Haberler

Kapadokya'nın Keşfedilmeyi Bekleyen Açık Hava Müzesi; Güzelyurt

Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin çok az bir kısmının ziyaret ettiği Güzelyurt ilçesi, Hasandağı, Manastır Vadisi, yer altı şehirleri ve kaplı...

MURAT ÖNER TAŞ - Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin çok az bir kısmının gördüğü Güzelyurt, barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekliyor.

Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine beşiklik eden Güzelyurt'un, Kapadokya'nın batıya açılan kapısı olduğunu söyledi.

İlçenin tarihi geçmişinin Kapadokya ile paralellik gösterdiğini belirten Özeş, "Günümüzden 7500 yıl önce ilk yerleşimin başladığı Güzelyurt, Hititler, Persler, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti döneminde de önemli bir yerleşim merkezi olmuştur" dedi.

Karballa, Gelveri ve bugünkü adıyla Güzelyurt'un tarih, doğa, sanat ve kültürü bir bütün olarak sunduğunu kaydeden Özeş, şunları ifade etti:

" Güzelyurt, Kapadokya için adeta keşfedilmeyi bekleyen bir açık hava müzesi konumunda. Kapadokya'nın tüm güzelliklerini bünyesinde barındırıyor. Binlerce yıllık bir tarih ve uygarlık var. Ayrıca Ortodoks mezhebinin kurucusu Aziz Gregorios Nazions bu topraklarda yaşamış ve ilk manastır hayatını Güzelyurt'ta başlatmıştır. Ihlara ve Manastır Vadisi, Kilise Cami, Kızıl ve Yüksek Kilise, Gelveri evleri, Selime Katedrali, yeraltı şehirleri ve kaplıca turizmi ile Güzelyurt, Kapadokya turizminde önemli bir yere sahip."

Türklerin bölgeye gelmesinin ardından Güzelyurt'ta Rumlar'la yüzlerce yıl barış içinde yaşadığını anlatan Özeş, 1924'deki mübadeleye rağmen bu dostluğun bitmediğini, iki halkın festivaller düzenleyerek bir araya geldiklerini aktardı.

Turistler bu güzellikleri görmeden gidiyor

Özeş, Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin Güzelyurt'u görmeden gittiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kapadokya'da geceleme oranı 1,8 gün. Bölgeye gelen yüzbinlerce yerli ve yabancı turist, Kapadokya'nın merkezindeki Göreme, Avanos, Uçhisar ve Ürgüp'ü ziyaret edip geri dönerken, bir kısmı Güzelyurt'a geliyor. Yılda ortalama 2 milyon turist Kapadokya'yı ziyaret ederken, bunun ortalama 250 bini Güzelyurt sınırları içindeki dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'ne geliyor. Yüzde 13 gibi bir oran ki bu çok düşük. Güzelyurt ilçe merkezine gelen turist sayısı ise her geçen yıl artıyor. Bu yıl ilçemize gelen turist sayısı 40 binin üzerine çıktı ki; bu sayı bile Kapadokya'ya gelen turistin neredeyse yüzde 2'si. Ihlara Vadisi'ni ziyaret eden turistler 6 kilometre mesafedeki Güzelyurt'u ve Küçük Ayasofya olarak da bilinen Kilise Camisi'nin de bulunduğu Manastır Vadisi'ni mutlaka ziyaret etsinler."

"Güzelyurt'u görmeden Kapadokya'yı gördüm demeyin"

Turistlerin Güzelyurt'u görmeden Kapadokya'dan ayrılmamalarını tavsiye eden Özeş, "Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistler, Güzelyurt'u görmeden Kapadokya'yı gördüm demesin. Hasandağı ve Yüksek Kilise ile muhteşem gün batımı manzarası, Gelveri evleri ve ilçe merkezindeki Manastır Vadisi mutlaka görülmeli. Kayadan oyma evler, kilise ve yeraltı şehirleriyle Ihlara Vadisi'ne benzer özelliklere sahip Manastır Vadisi, Kapadokya'nın özeti gibidir. Vadide bulunan Küçük Ayasofya olarak da bilinen Aziz Gregorius Theologos Kilisesi, Kapadokya'daki en erken Hıristiyanlık dönemi eserlerinden birisi olup, Ortodoks alemi için büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Özeş, Güzelyurt'un tanıtımı için çalışmalara devam ettiklerini dile getirerek, tanıtım belgeseli ve kitabı hazırladıklarını, fuarlara katıldıklarını sözlerine ekledi. - Aksaray

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kudret Özeş Güzelyurt Kapadokya Türkiye Kültür Sanat Haberler

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Bakmadan Geçme

TÜRKİYE- BREZİLYA MAÇ ÖZETİ #127952 Türkiye- Brezilya maçı kaç kaç bitti? Eylem Tok ve oğlu nerede yakalandı? Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? Sırbistan-İngiltere maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Sırbistan-İngiltere maçı şifresiz mi? Kurban eti yıkanır mı, kırmızı et yıkanır mı? Kurban kesildikten sonra et yıkanır mı? Eylem Tok ve oğlu yakalandı mı, nasıl yakalandı? Eylem Tok ve oğlu olayı ne, suçu nedir? Yurt dışı harç pulu ne kadar 2024? #9992 Yurt dışı çıkış harcına zam mı geldi? TV YAYIN AKIŞI 16 HAZİRAN: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede?
Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title