Haberler

Gabon'daki darbenin arkasındaki kritik isim General Brice Oligui Nguema, geçici devlet başkanı oldu

Güncelleme:

Orta Afrika ülkesi Gabon'da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından devrik lider Ali Bongo'nun yaveri ve Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, geçici devlet başkanı olarak yemin etti. Geçiş döneminin sona ermesinin ardından özgür ve şeffaf seçimler yapılacağı vaadinde bulunan Nguema, siyasi suçlular için de af sözü verdi.

Gabon'da gerçekleştirilen askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kuruldu. Darbenin arkasındaki isim ve devrik liderin yaveri olan Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, bugün Anayasa Mahkemesi'nde yemin ederek ülkenin geçici devlet başkanı oldu.

Gabon'da askeri darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema geçici devlet başkanı oldu

SİYASİ SUÇLULAR İÇİN AF KARARI

Nguema Cumhuriyet Muhafızlarına ait üniformayla yaptığı konuşmada, cumhuriyeti ve demokrasiyi koruyacağına yemin etti. Geçiş döneminin sona ermesinin ardından özgür ve şeffaf seçimler yapılacağı vaadinde bulunan Nguema, siyasi suçlular için af sözü verdi. Yemin töreni kapsamında başkent Libreville'deki devlet başkanlığı sarayında askeri geçit töreni düzenlendi.

Gabon'da askeri darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema geçici devlet başkanı oldu

GABON'DAKİ DARBE

Gabon'da 12 asker 30 Ağustos'ta darbe gerçekleştirmiş, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba evinde alıkonulmuştu. Askerler, ülkenin resmi kurumlarının feshedildiğini, seçim sonuçlarının iptal edildiğini ve sınırların geçici olarak kapatıldığını açıklamıştı. General Nguema darbenin ardından iş dünyasından temsilciler, dini liderler, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, diplomatlar ve gazetecilerle bir araya gelerek sorunları ve şikayetleri dinlemişti.

Gabon'da askeri darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema geçici devlet başkanı oldu

56 YILLIK AİLE YÖNETİMİ SON BULMUŞTU

Ali Bongo Ondimba, Gabon'u 41 yıl yöneten babası Omar Bongo Ondimba'nın ölümünün ardından 2009 yılında iktidara gelmiş, 26 Ağustos'ta yapılan genel seçimleri üçüncü kez kazanmıştı. Ancak muhalefet seçimlerde hile yapıldığını öne sürmüştü. Öte yandan Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Orta Afrika Afrika Gabon Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title