Haberler

MDTO, Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu toplantısına ev sahipliği yapıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye- Fransa Ulaştırma Çalışma Grubunun ikinci toplantısı, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ev sahipliğinde yapılıyor. İki gün sürecek toplantıda, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaretin geliştirilmesi için alınması gereken önlemler değerlendirilecek, Türk ve Fransız firmaları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecek.

Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubunun ikinci toplantısının açılışı MDTO konferans salonunda yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Fransa Büyükelçiliği, TCDD Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Mersin Liman Başkanlığı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. ve özel sektör temsilcileri katıldı.

"Mersin, İstanbul'un tek alternatifidir"

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu toplantısına ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. İstanbul, Mersin ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin 3 önemli dağıtım merkezi olduğunu belirten Lokmanoğlu, İstanbul Limanı'nın ithalatla, İzmir Limanı'nın ihracatla öne çıktığını, ancak Mersin Limanı'nın hem ithalat hem ihracat hem de transit liman olma özellikleriyle diğerlerinden farklı bir konuma sahip olduğunu kaydetti. Lokmanoğlu, Mersin Limanı'nın, Doğu Akdeniz'in en büyük limanı olduğunu vurgulayarak, "Mersin Limanı, İstanbul'un tek alternatif limanı durumundadır" dedi.

"Doğu Akdeniz'in ticari potansiyelinin kısa mesafeli denizyolu taşımacılığı ile geliştirilmesini istiyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ise Mersin'in deniz taşımacılığında özel bir yeri olduğunu dile getirdi. Toplantının, Doğu Akdeniz'in ticari potansiyelinin kısa mesafeli denizyolu taşımacılığı ile geliştirilmesine yönelik olarak düzenlendiğini bildiren Yıldırım, bu konunun proje olarak ulusal kalkınma planına da işlendiğini kaydetti. "Doğu Akdeniz'in ticari potansiyelinin kısa mesafeli denizyolu taşımacılığı ile geliştirilmesini istiyoruz" diyen Yıldırım, Mersin ve bölgesinin yaş meyve sebze üretiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu ve ürünlerin Fransa'ya ulaştırılması konusunda çalışmalar yapılacağını ifade etti.

"Denizcilik konusunda iki ülkenin bağları çok güçlü"

Fransa Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Maxime Jebali de denizcilik konusunda Türkiye ile Fransa'nın bağlarının çok kuvvetli olduğunu ve çoğu Türk şirketinin Marsilya Limanı'nı kullandığını belirtti. Özellikle ro-ro şirketlerinin tüm Akdeniz ülkeleri ile lojistik açıdan sorunlar yaşadığına değinen Jebali, gerçekleştirilen bu toplantılar ile iki ülke arasındaki lojistik problemlerin çözülmesini umduğunu kaydetti. Toplantıya katılan Fransız heyetin içerisinde özel sektör temsilcilerinin de bulunduğunu belirten Jebali, "Bu şirketler kendilerini sizlere tanıtacaklar. Bu toplantıda Türk ve Fransız şirketleri arasında yeni iş birlikleri oluşturmanın yollarını arayacağız" diye konuştu.

"Mersin'den Fransa'ya yeni bir ro-ro hattı açmak istiyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü Kombine Taşımacılık Daire Başkanı Bülent Süloğlu ise geçtiğimiz yılın ocak ayında kurulan Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubunun ilk toplantısının Fransa'da gerçekleştirildiğini ve eylem planı üzerinde anlaşma sağlandığını dile getirdi. Süloğlu, ikinci toplantının Türkiye'de gerçekleştirilmesi kararını aldıklarını ve toplantının Türkiye ayağında Mersin'e bir teknik gezi düzenlediğini anlattı.

Türkiye'nin ulaşım altyapısı ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Süloğlu, son 15 yılda özellikle demiryolu altyapısının ciddi oranda iyileştirildiğini söyledi. Demiryolu taşıma olanaklarının daha fazla kullanılması gerektiğine dikkat çeken Süloğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun devreye alınmasıyla Orta Asya'ya yapılan Mersin merkezli taşımalarda artış kaydedildiğini, Suriye meselesi nedeniyle bazı demiryolu hatlarının kapalı olduğunu, ancak ileride durum değişince bu hatların yeniden açılacağını ifade etti.

Türkiye'deki demiryolu bağlantılı limanlar hakkında bilgi veren ve bunun avantajından faydalanmak istediklerini belirten Süloğlu, başta Mersin olmak üzere İskenderun ve hatta Antalya'dan daha fazla ro-ro hattıyla Avrupa'ya ve özellikle Fransa'ya ulaşmak istediklerini söyledi. Süloğlu, "Önümüzdeki dönemde Mersin'den Fransa'ya yeni bir ro-ro hattı açmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mersin'den Fransa'ya yaş sebze meyve koridoru oluşturmak istiyoruz"

Düzenlenen bu toplantıda Doğu Akdeniz bölgesinin ulaşım altyapısının inceleneceğini, intermodal taşımacılığı geliştirmek için gereken çözümlerin tartışılacağını, Fransa'nın Sete ve Toulon limanları ile yaşanan sorunların gündeme getirileceğini, firmaların talep ve beklentilerinin değerlendirileceğini söyleyen Süloğlu, ayrıca Mersin'den Fransa'ya yaş sebze meyve koridoru oluşturmak istediklerini dile getirdi. Süloğlu, "Mersin yaş sebze meyve üretiminde çok önemli bir merkez. Bu anlamda ciddi üretimi var. Bu nedenle bu toplantıda soğuk zincir lojistiği konusunda da bilgi paylaşımı yapmayı istiyoruz" dedi.

Toplantıda daha sonra Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nden Denizcilik Uzmanı Tolga Avcı, Türk ve dünya ekonomisinin genel durumu ile Türk deniz ticaretine ilişkin verilerin değerlendirildiği bir sunum yaptı.

İki gün sürecek Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu 2. Toplantısı kapsamında, Tarsus'un Yenice Mahallesinde yapımı süren Yenice Lojistik Köyü ile Mersin Limanı'na teknik gezi düzenlenecek, Türk ve Fransız özel sektör temsilcileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecek. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Mersin Fransa Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title