Haberler

Odalara Reform Talebine Destek Yağdı

Güncelleme:

Türkiye'de iş yapan bütün meslek gruplarının zorunlu şekilde üyesi olduğu odalara yönelik tepkiler artarak büyüyor.

Meslek odalarında reform’ çağrısına iş dünyası ve uzmanlardan destek geldi.

Türkiye’de iş yapan bütünmeslek gruplarının zorunlu şekilde üyesi olduğu odalara yönelik tepkiler artarak büyüyor. Aidat ve ‘olur’ belgeleriyleadetaparabasan odaların, üyelerine gerekli hizmeti vermediği belirtildi.

Bugün Gazetesi'nin manşetinden duyurduğu habere göre Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, odalara ödedikleri aidatların üyelere geri dönmediğini belirtti. Yemek sanayicileri olarak sıkıntılarını dile getiren Bozdağ, aldıkları et, pirinç, şeker gibi ürünleri satmadıklarını, yaptıkları yemeklerde kullandıklarını ifadeetti. Bozdağ şöyledevam etti: “Ancak buna rağmen bu ürünleri satın aldığımız için zorunlu olarak İstanbul Ticaret Borsası’na (İTB) üye yapılıyoruz ve aidat ödemek zoruna bırakılıyoruz. Böyle bir derebeylik sistemi var. Bu durumda evine pirinç alan Ayşe teyze de İTB’ye üye olmalı ve aidat ödemeli. Ödediğimiz aidatların karşılığını alamıyoruz. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Hukuki bir ekip hazırlayıp bu konuda itiraz edeceğiz. Biz ticaret yapmıyoruz, üretim yapıyoruz.”

"BARLARLA BİR TUTULMAK İSTEMİYORUZ"

Meslek komitesi kuramama sıkıntısı da yaşadıklarını belirten Bozdağ, hazır yemek sektörü olarak 2 bin 700 üyeye ulaştıklarını ancak buna rağmen komite oluşturamadıklarını söyledi. Bozdağ, “Kendi verdiğimiz aidatla kendi komitemizi kuramıyoruz. İTO’da otoparkçı, bar işletmecisi ve restoranlarla aynı çatıda yer alıyoruz, bunu istemiyoruz” diye konuştu.

"KİMSE ADIM ATMIYOR"

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, odalara ödedikleri aidatların hiçbir şekilde üyelere geri dönmediğini söyledi. Yemek sanayicilerinin İTO ve İSO’ya kayıtlı olduğunu ve ciddi aidat bedelleri ödediklerini kaydeden Çelik, bu paraların geri dönüşünün olmadığını, nereye harcandığının da bilinmediğini belirtti. Hazır yemek sektörünün her gün 10 milyon kişiye hizmet verdiğinin altını çizen Sadık Çelik, 5 yıldır TOBB’dan sektör kurulu oluşturulmasını talep ettiklerini ancak hala bir adım atılmadığını ifade etti. Çelik, “Tekstilde iplikçiden telacıya kadar sektör kurulları var ama çok sorunlu bir sektör olan gıdaya sektör kurulu oluşturulmuyor” dedi. Sektör kurulu oluşturulması taleplerini İTO ve İSO başkanlarına ilettiklerini belirten Çelik, her iki başkanın da kendilerine ‘Bizim sorumluluğumuzdasınız’ dediğini ancak yaklaşık 2 yıldır bir adım atılmadığını söyledi.

"ODALARDA TEKELLEŞME VAR"

Liberal Düşünce Topluluğu'nun yaptığı araştırma meslek odalarıyla ilgili içler acısı durumu gözler önüne serdi. Üye sayısı 20 binin üzerinde olan 9 meslek grubundan 2 bin 200 üye ile yapılan araştırmada, meslek kuruluşları mevcut haliyle tamamen yöneticilerin inisiyatifine terk edilmiş birer oligarşik yapıya dönüştüğünü hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerine aykırı davrandıklarını ortaya koydu.

"ŞEFFAF OLMALI"

Meslek mensuplarına göre meslek kuruluşlarında yeniden yapılanması gerektiği vurgulanan araştırmada, meslek kuruluşlarının çoğulcu bir yönetim yapısına kavuşturularak, şeffaf, hesap verebilir, denetlenebilir, siyasetten uzak ve katılıma açık kurumlar haline getirilmesi önerildi. Ortaya çıkan vahim tabloyu araştırma ekibinden Prof. Dr. Ömer Çaha ve Prof. Dr. Atilla Yayla değerlendirdi. Prof. Yayla, Meslek odalarının teşkilatlanma biçiminin hem sivil toplum örgütü (STÖ)  teorisi hem demokrasi teorisi açısından problemli olduğunu kaydetti. 

