Haberler

Ünlü Bir Oyuncu Olmayı Kim İstemez Ki?

Oyuncu olup dizilerde, filmlerde rol almak isteyenler, son dönemde sayıları hızla artan oyunculuk okullarına akın ediyor.

Oyunculuk, son yılların popüler mesleği olarak öne çıkarken, bu renkli dünyaya adım atmak isteyenlerin sayısı da hızla artıyor. Bu konudaki talebin çok olması, oyunculuk eğitimi veren merkezlerin, atölyelerin sayısını da artırdı. Çoğu ünlü oyuncular tarafından kurulan okullarda, oyuncu adaylarına çeşitli metotlar öğretiliyor. Ardından, hocalar cast ajanslarına yönlendirdikleri öğrencilerin sektörde iş bulmasına ön ayak oluyor. Her yıl binlerce kişinin başvurduğu okullar, sektördeki oyuncuların da büyük bir kısmını yetiştiriyor. Oyunculuk okullarındaki son durumu araştırdık...

AKKADEMİ TİYATRO: ESRA AKKAYA

MESLEK EDİNDİRME VAADİMİZ YOK

Üç yıl önce açılan 'Akkademi Tiyatro'nun kurucusu ve eğitmeni, ünlü oyuncu Esra Akkaya... Geçen yıl, Akkademi Tiyatro'nun İstanbul ve İzmir şubelerinden 160 kişi mezun oldu. Esra Akkaya, öğrencilere mezun olduktan sonra iş bulmaları konusunda yardımcı olduklarını, fakat şöhret olmak isteyenlerin hedef kitlelerini oluşturmadığını söylüyor.

HEDEF KİŞİSEL GELİŞİM

Akkaya, "Biz bu anlamda butik bir okuluz; aynı zamanda bir aileyiz. Cast ajansı Sihirli Anahtar'a kayıt için gelenleri Akkademi Tiyatro'ya yönlendirirken, Akkademi'den mezun olanları yine Sihirli Anahtar'ın bir birimi olan Akkademi Cast'a yönlendiriyoruz" diyor. Öğrencileri mülakatla aldıklarını söyleyen Akkaya, "Biz aslında bu sektöre hizmet etmiyoruz. Oyunculuk metoduyla sektöre değil, öğrenciye hizmet eden bir kurumuz" diyor. Amaçlarının sektöre insan katmaktan çok, mesleğin metodlarını kişisel gelişim için kullanmak olduğunu söyleyen Akkaya, "Meşhur olmak isteyenler bizim hedef kitlemiz değil. Meslek edindirme ve oyunculuk vaadiyle kimseyi almıyoruz. Bizim vaadimiz kişisel gelişim, kişisel farkındalık yaratmak; bunun için oyunculuk metodunu kullanıyoruz" diyor. Ünlü oyuncu, oyunculuk metodunun, insanların iletişim becerilerini artırdığının altını çiziyor.

AKADEMİ 35BUÇUK SANAT EVİ: VAHİDE-ALTAN GÖRDÜM

EĞİTİM BEŞ AY SÜRÜYOR

Ünlü oyuncu Vahide Gördüm'ün kurucusu olduğu Akademi 35Buçuk Sanat Evi, misyonunu 'oyunculuk alanındaki teorik bilgileri, eğitmenlerin geniş tecrübelerinin aktarıldığı derslerde, uygulamalarla pekiştirerek, çok yönlü bir eğitim vermek' olarak tanımlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir okul olan 35Buçuk Sanat Evi, mezunlarına sertifika veriyor. Akademide Vahide Gördüm'ün eşi Altan Gördüm de tecrübeleri ve becerilerini öğrencilerle paylaşıyor. Geçen yıl 280 oyuncu adayından başvuru alan akademi, iki atölyede en fazla 14 kişiye eğitim veriyor. Merkezde, beş ay süreyle, haftada iki gün eğitim veriliyor. Kurumda, mezun öğrenciler sektöre yönlendirilip, iş imkanları da sağlanıyor.

SADRİ ALIŞIK KÜLTÜR MERKEZİ: KEREM ALIŞIK-ÇOLPAN İLHAN

KAMERA OYUNCULUĞUNA İLGİ BÜYÜK

Sadri Alışık Kültür Merkezi (SAKM), İstanbul'da 7 yıldır, Ankara'da ise 1 yıldır oyunculuk eğitimi veriyor. SAKM'de oyunculuk bölümünde, her ay haftaiçi ve haftasonu olmak üzere sınıflar açılıyor. Merkeze yılda yaklaşık 10.000 başvuru yapılıyor. 'SAKM Sanat' kadrosuna seçilen öğrencilere, ömür boyu hizmet içi burslu eğitim veriliyor. Profesyonel olarak kamera oyunculuğu yapmak isteyip, kısa dönemde kendini geliştirmek isteyenler 'Uygulamalı Kamera Oyunculuğu' derslerine büyük ilgi gösteriyor. Ekim ayında başlayacak eğitimler için, binin üzerinde başvuru yapıldı. Akademide dersleri; Çolpan İlhan, Kerem Alışık, Muhammed Uzuner, Songül Öden, Devrim Saltoğlu gibi ünlü isimler veriyor.

