Haberler

Süs Bitkiciliğinde Ortak Vizyon Çalışması Başlıyor

Sakarya'da süs bitkiciliğinin mevcut durumu, geleceği ve sektörün geliştirilmesine yönelik bir toplantı düzenlendi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen başkanlık etti. Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, sektörün mevcut durumu ve SATSO tarafından yapılan geliştirici çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Başkan Kösemusul, Sakarya'nın gerek ihracat gerekse katma değer açısından büyük önem arz eden sektörlerinin başında gelen süs bitkiciliği sektörünün gelişimi ve uluslararası pazarda hak ettiği yeri alabilmesi için kurumsal anlamda her türlü çalışmada yer alabileceklerini ifade etti. Kösemusul, süs bitkisi yetiştiriciliğinin üretim ve pazarlama konusunda da ciddi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Süs bitkisi yetiştiriciliği sektörü, üretim, pazarlama ve markalaşma yolunda önemli getirisi olan bir sektör. Hepimiz aynı gemideyiz. Sektörü bir bütün olarak değerlendirip üretim, pazarlama ve markalaşma çerçevesinde elimizi taşın altına koymalıyız. Süs bitkiciliği alanında Sakarya'mıza çok önemli katkılar vereceğine inandığımız Doku Kültürü Laboratuvarı ve Uygulama Merkezi bunun yanı sıra Doku Kültürü Fizibilite Çalışması, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın son yönetim toplantısında onaylandı. Bu sektör adına önemli bir adım olmakla beraber Ar-Ge temelli gelişim adına da önemli bir çalışma bir temel oluşturuyor. İlimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ, süs bitkiciliği sektöründe de faaliyet gösterdiklerini belirterek, sektör geleceği için gerçekleştirilen çalışmanın önemine değindi. Süs bitkiciliğinin Sakarya için önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Altuğ, "Sistemli ve birlikte çalışmayla, yeni projeler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle, kalitesi dünya standartlarının üzerinde üretim yaparak süs bitkiciliğini şehrimiz için önemli bir ihracat kalemi haline getirmek arzusundayız" şeklinde konuştu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Sakarya'nın süs bitkiciliği konusunda çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, "Biz bu potansiyeli nasıl kinetik hale dönüştürmek için sektör temsilcileri ile birlikte hareket etmekten yanayız. Sadece devlet yapsın mantığı ile işler bir yere kadar ilerler. Tüm tarafların aynı gayret içinde sektörü gelişmeye yönelik çalışmalarda yer almasını bekliyoruz. Talepleriniz nelerdir ve bu taleplerin sizin açınızdan olan kısımlarının ne kadarını realize edebilirsiniz, kurum ve kuruluşlar bu çalışmaya nasıl katkı sağlar, bunları çok iyi değerlendirmeli bir fizibilite çıkarmalıyız. Sakarya olarak, dünyanın en değerli topraklarına sahibiz. Hollanda bu kadar kıymetli bir iklime sahip olmamasına karşın yılda 25 milyon kesme çiçek ihraç ediyor. Büyük düşünmeliyiz, vizyonumuzu da buna göre belirlemeliyiz. Bunu hep birlikte istemeliyiz, üreticinin talebi bizim için önemlidir. Birlikte yol alacağız. Turizm sektöründeki kusursuz işleyen vatandaş devlet işbirliğinin bu sektörde de hayata geçirilmesi için bir engel yok yeter ki isteyelim" diye konuştu.

İkinci üniversite kurulması konusunda da benzer bir yol izlediklerinin altını çizen Milletvekili İsen, "Akademik kökenli biri olarak bir olayı tüm yanları ile ele alıp buna göre çözüm üretmek amacındayım. İkinci üniversitenin tek kampüslü değil dağınık kampüs şeklinde oluşturulmasının ilçelerin gelişimi anlamında da önem teşkil edeceğini düşünerek hareket ettik. Eğitim konusunda ve belediye sınırları içerisinde olan kırsal alanların değerlendirilmesi konusunda da benzer bir çalışma yürütmeyi hedefliyoruz. İkinci Üniversitenin tamamen uygulamaya dayalı bölümler üzerine oluşturulması hedefleniyor. Bu sebeple sektör olarak talep ettiğiniz bölümleri üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde ileterek istihdam ve kalifiye eleman sağlanması konusunda da destek alabiliriz. Biz Türkiye'ye örnek olacak bir model hazırlamak peşindeyiz" ifadelerini kullandı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ise, Türkiye süs bitkisi ihracatının yüzde 17'sini Sakarya'nın karşıladığını belirterek "Ancak Sakarya bu yüzde 17'lik ihracat için potansiyelinin sadece yüzde 7'sini kullanıyor. Diğer illerle kıyaslandığında ekim alanlarının genişletilmesi gerektiğini görüyoruz" dedi.

Ağırlıklı olarak sektör temsilcilerinin taleplerinin dinlendiği toplantıda ayrıca, süs bitkiciliği üretimi ve pazarlaması konusunda firma yetkililerinin yerel ve ulusal anlamda yaşadığı sıkıntılar ve bunların çözümüne yönelik değerlendirmeler yapıldı. Süs Bitkiciliği konusunda bir yol haritasının belirlenmesine bu konuda bir fizibilite raporu hazırlanarak paydaşlarla bir araya gelinerek yol haritasının belirlenmesine karar verildi.

Toplantıda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğündeki çalışma grubu tarafından paydaşların belirlenmesi, ileri bir tarihte paydaş toplantısı düzenlenerek ardından bakanlıklar nezdinde çalışmalara başlanması kararı alındı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa İsen AK Parti Marmara Sakarya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title