"SİYASİ TARAF OLUYORLAR"

Atilla Yayla odaların gerçek anlamda STÖ olmadıklarını kaydederek, "Ayrıca tek oda olduğu için bir tekelleşme söz konusu" dedi. Teşkilattaki grubun azınlık bile olması halinde organın yönetimini ele geçirebildiğini ifade eden Yayla, "Ondan sonra da meslekle ilgili faaliyet yürütmesi gerekirken siyasi konularda taraf olabiliyor. Tek bir organ oldukları için baskılara çok kolay teslim olabiliyor. 28 Şubat sürecinde olduğu gibi. Bütün bu sebeplerden dolayı yeni bir sisteme geçmesi şart. Üyelik mecburiyeti kaldırılıp üyelere farklı tercih hakları tanınması lazım" diye konuştu. 

"HEM YÖNETİYOR HEM DE KENDİLERİNİ DENETLİYOR"

Prof. Dr. Ömer Çaha, meslek odalarının tamamıyla kapalı devre işleyen birer kurum haline geldiğini iddia etti. Çaha, "Bunlara oligarşinin merkezi diyebiliriz. Bugün demokratik rejimlerde her şey açık ve denetime dayalı olarak işlerken odalarda bu yok. Odalarda denetim, disiplin ve yönetim kurulu aynı grubun elinde. Hem yönetiyor hem kendi kendini denetliyor. Meslek odalarının meclise dayalı yönetilmesi lazım. Kendi içlerinde birden çok farklı görüşe sahip insanlar olmasına rağmen yönetime elinde bulunduranın politik tavrı geçerli oluyor. Bu hiçbir şekilde ahlaki değil. Apolitik olmaları lazım."

"HARCAMALAR KOZMİK ODADAN ÇIKARILSIN"

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalarla ilgili çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. 1954 yılında çıkarılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile yönetilen odalar, 2000’li yılların teknolojilerine ve yeni müfredatla yetişen mühendislere onay kaşesi vuruyor. Hal böyle olunca vatandaşa her aşamada olur veren odaların denetimi, üyelik seçimi yarım asra dayanıyor.

"ORTADA BİR BOŞLUK VAR"

Her alanda reformlarla kurum ve kuruluşları çağın gerektirdiği yenilikleri mevzuata yansıtan AK Parti hükümetinin ise 2002 yılından bu yana meslek odalarına ilişkin iki değişiklik yapabildiği ifade ediliyor. Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı Genel Başkanı Selçuk Özdemir, denetim mekanizmasının kurulması gerektiğine işaret ederek, odalarda yapılan harcamaların sadece genel kurulda denetlendiğini hatırlattı. Özdemir, “Orada bir boşluk var. Genel Kurul’un dışında da yetkili merciler, Çevre Şehircilik ve Sanayi bakanlıkları her dönemin yapılan harcamaların analiz edilmesi gerekiyor. Bu raporlar harcamalar internet sitesine konulmalı. Bu harcamalar kozmik odada saklanıyor. Bu harcamalar bulunduğunda izzett-i ikram, yardımcı kuruluşlara harcanan korkunç rakam ortaya çıkacak. Yönetmelik, genelge yapılıp bu düzenlenmeli” dedi. Elektrik Mühendisleri Odası eski Başkanı Kemal Ulusaler de yarım asırlık kanunla yönetilen meslek odalarının mevzuatının zamana uyum sağlaması gerektiğini söyledi

"NİSPİ TEMSİL ÖNERİSİ"

Yine odaların organlarında görev yapan mühendislerden 'nispi temsil' önerisi de geldi. Odalar da grupların seçime girdiğini örneğin 1.200 oy alan grubun sadece yönetimde yer aldığını belirten mühendisler, 800 oy alan grubun hiç temsil edilemediğine dikkat çekti.

"BİRLİKTEN MÜHENDİS YETİŞMESİN DAVASI"

TMMOB'un davaları dikkat çekiyor. 41'inci dönem davaları arasında öne çıkanı 'mühendis yetişmesin' talebiyle Danıştay'a açtığı dava oldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu, Yüksek Öğretim Kurumu ve Başbakanlık aleyhine açılan 6 davada Afyon, Karabük, Marmara, Gazi, Fırat, Sakarya üniversiteleri bünyesinde kurulacak Teknoloji Fakülteleri ve buralara alınacak mühendislik öğrencilerine dur denilmesi istendi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Atilla Yayla Sadık Çelik Ömer Çaha Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title