Haberler

    Skandalların Gölgesinde Seçim

    Dünya futbolunun yeni patronu Zürih'te belirleniyor.

    SPORCOPE İNCELEME - Dünya futbolunun yeni patronu Zürih'te belirleniyor. Uluslararası Futbol Federasyonlarının bağlı olduğu FIFA'da eski başkan Sepp Blatter'in yolsuzluk skandalı nedeniyle görevden el çektirilmesinin ardından yapılacak başkanlık seçimleri bugün yapılacak.

    Geçtiğimiz Mayıs ayında yeniden başkanlığa seçilen Sepp Blatter, ABD üzerinden yapılan yolsuzluk operasyonu sonrasında İsviçre polisi de harekete geçmiş ve FIFA'nın Zürih'te bulunan merkezine baskın yapılmıştı. İsviçre polisinin 7 yetkiliyi tutuklaması, birçok belgeye el koyması sonucu sarsılan dünya futbolunun zirvesi yolsuzluk lekesi bulaşmış ve Blatter istifa etmek zorunda kalmıştı.

    UEFA Başkanı Michel Platini'nin "doğru ve cesurca bir hamle" olarak nitelendirdiği Blatter'in istifa kararının üstünden çok geçmemişken; bu kez de oklar UEFA'ya dönmüş ve Platini de görevden el çektirilmişti.

    Tüm bu skandallar dünyada futbolu seven herkesin bu oyuna olan güvenini sarsmış durumda. Üst düzey yöneticilerin milyonlarca dolar rüşvet almaktan suçlu bulunarak men cezaları almaları, doğal olarak futbolun patronları sıfatındaki bu kurumlara gölge düşürdü.

    İşte 5 adayın yarıştığı FIFA seçimleri böyle bir atmosferde yapılacak.

    İki favori var

    Platini döneminde genel sekreter olarak görev yapan Gianni Infantino, Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, Güney Afrikalı iş adamı Tokyo Sexwale ve FIFA'nın eski genel sekreter yardımcısı Jerome Champagne'in yarıştığı seçimler de bazı oylar belli olmaya başladı.

    BBC'nin yaptığı habere göre Asya'nın ardından Afrika da seçimlerde Şeyh Salman'ı destekleme kararı aldı. İsviçre basınında çıkan haberlerde ise daha önce Infantino'yu desteklediğini açıklayan Brezilya ve Arjantin federasyonlarında ibrenin Şeyh Salman'dan yana döndüğü söyleniyor.

    Seçilmesi halinde Düna Kupası'na katılacak olan takım sayısını 32'den 40'a çıkaracağını vaad eden Infantino da adaylar arasında Şeyh Salman ile birlikte öne çıkan bir diğer isim.  Avrupa ve Orta Amerika'nın da Platini'nin eski çalışma arkadaşı Infantino'yu desteklediği iddiaları konuşuluyor. Kıran kırana geçmesi beklenen seçimin galibini 11 oy hakkı bulunan Okyanusya'nın belirlemesi bekleniyor.

    İki aday arasından Şeyh Salman, FIFA'yı tamamen değiştirip sıkı bir kontrolle yepyeni bir organizasyon ortaya çıkarmayı vaat ediyor. Aynı zamanda Asya Futbol Federasyonu'nun da başkanı olan Şeyh Salman hakkında bugüne dek yapılan en büyük eleştiri ise geçmiş zamanda Bahreyn'deki demokrasi protestolarına katılan 150 sporcuya karşı olan tutumu. İnsan hakları savunucularının hedefinde olan Şeyh Salman, yaklaşık 150 sporcunun hapse atılması ve işkence görmesindeki en büyük sorumlu olarak gösteriliyor.

    Favori gösterilen Gianni Infantino ise bakanlığa seçilmesi halinde, manifestosunun tamamen FIFA'da reform yapmak üzerine kurulduğunu ve irili ufaklı 209 Futbol Federasyonu'nun tüm haklarını savunmak isteğinde olduklarını vaat ediyor. Gianni Infantino'nun en çok eleştirildiği konu ise FIFA'da Michel Platini döneminde ortaya çıkarılan yolsuzluk soruşturmalarında yönetimde olması. Infantino'nun yolsuzluk soruşturmasında yönetimde yer alması kamuoyunda güvensizlik yaratıyor.

    Diğer adaylar

    Başkanlık seçimlerinde daha az şans verilen diğer adaylardan Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin aynı zamanda Ürdün Futbol Federasyonu'nun ve Batı Asya Futbol Federasyonu'nun da başkanı konumunda. 40 yaşındaki aday, futbola yeni bir bakış açısı kazandırmayı ve tam anlamıyla 21. yüzyıla adapte etmeyi amaçlıyor. Prens Ali'nin geçmiş dönemde yolsuzluk soruşturmasında başroldeki isimlerden Sepp Blater'e yapmış olduğu destek açıklamaları başına bela açabilir.

    Adaylık için yarışan bir diğer aday, 62 yaşındaki Güney Afrikalı Tokyo Sexwale bir iş adamı ve futbolla herhangi bir bağlantısı bulunmuyor. Başkanlığı kazanması konusunda en az şans verilen isimlerden biri olan Sexwale, başkanlığa seçilmesi halinde bütün ülkelerin futbol federasyonlarını gerçek anlamda 'birleştirme'yi ve futbolda ittifakı amaçlıyor. Sexwale'nin geçmiş dönemde isminin petrol ticaretinde yolsuzluğa karışmış olması kamuoyunda güvensizlik yaratıyor.

    FIFA'ya adaylığını koyan son aday ise Jerome Champagne. 57 yaşındaki Champagne başkanlık konusunda en az şans verilen isim. Aynı zamanda Uluslararası Futbol Danışmanlığı görevini de üstlenen Champagne, geçmiş dönemde yaptığı açıklamalarda FIFA'yı şeffaf bir kurum haline getirmeyi ve FIFA yönetimini tamamen demokratik bir hale getirerek reform yapmayı vaat ediyor. Champagne'e oldukça az şans verilmesinin sebeplerinden biri olarak ise geçmiş dönemde Sepp Blatter ve Michel Platini'ye destek vermesi gösteriliyor.

    Oylama nasıl yapılacak?

    Seçimde, ilk turda toplamda 3'te 2'lik desteği arkasına alan aday olmazsa ikinci bir seçim turu daha yapılıyor. Yeni başkanın belirlenebilmesi için gerçekleştirilen her turda en az oyu alan başkan adayı eleniyor (son 2 aday kalana kadar). Bu seçimde şeffaf kabinlerin kullanılması yönündeki taleplere rağmen, oylama yine gizli oy sistemi ile yapılacak.

    Hatırlatma : Toplam 209 üye Federasyonun oy kullanacağı seçimde, Cezalı Kuveyt ve Endonezya oy kullanamayacak.

    Hazırlayan - Serhat Karakaş

    Kaynak: Sporcope.com / Spor

    Jerome Champagne Michel Platini Spor Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title