Haberler

    İsrail Seçiminde Netanyahu Sürprizi

    Güncelleme:

    İsrail'deki seçimlerde Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud 30 sandalye ile birinci parti oldu. İsrail basını sonucu "Netanyahu'nun sürpriz başarısı" diye yorumladı.

    İsrail'de oyların yüzde 99'u sayıldı. Oyların yüzde 23,73'ünü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud kazandı. En yakın rakibi olan Siyonist Birlik yüzde 19,06 oy aldı.

    NETANYAHU İÇİN SÜRPRİZ ÇIKIŞ

    Bu sonuçlara göre 120 sandalyeli parlamentoda, Likud 30, Siyonist Birlik 24 sandalye kazandı. İsrail medyası, seçim sonucunu Netanyahu'nun "sürpriz zaferi' olarak yorumladı. 2013'teki seçimde Likud'un 31 sandalyesi vardı. Bu da seçim öncesi 21-22 civarında milletvekili çıkaracağı tahminleri yapılan Netahyahu için 'sürpriz çıkış'.

    KOALİSYON OLACAK

    İsrail'de hükümet çoğunluğu için 61 milletvekili gerekiyor. Netanyahu'nun diğer sağ partilerle koalisyon için görüşmelere başlaması bekleniyor.

    NETANYAHU: BÜTÜN OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN BÜYÜK BİR ZAFER

    Netanyahu ilk sonuçların açıklanmasının ardından "Bütün olumsuzluklara rağmen Likud için büyük bir zafer" açıklaması yaptı. Netanyahu, "Şimdi bizi, tüm halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor" dedi.


    (Netanyahu'ya eşi Sara Netanyahu da eşlik etti.)

    "İSRAİL HALKIYLA GURUR DUYUYORUM"

    Partisinin Tel Aviv'deki genel merkezi önünde toplanan destekçilerine seslenen Netanyahu, "Tüm ihtimallere rağmen, Likud adına büyük bir zafer kazandık. İyiyle kötüyü ayırt edebilen İsrail halkıyla gurur duyuyorum. Şimdi bizi, tüm halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor" diye konuştu.

    Güvenliğin herkes için önemli olduğuna değinen Netanyahu, "Hepiniz benim için önemlisiniz" ifadesini kullandı.

    SÖZ VERDİ

    Netanyahu ayrıca, "konut fiyatlarını düşürme" ve "halkın yaşam masraflarını azaltma" sözü verdi.


    (Netanyahu, partililerin önünde eşi Sara Netanyahu'yu öptü.)

    Likud gibi sağ kanatta olan Yahudi Evi Partisi lideri Bennett ile görüşerek koalisyon için desteğini aldı. Likud'un seçim bürosunda ise kutlamalar şimdiden başladı.

    "SIRADIŞI BİR BAŞARI"

    "Siyonist Birlik" lideri İzak Herzog ise, partisinin seçim çıkış anket sonuçlarını, "sıradışı bir başarı" olarak nitelendirdi.


    ("Siyonist Birlik" liderleri İzak Herzog (ortada) ve Tzipi Livni

    Tel Aviv'deki parti merkezi önünde toplanan destekçilerine seslenen Herzog, "İzak Rabin'in 1992'deki seçim sonuçlarından beri böyle sıra dışı bir başarı elde edememiştik. Tzipi Livni'nin cesur ortaklığı olmasaydı bu başarıyı elde edemezdik" dedi.

    Sonuçların kendilerini iktidara taşıyacağına inandığını söyleyen Herzog, "Herşey çok açık. Tüm partilerin liderleriyle görüştüm. Kesin sonuçları bilmiyoruz ancak sosyo-ekonomik bir koalisyon oluşturmak için elimden geleni yapacağım" diye konuştu.

    Herzog, ayrıca daha küçük partileri de kendi çatısı altında toplanmaya davet etti.

    DİĞER PARTİLER

    İlk sonuçlara göre 50. Likud'dan ayrılarak Kulanu (Hepimiz) Partisi'ni kuran Moshe Kahlon 10 sandalye kazanırken, Yahudi Evi Partisi 8, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın İsrail Evimiz Partisi 5 sandalyeye sahip oluyor.

    Seçim öncesi 'Netanyahu hariç herkes' kampanyası yürüterek Likud'la koalisyona gitmeyeceğini açıklayan Lieberman, ilk sonuçların ardından gazetecilerin sorduğu 'Netanyahu ile koalisyona girer misiniz?' sorusuna, 'Neden olmasın?' yanıtını verdi.
    Ekonomi politikası Siyonist Birlik'e benzeyen ve iki tarafla da koalisyona gitme ihtimali bulunduğu için kritik önemdeki Kulanu'nun lideri Mahlon ise, kesin sonuçlar açıklandıktan sonra bir sonraki adımına karar vereceğini açıkladı.

