Haberler

Köylüler Turizm Sektörüne Atıldı

Kars'a 45 kilometre uzaklıktaki Ani Harabeleri'nin 2004 yılından sonra turizme açılması Harabelerin bitişiğindeki Ocaklı Köylüleri'ne umut oldu.

Kars'a 45 kilometre uzaklıktaki Ani Harabeleri'nin 2004 yılından sonra turizme açılması Harabelerin bitişiğindeki Ocaklı Köylüleri'ne umut oldu. Ermenistan sınırındaki Ani Harabelerini de içine alan Ocaklı (Ani) Köyü'nden Kara ailesi İl Özel İdaresi'ne ait atıl durumdaki turizm işletmesini kiralayarak hizmete hazır hale getirdi. Karslı Kara ailesinin turizm işletmesini de Erzincanlı olan Kars Valisi Ahmet Kara yaptı.

Ocaklı Köyü sakinlerinin yıllardan bu yana beklediği turizmden istihdam imkanı yüzünü göstermeye başladı. 2011 yılına kadar suyu bile olmayan Ocaklı köyünde ilk adım Kars Valiliği İl Özel İdaresinin girişimleriyle köye su getirilmesiyle başladı. Ardından İl Özel İdare'ye ait atıl durumdaki turizm tesisinin yeniden faaliyete geçirilmesi gündeme geldi. Bunun üzerine harekete geçen Valilik İl Özel İdaresi tesisi ihaleyle Ocaklı Köyü'nden Kenan Kara'ya kiraladı. Kenan Kara da, kendi ailesinden 15 kişiyle işe koyuldu. Atıl durumdaki tesisi Valilik desteği ile onaran ve kullanılır hale getiren Kara, eşi, yeğenleri, çocukları ve kardeşleriyle birlikte tesisi açılışa hazırladı.

Ocaklı köyü sınırlarında Ani Harabeleri giriş kapısına 300 metre uzaklıktaki turizm tesisinin adı da 'Ani Cafe ve Restourant' oldu. Açılış öncesinde Ocaklı Köyü'nün Kara ailesi seferler olarak temizlik yaptı, ikram yemekleri ve çay hazırladılar ve kırmızı halılar sererek Vali Kara ve beraberindekileri beklemeye başladı. Tesisin içerisinde hizmet telaşı yaşanırken dışarıda da Kara ailesinin çocukları süpürgelerle kırmızı halıları temizlemeye çalıştı.

Tesisinin açılışı Vali Ahmet Kara, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay tarafından yapıldı. İşletme sahibi Kenan Kara'ya Kars'ın madalyalarının bulunduğu halı eden Vali Kara, bir dizi nasihatlerde bulundu ve turizm sektöründe dikkat edilmesi gereken hususlarda bilgi verdi. Kars Otel ve Lokantacılar Derneği'nin de (KARSOD), kaliteli hizmetin devam etmesi halinde turist kafilelerini buraya yönlendireceklerinin müjdesini KARSOD Başkanı Halit Özer'den aldığını da ifade eden Vali Kara, turizm tesislerinin iyi ve kaliteli hizmetle ayakta durabileceğini anlattı. Bu tür işletmelerde dürüstlük, iyi hizmet, meslek ahlakı ve kalitenin önemine de vurgu yapan Vali Kara, şöyle dedi:

"Bu tür işletmeler nasıl başlanılırsa öyle devam etmesi halinde ayakta durur. Eğer buraya gelen bir turist bir daha gelmek isterse işini iyi yapıyorsun demektir. Yok eğer gelmez ise işini iyi yapmıyorsun demektir ve zarar edersin."

Bu işletmenin iyi hizmet vermesi halinde dünyanın önem verdiği Ani Harabelerinin de ileriki yıllardaki getirileriyle daha iyi işler yapacağına inandığını kaydeden Vali Kara, daha sonra işletmenin mutfak bölümünü gezdi. Burada da Kara ailesinin genç kızları ve kadınlarıyla sohbet eden Vali Kara, Kara ailesiyle soy isim benzerliği üzerine de esprili sohbet etti ve başarılar diledi.

Daha önce köyde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan 18 yaşındaki Sedat Kara, bundan böyle turizmde daha iyi işler yapacağına inandığını söyledi. 42 yaşındaki Oktay Kara, ilk defa Ani Harabeleri gibi önemli bir değerin kendilerine fayda getireceğini belirtti. Lise mezunu olamadan eğitimini bırakan 17 yaşındaki Müjde Kara ise turizme atıldıktan sonra artık eğitimine de devam edeceğini söyledi. Ailesini etrafına toplayarak objektiflere poz veren Kenan Kara da bu işe çok hevesli olduğu için girişimde bulunduğunu ve asıl amacının hizmet ve köyüne katkı sunmak olduğunu ifade etti. Mutfak sorumlusu 40 yaşındaki Endam Kara da, geleneksel ev yemekleri yaparak yerli ve yabancı turistlere sunacaklarını belirtti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ da tesisle ilgili olarak, şunları söyledi:

"Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan bir sosyal tesis. Bu tesis ortalama 23 yıl önce inşa edilmiş. Amaç Ani Ören Yerindeki bu tarih dokuları ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerimizin ihtiyaçlarını gidermeleri için inşa edilmiş bir tesis. Ama bu tesis bir dönem atıl durumda kalmış, kullanılmayınca tahrip edilmiş. Sayın Valimizin talimatıyla ihale usulüyle burayı kiraya vermiş olduk. Ocaklı Köyü'nden Kenan Kara isimli vatandaşımız burayı kiralamış oldu." - Kars / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kara Ermenistan Ahmet Kara Kenan Kara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title