Haberler

CHP Bursa Milletvekili İrgil Açıklaması

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, FETÖ soruşturmaları kapsamında işsiz kalan akademisyenlerle ilgili, "Merkezi Londra'da bulunan mağdur akademisyenler merkezine en fazla başvuran ülke Türkiye. Günde 25 akademisyen yurt dışına çıkmak için, başka bir ülkede çalışmak için bu akademi merkezine başvuruyor.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, FETÖ soruşturmaları kapsamında işsiz kalan akademisyenlerle ilgili, "Merkezi Londra'da bulunan mağdur akademisyenler merkezine en fazla başvuran ülke Türkiye. Günde 25 akademisyen yurt dışına çıkmak için, başka bir ülkede çalışmak için bu akademi merkezine başvuruyor. Çok yakın zamanda bir beyin göçü görebiliriz." görüşünü savundu.

İrgil, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, olağanüstü hal uygulaması kapsamında bazı vakıf üniversitelerinin kapatılmasıyla işsiz kalan akademisyenlerin mağduriyetlerine ilişkin herhangi çalışma yapılmadığını ileri sürdü.

Söz konusu akademisyenlerin hiçbir yerde iş bulamadığına değinen İrgil, "Bu insanların başvuruları reddediliyor çünkü gizli bir yasak uygulanıyor. Olağanüstü hal uygulaması kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile işsiz bırakılan 2 bin 500 akademisyenin mağduriyetini yok sayan Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumunu uyarıyoruz; işsiz bıraktığınız akademisyenleri yok saymanız bir insan hakkı ihlalidir. Bu ihlal nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Türkiye'yi milyonlarca lira tazminata mahkum etmesine hazır mısınız?" diye konuştu.

Yaşanan olumsuzlukların an itibariyle Türkiye'nin gözünden kaçabildiğini, ancak dünya ülkelerinin bu durumu dikkatle takip ettiğini anlatan İrgil, şu ifadeleri kullandı:

"Merkezi Londra'da bulunan mağdur akademisyenler merkezine en fazla başvuran ülke Türkiye. Günde 25 akademisyen yurtdışına çıkmak için, başka bir ülkede çalışmak için bu akademi merkezine başvuruyor. Çok yakın zamanda bir beyin göçü görebiliriz. Daha da acısı Amerikan üniversiteleri bu akademisyenlere 'isterseniz bizde çalışabilirsiniz, bu mağduriyetinizi görebiliyoruz' şeklinde mail yoluyla mesaj göndermiş. Bunlar hep gözden kaçıyor. Bu gidişat iyi değil. Bunun özellikle dikkate alınmasını temenni ediyorum."

Bir basın mensubunun, "Görevden uzaklaştırılan akademisyenler ve diğer kesimlerde görevli olup da ihraç edilenlerin FETÖ'cü olmadığını mı savunuyorsunuz?" sorusuna İrgil, "Peki o zaman bu açığa alınan insanların tamamı FETÖ'cü mü?" karşılığını verdi.

Kimseyi "şucu veya bucu" diye suçlamanın kimsenin tasarrufunda olmadığını belirten İrgil, "Bizim itirazımız sorgusuz, sualsiz bu insanlar hakkında hüküm kurulmasına. Bağımsız yargı diye birşey var. Burada bir özensizlik var." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Ceyhun İrgil Türkiye Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title