Haberler

Kral Öldü Yaşasın Yeni Kral!

Güncelleme:

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in istifasını sorgulamayan Meclis üyeleri, yeni başkan Nihat Çiftçi'yi bağırlarına bastı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde Celalettin Güvenç'in istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna yapılan seçimde rakibine büyük fark atarak 61 oyla Nihat Çiftçi seçildi. Güvenç ilk defa bu kadar morali bozuk görülürken, hiç kimsenin 483 bin insanın oyu ile seçilen bir belediye başkanının bu şekilde görevden alınışına itiraz etmemesi, akıllara "Kral öldü yaşasın yeni kral!" sözünü getirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önerisiyle 1 Kasım'da yapılacak olan genel seçimlerde milletvekili adayı olacağı yönünde söz alarak büyükşehir belediye başkanlığından istifa eden Celalettin Güvenç dün görevini devretti. Güvenç'in kamuoyuna yaptığı açıklamalar, Kahramanmaraş'tan vekil adayı gösterilmek istendiği için başkanlıktan ayrıldığı şeklindeydi, ancak olayın perde arkası istifanın hemen ardından yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştı. Ortaya atılan iddialara göre, Güvenç, seçildikten sonra Faruk Çelik ile anlaşamıyor, bazı usulsüz bulduğu ihaleleri iptal ediyor, görevden alma ve göreve getirme konusunda haksız talepleri karşılamıyordu. Genel sekreteri Balamir Gündoğdu'nun da rant çevrelerini rahatsız edişi AK Parti Genel Merkezi'ne hakkında olumsuz raporların gitmesine sebep oluyordu.

GÜVENÇ, ARDINDA SORU İŞARETLERİ BIRAKARAK GİTTİ

Yine iddialara göre, milletvekilliği karşılığında görevden alınacak, halkın rahatsız olması durumunda da Maraşlı olduğu için Urfalıların kendisinden memnun olmadığı gerekçe gösterilecekti. Bir anlamda görevden alınma da sayılabilecek bu el çektirilme olayına hiç kimse itiraz etmedi. Başta belediye meclis üyeleri ve partililer olmak üzere hemen durum kabullenildi. Oysa dün devir-teslim töreninde Güvenç'in yüz ifadesine bile bakılınca bu gidişin normal bir gidiş olmadığı anlaşıyordu. Güvenç, yaşadığı anlaşmazlıkları gündeme getirmeden konuşmasını yapıp görevi devrederken, tüm partililerin ve meclis üyelerinin o andan itibaren yeni seçilen Nihat Çiftçi'nin çevresini kuşatması dikkat çeken başka bir husus oldu.

MECLİS DÜN SEÇİMİNİ YAPTI

31 Ağustos tarihinde görevinden istifa eden Büyükşehir Belediye Başkanı Güvenç'in ardından yapılan seçimde, AK Parti Genel Merkezi'nde üzerinde anlaşılan isim olan Nihat Çiftçi büyük bir farkla seçilerek başkan oldu. Vali İzzettin Küçük'ün daveti üzerine yeni büyükşehir belediye başkanını belirlemek üzere dün Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ahmet Kaytan Başkanlığında toplandı. Toplanan mecliste yeni başkan belirlenmesi ile ilgili kanun maddesi okundu. Kanun maddesinin okunmasının ardından adaylık başvurusu alındı. AK Parti adına Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi aday gösterilirken, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin'i aday gösterdi. Meclis Başkanı adayların başvurusunu kabulünün ardından adaylar kısa birer konuşma yaptı.

'SEÇİME GİDİLMELİYDİ'

Kürsüye gelen Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, neden aday olduğunu açıkladı. Seçimin salonda değil sandıkta yapılması gerektiğini söyleyen Cin, "Her aday beş yıl için planlamasını yapar ve halkın karşına çıkar. Biz adaylara karşı değiliz. Ama beş yıllık göreve seçilen bir başkanın görevden el çektirilmesi veya başka bir sebepten gitmesi durumunda Şanlıurfa'yı ve Şanlıurfalıları yarı yolda bırakmıştır. Biz bunu doğru bulmadığımız için adayız." dedi.

SANDALYE SAYISI AZ OLAN PARTİLİLERE BİLDİRİLMEMİŞ

Cin'in ardından kürsüye gelen Nihat Çiftçi ise, ne kadar zor bir göreve aday olduğunu bildiğini ve kendisini aday gösteren meclis üyelerine teşekkür etti. Çiftçi'nin ardından söz hakkı alan Saadet Partisi (SP) Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu da, mecliste birer üye ile temsil edilen Demokrat Parti (DP), Saadet Partili ve iki üyeli Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyelerinin seçim için çağırılmadığını söyledi. Aktaşoğlu, Nihat Çiftçi'nin nezdinde geldiklerini ve Çiftçi'ye destek vereceklerini ifade etti.

