Haberler

Roman Vatandaşlara 'Kültür Evi' Müjdesi

Her kesime eşit yönetim anlayışıyla hareket eden Yunusemre Belediyesi, Roman vatandaşlara yönelik çalıştay düzenledi.

Her kesime eşit yönetim anlayışıyla hareket eden Yunusemre Belediyesi, Roman vatandaşlara yönelik çalıştay düzenledi. Yaşanılan sorunların masaya yatırıldığı çalıştayda Roman vatandaşlara müjdeler veren Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Aynı Ali Mahallesine bir kültür ve taziye evi, bir de Roman Kültür Merkezi kazandırmak için çalışma başlatıldığını duyurdu. Çalıştay Romanlar tarafından verilen mini bir konser ile sona erdi.

Yunusemre Belediyesi Meclis Salonu'nda geniş katılımlı bir Roman Çalıştayı düzenlendi. Roman vatandaşların taleplerini dile getirdiği çalıştaya Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, İş-Kur İl Müdürü Salim Eroğlu, İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Halil Arslan, daire müdürleri, Yeniden Bir Yaşam Derneği temsilcileri Funda Demirel ve Oğuz Kıvanç, belediye başkan yardımcıları ve belediye personeli olan Roman vatandaşlar ile Aynı Ali Mahallesinde yaşayan Roman vatandaşlar katıldı.

'ASIRLARDIR BİRLİKTE YAŞIYORUZ'

Programda açılış konuşmasını yapan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Türkiye'nin geleneklerinde ötekileştirme olmadığını dile getirerek, "Biz Roman vatandaşlarımızı kendimizin bir parçası olarak görüyoruz. Kültürümüz ve anlayışımızda ötekileştirmek yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Roman vatandaşlarımızın nezdinde ayrı bir yeri vardır. Bizim medeniyetimiz kardeşlik medeniyetidir. Asimile etmeden bütün farklılıkları bir zenginlik olarak gören ve içselleştiren bir medeniyetiz. Peygamberimizin de 'ırkçılık ayaklarımızın altındadır' şeklinde meşhur bir sözü vardır. Sadece Türkiye'de yaşayan değişik ırklardan gelmiş insanları kendi medeniyetimizin bir parçası olarak görüyoruz. İnsanı merkeze alan bir anlayışımız var. Roman kardeşlerimizi de bu gözle değerlendiriyoruz. Asırlardır birlikte yaşamışız." dedi.

'DÜNYADA AYRIMCILIK TIRMANIYOR'

Dünya genelinde bir ayrımcılık akımı yaşandığını ve ülkelerin kendilerinden olmayan insanlara zulüm yaptığını belirten Belediye Başkanı Çerçi, "Maalesef son dönemlerde özellikle dünya genelinde bir ayrımcılık baş göstermeye başladı. Sadece Roman vatandaşlara değil, bütün ırklara karşı bir ötekileştirme var. Bakınız Suriye'de yaşananlar ortada. Batıya ciddi bir göç başladı. Mesela Danimarka gibi bir gelişmiş ülke sınırına dayanan insanları içeri alıyor ve şahsi eşyalarına el koyuyor. Bizde ise geleni Allah misafiri olarak gören ve onlarla ekmeğini paylaşan bir anlayışımız var. İnsana en çok hizmet eden Allah'a en yakın insandır. Bizim anlayışımız budur. Bu sebeplerden ötürü ayrımcılıkla mücadele etmek gerekiyor. Bu ülkede geçmiş yönetimler tarafından sadece Roman vatandaşlarımıza değil; inançlı insanlara, Alevi ve Kürt kardeşlerimize ayrımcılık yapıldı. Bugün geldiğimiz noktada, devletin bütün kurumlarında ve üst yönetimde ayrımcılık yok edildi. Bugünkü devlet anlayışımız, bütün toplumu kucaklayan devlet anlayışıdır. Roman kardeşlerimizin özelde sorunlarıyla ilgili de önemli adımlar atılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

'EKSİKLİKLERİMİZİ GÖRMELİYİZ'

Gerçekleştirilen çalıştayın mutlak bir amaca hizmet etmesi gerektiğini ifade eden Yunsuemre Kaymakamı Yüksel Topal ise, "Sizlerle ilgili yapmadıklarımızı ve eksikliklerimizi burada irdeleyeceğiz. Öncelikle belirtmek gerekir ki; bu bir kimlik tartışması değildir. Biz kendimizden farklı bir toplumun ne olduğunu burada tartışmıyoruz. Biz devlet olarak toplumun tüm kesimlerine eşit gözle bakıyoruz. Bize gelen vatandaşımızı ocu ya ada bucu olarak değerlendirmiyoruz. Bizim buradan beklediğimiz sonuç; Roman vatandaşlarımızın bizden, bizim de onlardan beklentilerimiz nedir? Devlet işleyişinde bireylerin sorunları olabilir. Biz birlikte yaşamayı becerebilmiş bir milletiz. En son yaşadığımız Suriye örneği de buna en güzel örnektir. Biz burada yaşanan eksiklikleri görmek istiyoruz. Bu çalıştayın bize bir ayna görevi görmesini bekliyorum" dedi.

SORUNLAR TESPİT EDİLDİ

Protokolün açılış konuşmalarının ardından Yeniden Bir Yaşam Derneği tarafından hazırlanan sunum katılımcılara aktarıldı. İlk olarak dernek üyesi Oğuz Kıvanç, Romanların tarihi ile ilgili geniş bir bilgi verdi. Ardından Yeniden Bir yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, Romanların yaşadığı sosyolojik ve ekonomik sorunlarla ilgili gerçekleştirilen saha çalışmaları ve çözüm yolları hakkında bir sunum yaptı.

EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM

Sunumun ardından tekrardan söz alan Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, "Yapılan sunumdan da anladığımız üzere 5-6 tane temel sorun var. Başta yoksulluk geliyor. Meslek sahibi olmakta yaşanan sıkıntıyı görüyoruz. Bunun da başında eğitim geliyor. Barınma da önümüzde önemli sorun olarak duruyor. Her ne kadar son yıllarda hükümetimizin çalışmalarıyla bu şikayetler azalsa da, birazcık fırsat eşitsizliğinden yakınılıyor. Yıllar içerisinde oluşan bir önyargıdan bahsediliyor. Hükümetin çalışmalarının bu önyargıları kırdığını görüyoruz. Daha başka sorunlar da var. Mesela erken yaşta evlilik, erken yaşta çalışmaya başlamak." şeklinde konuştu.

BAŞKAN ÇERÇİ'DEN MÜJDELER

Programın ilerleyen kısmında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, İş-Kur İl Müdürü Salim Eroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş ve İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, kendi ilgi alanlarıyla ilgili geliştirilen ve geliştirilebilir projeler hakkında bilgi verdi. Ardından soru cevap kısmına geçildi. Bu bölümde vatandaşların taleplerini dinleyen Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Aynı Ali Mahallesi'ne bir kültür ve taziye evi ve ayrıca bir Roman Kültür Merkezi kazandırmak için çalışma başlatıldığının müjdesini verdi.

Toplantı sonrasında neşeli ve müziksever bir toplum olarak bilinen Roman vatandaşlardan müzisyen olanlar kısa bir konser verdi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Çerçi Yunusemre Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title