Haberler

Mersin'deki Belediye Bürokratlarına Yönelik Fetö Davası

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, eski belediye bürokratlarının yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasında beraat kararı çıktığını belirterek, "Töhmet altında bırakılmaya çalışılan arkadaşlarımız hakkında ortaya atılan iddialar...

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, eski belediye bürokratlarının yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasında beraat kararı çıktığını belirterek, "Töhmet altında bırakılmaya çalışılan arkadaşlarımız hakkında ortaya atılan iddialar haksız bulundu. Bu arkadaşlarımızın hiçbirinin FETÖ/PDY ile uzaktan yakından ilgilerinin bulunmadığı gerçeği ortaya çıktı." dedi.

Kocamaz, Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında dönemin bazı belediye bürokratlarının 2 Ağustos 2016'da düzenlenen operasyonla gözaltına alındığını hatırlattı.

İlerleyen süreçte bürokratların tutuklandığını ancak adli sürecin başlamasıyla gerçeklerin ortaya çıktığını vurgulayan Kocamaz, "Bu dava FETÖ'cü hainlerin suyu bulandırma gayretlerinden biridir. 2016 ağustos ayında başlayan, iki hafta önce de sonuçlanan davada mağduriyet yaşayan da haklı çıkan da bizler olduk. Başından beri 'Bu dava, kumpas davasıdır' dedik. Kendi isteğimizle tanık olarak mahkemede ifade verdik. Gözetim altında tutulan arkadaşlarımızın 'Bize Burhanettin başkanı ver, sen kurtul' yönünde baskı, tehdit ve telkinlere muhatap olduklarını açıkladık." diye konuştu.

Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde de FETÖ/PDY'nin saldırılarına maruz kaldığını anlatarak, 2004 ile 2014 yılları arasında kanunsuzca dinlendiğini ve bu konuyla ilgili davanın da sürdüğünü söyledi.

Belediye bürokratlarına yönelik operasyon sonrasındaki dava sürecinde de yeni bilgiler öğrendiklerini bildiren Kocamaz, şöyle devam etti:

"Devletin çeşitli kurumlarına çöreklenen bu kripto yapı aslında aylar öncesinden hazırlık yapmış, belediyemizdeki çeşitli odalara dinleme cihazları yerleştirmiş. Hazırlanan sözde suçlama dosyalarını gerekçe göstererek bürokratlarımızın bazılarını ve özellikle de şahsımı ortam dinlemesi, araç takibi ve evimin olduğu bölgede araç bekleterek yasa dışı bir şekilde dinlemeye başlamışlar. Suçlamalar hayali olduğu için tutturacak bir nokta bulamayınca 15 Temmuz sonrasının puslu havasını ganimet bildiler. Usulsüz işlemlerle hiç ilgileri olmadığı halde bazı arkadaşlarımızın FETÖ ile irtibatlı oldukları sözde iddiasıyla gözaltına alınmalarını sağladılar. Bu da yetmezmiş gibi gözaltındaki arkadaşlarımız üzerinde baskı kurmaya çalıştılar. Şantaj yaparak bilhassa şahsım aleyhinde ifade vermeye zorladılar."

"Dava süreci beraatle sonuçlandı"

Kocamaz, soruşturma safhasında avukatların dahi alamadığı bazı bilgilerin bir internet sitesinden yayınlandığını, polislik mesleğinden atılmış eski bir emniyet mensubu olduğunu öğrendikleri A.V'nin de kanunsuz bir şekilde sorguya katılıp bürokratları "silahını masaya koyarak" sorguladığını iddia etti.

Mersin Emniyet Müdürlüğündeki dönemin bazı şube müdürlerinin de usulsüz şekilde soruşturma yaptığının belirlendiğini bildiren Kocamaz, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin de bu görevliler hakkında adli ve idari soruşturma yapılması gerektiği kararına vardığını anlattı.

Kocamaz, yakın zamanda dava sürecinin tamamlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Uzun araştırmalar sonucunda cumhuriyet savcısı mütalaasını hazırlayarak yüce mahkemeye sundu. Töhmet altında bırakılmaya çalışılan arkadaşlarımız hakkında ortaya atılan iddialar haksız bulundu. Bu arkadaşlarımızın hiçbirinin FETÖ/PDY ile uzaktan yakından ilgilerinin bulunmadığı gerçeği ortaya çıktı. Doğal olarak cumhuriyet savcısı, arkadaşlarımızın beraatını istedi. Mahkeme heyeti de cumhuriyet savcısının gerçeğin ifadesi olan mütalaasına uyarak Büyükşehir davasından yargılanan isimlerin FETÖ/PDY ile herhangi bir ilgi ve alakasının bulunmadığını hükme bağladı. Yüce Türk adaletinin şaşmaz terazisi, kimin haklı, kimin haksız oluğunu bir kez daha ortaya çıkardı. İlk günden beri 'kumpas' olarak nitelendirdiğimiz suçlamaların gerçek dışı olduğu, yüce Türk adaleti tarafından tescillendi. Kumpasçıların, kriptoların, millet düşmanlarının sırtı bir kez daha yere getirildi."

Kocamaz, bir soru üzerine, soruşturmayla ilgili aralarında dönemin emniyet mensuplarının da olduğu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bürokratların da görevlerine iade edileceklerini düşündüğünü söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben." diyen bir anlayıştan geldiklerini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de ülkenin içinde ve çevresinde oynanan oyunlar nedeniyle bir politika değişikliğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Elbette geçmişte herkesin herkese söylediği şeyler var. Bunların unutulması, hafızalardan da silinmesi mümkün değil ama Atatürk'ün de belirttiği gibi 'Söz konusu vatansa gerisi teferruattır' anlayışıyla hareket eden biz Türk milliyetçileri olarak ülkenin içerisinde bulunduğu bu olumsuz koşullarda bigane kalamazdık. Önce devletimize sahip çıkmak mecburiyetindeydik." dedi.

Kocamaz, böyle bir politika değişimiyle ülkenin yeni bir sürece girdiğini vurgulayarak, Cumhur İttifakı'nı sekteye uğratmaya, birlik ve beraberliği bozmaya çalışacak yeni kumpaslara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Basın toplantısına davaya konu yaklaşık 30 dosyayı da getiren Kocamaz'a açıklamaları sırasında, beraat eden eski belediye bürokratları da eşlik etti.

Olay

Mersin'de FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özgür Sanal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, Özel Kalem Müdürü Hüdaverdi Aydoğdu, Kültür Daire Başkanı Aşkın Günay, Büyükşehir Belediyesi Mali İşler Daire Başkanı Tevfik Dinçer, Büyükşehir Belediyesi Personel Şube Müdürü Fuat Kurt, emekli emniyet müdürü ve Zabıta Daire Başkanı Yaşar Aksoy'un da olduğu 23 kişi 2 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden Mehmet Özgür Sanal, Haluk Tunçsu, Hüdaverdi Aydoğdu, Aşkın Günay, Tevfik Dinçer, Fuat Kurt ve Yaşar Aksoy'un da aralarında olduğu 10 kişi tutuklanmış, 13'ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Dava sürecinin başlamasının ardından tutuklu sanıklar tahliye edilmiş, bir süre önce gerçekleştirilen karar duruşmasında da eski belediye bürokratlarının beraatlerine hükmedilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Burhanettin Kocamaz Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title