Haberler

"Türkiye 2014'te En Yüksek Büyüme Potansiyeline Sahip Ülkelerden Biri"

Bank of America (BofA) Merrill Lynch Küresel Ekonomi Araştırma Eşbaşkanı Ades: "Yapılan reformlar ve demografik yapı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye en yüksek büyüme potansiyeline sahip...

Bank of America  (BofA) Merrill Lynch Küresel Ekonomi Araştırma Eşbaşkanı Alberto Ades, yapılan reformlar ve demografik yapı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin en yüksek büyüme potansiyeline sahip ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

New York merkezli BofA Merrill Lynch stratejistlerinin 2014 yılına ilişkin global ekonomik beklentileri hakkında düzenlediği basın toplantısında, gelecek yılda dünya ülkeleriyle ilgili beklentiler konusunda açıklamalarda bulunan Alberto Ades, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye, Meksika ve Hollanda gibi ülkeleri ekonomik gelişmeye en çok müsait ülkeler olarak görmekteyiz" diye konuştu.

Toplantının ardından AA muhabirine açıklama yapan Ades, "Ülkelerin orta vadede büyüme potansiyelleri konusunda analizler gerçekleştirdiklerinde, özellikle ülke içinde yapılan reformlar ve demografik yapı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye bu konuda en yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

Ades, Türkiye, Güney Asya, Latin Amerika ve Afrika gibi genç nüfusa sahip ülkelerin, "demografik kar payı" diye adlandırılan bu avantajlı durumun sonuçlarından faydalanacaklarını ifade etti.

- "Türkiye proaktif demokratik uygulamalar gerçekleştirdi"-

Türkiye'nin son yıllarda ortaya koyduğu demokratik gelişimeye de değinen Alberto Ades, "Buna ek olarak Türkiye, son birkaç senede demokratik gelişme adına proaktif uygulamalar gerçekleştirdi" yorumunda bulundu.

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) piyasa alımlarını devam ettirmesi ve belirsiz fiyat hareketliliklerinin gelişmekte olan ekonomiler üzerine bir baskı oluşturması ihtimalini değerlendiren Ades, "Türkiye de bu baskıyı kısa dönem için hissedebilir ama biz kısa dönemli baskı potansiyeli ile orta vadeli parlak bir çıkışı birbirinden ayırmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

- "İran pazarlığında sona gelinirse bundan Türkiye karlı çıkar"-

Ades, Ortadoğu'daki anlaşmazlıkların dünya ekonomisine yapacağı etki üzerine de değinerek, İran ile nükleer ilerleme konusunda muhatapları arasında yapılan görüşmeleri yakından takip ettiklerini ve bunu dikkate aldıklarını belirtti.

Nükleer pazarlıkların Türkiye ve dünya ekonomisine yapacağı etkiyle ilgili ise Ades, şunları söyledi:

"İran ile ilişkilerin devamı gelecek bir ilerleme mi yoksa değil mi olduğu konusunda olan biteni gözetliyoruz. İran'ın nükleer konusunda büyük ekonomilerle yaptığı pazarlıkların bir sonuca bağlanması durumunda Ortadoğu'daki tansiyon düşer,  İran eski pazara geri döner ve Türkiye bu işten en karlı çıkan ülke olur."

Öte yandan, diğer BofA Merrill Lynch Küresel Ekonomi Araştırma Eşbaşkanı Ethan Harris ise 2014 yılı küresel ekonomi tahminleriyle ilgili sunum gerçekleştirdi.

Harris, "Yıllar süren karamsar tahminlerden sonra, nihayet ufukta bulutsuz bir yeni yıl görünüyor. Çoğu ekonomi için büyümeden bahsedebiliriz. Önümüzdeki yıl, geçmiş yıllara nazaran çok daha dengeli ve iyi olacağa benziyor" dedi.

Basın açıklamasına katılan diğer stratejistler ise 2014 yılında Amerika'nın konut edindirmede iyileşmeye devam edeceği, ABD'nin süren ekonomik güçlendirilmesinin yeni yılda, ek olarak gayrimenkul değerlerini yüzde 5 civarında artıracağı beklentilerini paylaştı.

ABD ve küresel ekonomik gayri safi yurtiçi üretimi büyümesinin 2014 yılında hızlanacağı öngörüsünde bulunan uzmanlar, yeni yılda daha yüksek dolar seviyesinin ve daha yüksek faiz oranlarının görüleceğini söylerken, ABD'de faiz oranlarında yüksek hareketliliğin yaşanacağına da vurgu yaptı. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Merrill Lynch Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title