    Mevcut Knesset'te 11 sandalyeye temsil edilen üç Arap Partisi tarihinde ilk kez birleşmiş, Birleşik Arap Listesi ile seçime girmişti. 15 milletvekilinin üzerine çıkması beklenen bu listenin sandalye sayısı ise ilk sonuçlara göre 13.

    Arap partileri lideri Eymen Avde, Arap partilerinin tarihi bir başarı elde edildiğini belirterek, "Birleşik Arap Listesi bir başarı hikayesidir. Belki de sağ blokun koalisyon hükümeti kurmasının önüne geçmiş olduk" diye konuştu.

    5 milyon 881 bin 696 seçmenin olduğu İsrail'de sandığa gidenlerin sayısı, 2013 seçimlerine göre artış göstererek yüzde 71,8'e ulaştı.

    Kesin seçim sonuçlarının Cuma günü açıklanması bekleniyor.

    FİLİSTİN: BASKIYI ARTIRACAĞIZ

    Seçim sonuçlarını Fransız AFP ajansına değerlendiren Filistin Başmüzakerecisi Saib Erekat, "Netanyahu'nun bir sonraki hükümeti kuracağı açıklık kazandı. Yani biz de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gideceğimizi, tüm diplomatik çabalarımızı yoğunlaştıracağımızı" söyleyebiliriz yorumunu yaptı.

    Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın toplantısında bir gazetecinin "Obama'nın, seçimlerin ardından başbakan olarak kalmaya devam etmesi halinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkisini onarabileceğin inanıp inanmadığı" sorusuna "Başkan'ın (Obama), ABD ve İsrail arasındaki güçlü bağların bu seçimlerin çok ötesine uzanacağından kuşkusu yok. Bu nesiller boyunca böyle oldu. Tarihsel olarak bakıldığında ABD-İsrail ilişkileri, partizanlığa ve partizan nitelikteki yoğun siyasi tartışmalara konu olmadı" yanıtını verdi.

    Kaynak: Aljazeera / Dünya

    İzak Herzog Tel Aviv İsrail Sıkıcı Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
    500

    Yorumlar (84)

    dr.:

    bugün namazda sağlığınız sıhhatiniz için israile dua edin. . veremden, kızamığa tüm aşılar, tüm hastalıkların ilaçları, röntgenden tüm tıbbi aletlerine kadar yahudi icadıdır. . . müslümanın 1400 yıl icat ettiği tek ilaç, ayetlerde yazan deve sidiği

    27
    10
    yanıtYanıtla
    el aksa:

    bu şerefsizin ölüsünü görmek istiyorum, tükürmek için

    21
    2
    yanıtYanıtla
    insan:

    Allah sizi kahretsin , soyunuz kurusun inşallah

    20
    1
    yanıtYanıtla
    remzi:

    bizde 550 vekilin 100 tanesi çalışırken, 100 tanesi dükkana uğramazken, 300 ü hırsızlık yaparken, kalanıda birbirinin ağzını burnunu kırarken, , isarail oğlu 7 milyon nüfus. 110 milletvekili ile 7 milyarlık dünyayı yönetiyor. . dünyanın birinci başkanı netenyahu, yardımcısı obamadır. .

    16
    4
    yanıtYanıtla
    halilmobilWeb@haberler.com:

    İsrail artık güvende değil Mit israilin attığı her adımdan haberdar..

    3
    15
    yanıtYanıtla
    hacı fış fışmobilWeb@haberler.com:

    Ariel şaron gibi gebereksin sende pis katil

    9
    8
    yanıtYanıtla
    ömermobilWeb@haberler.com:

    Seçim vaadi..filistin silinecek...silinsin iyi olur, yiyip içip gezen, 4 karı alan, hep tüketen, hiç üretmeyen, birde önüne kemik atan yahudiye saygı göstermeyip ısıran arapın hiç lüzumu yok..

    10
    7
    yanıtYanıtla
    zor Mobil-IOS:

    Çocuk katilleri

    10
    7
    yanıtYanıtla
    sadece HAKİKAT:

    İsrail halkınında zalim elinde yönetilmek istediği belli , Allah özellikle Filistinli kardeşlerimin yardımcısı olsun ve tüm dünyanın.

    14
    2
    yanıtYanıtla
    Ey yahudilerrr...mobilWeb@haberler.com:

    Bir gün “topluca gebereceğinize“ tam iman ettiğimizden, biz rahatız ya sizz...

    13
    3
    yanıtYanıtla
    Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title