Haberler

    Et Yerken Diş Sağlığınızdan Olmayın

    Doğru pişirilmeden fazlaca tüketilen kırmızı et, ağız ve diş sağlığı açısından risk yaratıyor. Uygun miktarda ve iyi pişirilen kırmızı etin dişler için faydalı olduğunu belirten Diş Hekimi Aslı Tapan, "Büyüme ve gelişme çağında ağız ve diş sağlığı için kalsiyum ve fosfor alınması gerekir. Fosfor için en zengin kaynak protein içeriği yüksek olan et ürünleridir. 100 gram kırmızı et yaklaşık olarak 286 mg fosfor içerir. Ama etin doğru şekilde pişirilmesi önemlidir. Ne az ne de çok pişmiş olmaması gerekir. Çiğ et diş etlerinde reaksiyona, çok pişmiş et de sertliği ile hem diş etine hem de dişlere zarar verebilir" dedi.

    "BAYRAMDA DİŞ RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR"

    Kurban Bayramı'nda ağız ve diş sağlığı ilgili sorunların arttığını anlatan Diş Hekimi Aslı Tapan, "Tatillerde genellikle insanlar rutin yaşamlarına ait en basit kuralları bile erteleyebiliyor. Bunlardan biri de ağız ve diş sağlığı için gösterdiği özen oluyor. Örneğin "zaten evdeyim" diye düşünerek dişlerinin temizliğini erteleme ya da aşırı tatlı, et tüketimi gibi durumlar olabiliyor. Kurban Bayramı'nda neredeyse 4 gün boyunca hatta devamında da yoğun ve kontrolsüz bir şekilde et ve tatlı tüketimi olabiliyor. Tüm bu davranışlar ağız ve diş sağlığını etkileyebiliyor. Kısacası Kurban Bayramı sonrası diş rahatsızlıklarında artış olabiliyor" ifadelerini kulllandı.

    Kurban Bayramı'nda sebze tüketimine de yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Aslı Tapan kerevizin önemine dikkat çekti. Diş Hekimi Tapan, "Kerevizi fazla çiğnemek, tükürük salgılamayı artırır ve fazla tükürük salgılanması bakterileri etkisiz hale gelmesini sağlamaktadır. Kereviz, aynı zamanda diş etlerine masaj yapıp, aralarının da temizlenmesini de sağlar" diye konuştu.

    "ŞEKER ASLA DİŞTE KIRILMAMALI"

    Bayramlarda şeker, çikolata gibi tatlı tüketiminin arttığını ifade eden Tapan şu uyarılarda bulundu:

    "Öncelikle şeker zaten dişler için zararlı bir gıda; ancak tüketilecekse de asla dişlerle kırılmamalıdır. Çikolata, tatlı gibi gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı tüketilecekse de hemen ardından su içilmelidir. Bayramda tüketilen tatlılar gibi asitli içecekler de diş çürüklerine zemin hazırlayabiliyor. Asitli ve şekerli içeceklerin çok soğuk şekilde tüketilmesi de problemi ikiye katlayabilir. Asitli soğuk içecekler dişlerde çatlamalara ilerleyen zamanlarda bu çatlamalardan dolayı çürüklere yol açabilir. Ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yapılması bayram döneminde daha da önem kazanmaktadır. Bayramlarda en çok tatlı ve asitli tüketenler çocuklar oluyor. Bunun için aileler onların da hem beslenmelerini hem de ağız ve diş bakımlarını kontrol etmelidirler. Aksi takdirde diş problemleri yaşayabilirler."

    "KATEŞİN BAKTERİLERE SAVAŞ AÇIYOR"

    Yeşil çayın içinde yer alan "kateşin" maddesinin diş sağlığı açısından önemli bir madde olduğunun altını çizen Tapan, "Bayramda yeşil çayın tüketimi arttırılabilir. Kateşin, ağızdaki bakterileri yok etmekte ve bakteri oluşumunu önlemektedir. Ağız kokusunun giderilmesi konusunda da yardımcıdır. Bayram boyunca her gün bir fincan yeşil çay tüketilmesi diş hastalıklarından korunma ve ağız kokusunun giderilmesi için oldukça faydalıdır" dedi.

    Bayramda probiyotik alınımının artırılması gerektiği konusunda uyaran Tapan, "Probiyotiklerin, en büyük faydalarından biri de enfeksiyonu azaltmasıdır. Bu önemli avantaj, ağız hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Probiyotikler; çürük, diş eti hastalıkları ve ağız kokusuna karşı etkilidir" ifadelerini kullandı.

    PROTEZ KULLANANLAR DİKKAT

    Yanlış uygulanmış protezlerin özellikle et tüketimi sonrasında çeşitli sorunlara yol açtığını vurgulayan Tapan, "Protezler arasında kalan yiyecekler zamanla ağız kokusu yaratabilir. Doğru uygulanmış protezler bu tür sorunlara yol açmazlar. Doğru protez uygulamasında dişler arasında sıkı bir temas vardır, bunun için de gıda kalıntıları diş aralarına sıkışmaz. Sert olan etleri de ısırmak dişlerin dış yüzeyine zarar verebilir. veya hareketli bölümlü proteziniz sert gıda ile yumuşak dokuya basıp yumuşak dokunun yaralanmasını ve bu nedenle belli bir zaman zor beslenmeye sebep olabilir" şeklinde konuştu.

    KÜRDAN YERİNE DİŞ İPİ

    Kurban Bayramı'nda et tüketimi sonrası genellikle diş aralarına et parçaları kaçtığını belirten Tapan, "Dişlere zarar veren davranışlardan biri de dişlerde bilinçsizce kürdan kullanımıdır. Dişlere değen diş fırçaların bile yumuşak seçilmesi gerekirken kürdan gibi sert cisimlerin dişlere teması kesinlikle kontrollü olmalıdır hatta kullanılmaması daha doğrudur. Kürdan yerine diş iplerinin kullanılması daha doğrudur. Kontrolsüz, sert bir şekilde kürdan teması diş etlerini tahrip ediyor ve diş kayıplarına kadar gidebiliyor" uyarısında bulundu.

    DİŞ TELİ KULLANANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

    Diş teli kullananların et yerken zorluk yaşadığını ifade eden Tapan, bu kişilerin yumuşak etleri, küçük küçük parçalar halinde tüketmeleri gerektiğini söyledi. 'Ortodonti tedavisi gören kişiler ağız ve diş temizliğine daha fazla önem vermeli' diyen Tapan, "Dişlerini mutlaka fırçalamalılar ve diş ipi kullanılması zor olacağı için fırçalama öncesinde "waterpik" yani diş duşu kullanmalıdırlar. Diş teli olanlar diş fırçalama süresini de biraz daha uzatabilirler. Diş teli olan kişiler dişlerine iyi bir bakım uygulamazsa diş çürükleri, diş eti sorunları yaşayabilir. Kısacası dişlere estetik tedavi yapılırken sağlığını kaybetmesine yol açabilir" dedi.

    Kaynak: Pembenar / Sağlık

    Kurban Bayramı Aslı Tapan Sağlık Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title