Haberler

TBMM Genel Kurulu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Manavgat'taki yoğun yağış sonuçu Naras Barajı'ndaki su seviyesi 13 metre birden yükseldi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Antalya'da su baskınlarına karşı yaptıkları barajlardan birinin Naras barajı olduğunu belirterek, "Yoğun yağış sonucu Naras Barajı'ndaki su seviyesi 13 metre birden yükseldi. Bu araziye gitse daha büyük felaket olurdu" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, gündemdışı konuşmasında, Ermenek'teki kömür madeninde mahsur kalan 18 işçiden hala haber alınamadığını belirtti.

AK Parti iktidarında 14 bin 500 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Dora, "İşçi ölümleri sıradanlaştırılamaz. Yaşananlar açıkça iş cinayetleridir" diye konuştu.

Madenlerin 19. yüzyıl yöntemleriyle çalıştırıldığını savunan Dora, Ermenek'teki kömür madeninin de eksikliklere rağmen çalışmasına göz yumulduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Sevim Savaşer, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada, Türkiye'de 25 bine yakın kişinin organ nakli beklediğini ifade ederek, "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de nakil ihtiyacının karşılanması beklenenin oldukça altında" diye konuştu.

Organ nakillerinin Avrupa'da yüzde 80'inin kadavradan, Türkiye'de yüzde 75'inin canlıdan karşılandığını anlatan Savaşer, Türkiye'deki oranın en önemli nedeninin yeterli organ bağışı yapılmaması olduğunu söyledi.

Organ bağışının artırılmasının Sağlık Bakanlığı'nın öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Savaşer, bu konuda kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Bazı toplumlarla dini inanış olarak, ölünün vücut bütünlüğünü bozmama yaklaşımı nedeniyle yeterli organ bağışı sağlanamadığına işaret eden Savaşer, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 1980'de uygun şartların yerine getirilmesi halinde organ bağışının caiz olduğuna ilişkin fetva verdiğini anımsattı.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise 24 Ekim'de Manavgat'taki aşırı yağış ve su baskınlarıyla ilgili gündemdışı konuşma yaptı.

Manavgat'taki şiddetli yağmurun sel ve su baskınlarına neden olduğunu anlatan Kaptan, çok sayıda ev ve iş yeriyle tarım alanının su baskınlarından zarar gördüğünü söyledi. Kaptan, Manavgat'ın doğal afet bölgesi ilan edilmesini, vatandaşların zararının devlet tarafından ödenmesini istedi.

Antalya'nın AB ortalamasının 5, Türkiye ortalamasının 3 katı fazla yağış aldığına dikkati çeken Kaptan, kentin doğal afetlerden korunması için bölgesel projelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaptan'ın konuşmasına cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 24-26 Ekim tarihlerinde Antalya'da maddi kayıplara yol açan yoğun yağış meydana geldiğini belirtti.

Antalya'da su baskınları ve taşkınlara karşı alınan önlemlere değinen Eroğlu, son 12 yılda 51 dere yatağını ıslah ettiklerini, Manavgat'ta Naras Barajı'nı yaptıklarını kaydetti. Eroğlu, "Yoğun yağış sonucu Naras Barajı'ndaki su seviyesi 13 metre birden yükseldi. Bu Manavgat'a ya da araziye gitse daha büyük felaket olurdu" diye konuştu.

Antalya'ya 20 baraj, gölet ve sulama tesisi yapacaklarını, dere yataklarını ıslah etmeye devam ettiklerini dile getiren Eroğlu, "Gerekli tedbirleri alacağız. Antalya bakanlığımın en çok yatırım yaptığı iller arasında" dedi.

Ecevit anıldı

Gündemdışı konuşmaların ardından yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, eski Başbakan Bülent Ecevit'in bugün 8. ölüm yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Ecevit'in, siyasi kimliğiyle, yaşantısıyla Türk siyasetinde mümtaz bir kişilik olduğunu dile getiren Gök, "Onun yaşantısında zenginliğin yeri olmadı, onun yaşantısı mütevazılık üzerine kuruldu" diye konuştu.

Gök, bugün Devlet Tiyatroları'nın kuruluş yıl dönümü olduğunu da belirterek, Ankara'daki Akün ve Şinasi sahnelerinin önceki gün satıldığı haberleri yayınlandığını söyledi. Bu sahnelerin kapatılmasının talihsizlik olduğunu ifade eden Gök, "Böyle bir uygulama yoksa bakanın yalanlamasını, değilse kime, kaça satıldığını açıklamasını bekliyoruz" dedi.

TBMM Başkanvekili Yakut da ölüm yıl dönümünde Ecevit'i rahmetle andıklarını belirtti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Sevim Savaşer Veysel Eroğlu Manavgat Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title