DBP ÜYELERİNDEN OYLAMAYA İTİRAZ GELDİ

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Gizli oylamanın yapıldığı seçime DBP meclis üyesi Sibel Sütpak'tan itiraz geldi. Zarfların masalara dağıtılması ve orada isimlerin yazılmasına itiraz eden Sütpak, bu şekilde oy kullanan kişilerin yanındakilerin etkisi altında kalacağını ifade etti. Bunun üzerine meclis başkanı Kaytan, beşerli olarak isimlerin okunacağını üyelerin kürsünün orada gizli şekilde oy kullanmasına karar verdi. Üyelerin isimlerinin okunmasıyla sırayla oy kullanıldı.

DEMİRKOL'A BİR OY ÇIKTI

82 üyenin katıldığı mecliste toplam 80 üye oy kullandı. Oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından oy sayımı işlemine geçildi. AK Parti grubunun adayı Nihat Çifti; 61 oy alırken, DBP grubu adayı Emrullah Cin ise 18 oy alabildi. Oylamada bir oyun ise Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'a çıkması salonda gülüşmelere sebep oldu. Sayımın tamamlanmasının ardından Meclis Başkanı Kaytan, yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin resmen seçildiğini açıkladı. Çiftçi sonucun ardından kürsüye gelerek teşekkür konuşması yaptı. Çiftçi, "Bu seçim Şanlıurfa ve Şanlıurfa Belediyesi adına çok önem arz ediyordu. Bana oy verenlere teşekkür ediyorum. Bana oy vermeyip de Emrullah Cin'e oy verenlere de teşekkür ediyorum. Bu demokrasinin en güzel örneğidir." dedi.

MECLİSTE GÜVENÇ SÜRPRİZİ

Seçim sonuçlarının açıklamasının ardından Meclis Başkanı Kaytan görevinden istifa eden Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celalletin Güven'in geldiğini ve meclise veda konuşması yapacağını söyledi. Salona giren Güvenç, meclis üyeleri tarafından alkışlarla karşılandı. Salona giren Güvenç, ilk etapta Nihat Çiftçi'yi tebrik etti. Daha sonra ise kürsüye gelerek meclis üyelerine teşekkür etti. Demokrasinin böyle bir şey olduğunu söyleyen Güvenç, şunları kaydetti: "Bir karar verdik ve yola çıktık. Ben Nihat kardeşime Şanlıurfa'ya çok büyük hizmetler yapması için dua edeceğim. Bize verdiğiniz desteğin aynısı ona vereceğinize inanıyorum. Çünkü Şanlıurfa'nın hizmete, birliğe, çalışmaya ve yatırıma ihtiyacı var. Bu meclis Şanlıurfa'nın kalbi, demokrasinin yeridir. Bu güne kadar hakkı ile yaptığınız görevi bundan sonrada yapacağınıza inanıyorum. Sorumluğumuzun bilincinde hareket ettik ve söz verdiğimiz gibi tüm Şanlıurfalıları kucakladık. Barışa, kardeşliğe ve hizmete gayret ettik. Ben Şanlıurfa'yı ve Şanlıurfalıları unutmayacağım burası benim ikinci vatanım oldu."

DEVİR TESLİM YAPILDI

Seçim sonuçlarının belli olması ve konuşmaların ardından Nihat Çiftçi, Büyükşehir Belediyesine giderek görevi devraldı. Nihat Çiftçi'yi burada Celalettin Güvenç karşıladı. Devir teslim töreni sırasında Başkan Çiftçi, Güvenç'e portresinin olduğu tabloyla çeşitli hediyeler takdim etti. Koltuğa oturan Çiftçi, burada kısa bir açıklama yaptı. Devraldığı makamın gelip geçici olduğunu bilerek oturduğunun bilincinde olduğunu kaydeden Çiftçi, "Buranın sahibi bir milyon 800 bin insandır. Artık Şanlıurfa'nın yükümlülüğü bende ve arkadaşlarımızda. Şanlıurfa hizmet beklediği için biz hemen sahaya ineceğiz. Bundan dolayı tebrik ziyaretlerini üç gün ile sınırlı tuttuk. Bunu da buradan duyurmak istiyorum. Çünkü Urfa'nın sorunları var." dedi.
Meclise gelerek yaptığı konuşma ve vedalaşmadan başlayarak belediyede yaptığı devir anına kadar morali bozuk olan Güvenç'in yüzünün hiç gülmediği gözlendi. Dikkat çeken diğer bir husus ise bugüne kadar Güvenç'in etrafını saran insanların bu sefer Çiftçi'nin peşinden ayrılmamasıydı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Celalettin Güvenç Emrullah Cin Ak Parti Politika Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title