EKOLDRAMA SANAT EVİ: HALDUN DORMEN

HAZAL KAYA'YI MEZUN ETTİ

Genel sanat yönetmenliğini Haldun Dormen'in üstlendiği EkolDrama Sanat Evi, 1999'dan bu yana eğitim veriyor. Geçen yıl 450 oyuncu başvurusu alan merkezde Hazal Kaya, Tolgahan Sayışman, Hande Subaşı, Melisa Sözen gibi isimler eğitim aldı. EkolDrama'da oyunculukla ilgili eğitim, üç ana başlıkta toplanıyor. Bunlar; 'Müzikal Tiyatro Eğitimi', 'Oyunculuk Eğitimi' ve 'Reklam-Dizi- Sinema Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi'. Merkezin eğitmenleri arasında Derya Alabora da bulunuyor.

CRAFT OYUNCULUK ATÖLYESİ: İPEK BİLGİN

TALEP ARTIYOR

'Craft Oyunculuk Atölyesi' geçen yıl açıldı. Kısa sürede hızla büyüyen atölye, 7 sınıfta toplam 90 öğrenciye eğitim veriyor. Şu ana kadar 900'den fazla başvurunun yapıldığı merkezde, her bir sınıfın kontenjanı 15 kişiyle sınırlı. İlk yıllarında büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını belirten Craft yetkilileri, talebin giderek arttığını söylüyorlar. Sanford Meisner, Uta Hagen, Eric Morris ve metot oyunculuğu gibi farklı oyunculuk tekniklerinin öğretildiği atölyede; İpek Bilgin, Meltem Cumbul, Yıldırım Fikret Urağ, Nancy Bishop gibi ünlü isimler atölye çalışmaları düzenliyor.

BİZ OYUNCULAR STUDIO: LEVENT ÖZDİLEK

DİPLOMA İLE OYUNCU OLUNMAZ

Okulun genel sanat yönetmenliğini, Levent Özdilek yapıyor. Özdilek, sadece diplomayla oyunculuk yapılamayacağını vurguluyor: "Biz oyuncu yetiştirmiyoruz, oyunculuk eğitimi veriyoruz. Sadece diplomayla oyuncu olunamayacağını, diplomanın seyirci tarafından gösterdiğiniz performansla alınacağına inanıyoruz." Mülakatla öğrenci alan merkezde, sınıflar 12 kişiyle sınırlı. İki yıllık temel oyunculuk eğitimi için özel bir program sunulan stüdyoda, kısa dönem atölyeleri de var. TV-sinema oyunculuk atölyesi, diksiyon, dublaj, radyo programcılığı ve senaryo atölyeleri herkese açık. Özdilek, başarılı öğrencilere burs verdiklerini ve iş imkanları yarattıklarını da söylüyor. Stüdyoda Bedia Ener, Murat Karasu, Ülkü Duru, Levent Öktem eğitim veriyor.

MÜJDAT GEZEN SANAT MERKEZİ: MÜJDAT GEZEN

HER YIL 350 KİŞİ SERTİFİKA ALIYOR

Oyunculuk eğitimi veren kurumların en köklülerinden biri Müjdat Gezen Sanat Merkezi... Sektörde yer alan oyuncuların dağılımında da, Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunlarının önemli bir payı var. Merkezde, konservatuvar ve kurs olmak üzere ayrı bölümler var. Yetenek sınavıyla öğrenci alan 4 yıllık konservatuvar bölümüne, her yıl 250-300 kişi başvuruyor, ortalama 10 kişi mezun oluyor. Haftaiçi ve haftasonları düzenlenen oyunculuk kurslarını ise yılda toplam 300-350 kişi tamamlıyor. Konservatuvara hazırlanan öğrenciler için ise, 4-7 aylık eğitim programları düzenleniyor. Programın yaz ve kış dönemi için kontenjanı 25 kişi. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 7-16 yaş arası gruplara tiyatro eğitimi de veriliyor.

İSTANBUL DRAMA SANAT AKADEMİSİ: AYLA ALGAN

ÇOCUK OYUNCU ARTIŞI VAR

Türkiye'de oyunculuk eğitimi konusunda öncü isimlerden biri Ayla Algan... İstanbul Drama Sanat Akademisi, Ayla Algan'ın genel sanat yönetmenliğinde İstanbul'da faaliyet gösteriyor. Akademiden yıl içinde yetişkin gruplarda ortalama 80-120 kişi, 5-17 yaş grubunda ise 60-90 kişi mezun oluyor. Akademi Direktörü Ebru Kavak, çocuk oyuncu başvurularında artış olduğunu söylüyor. Kavak, geçtiğimiz Ocak-Şubat ayları arasında, ortalama bin 200-bin 500 çocuk oyuncu başvurusu aldıklarını söylüyor.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Müjdat Gezen Sanat Merkezi Levent Özdilek Ayla Algan İstanbul Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title