Haberler

Sanıklarının Yargılanmasına Zonguldak'ta Devam Edildi

Güncelleme:

Ilıkaynak Köyü'nde 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde iki muhtar adayı arasında başlayan, iki taraftan toplam 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın Sanıklarının Yargılanmasına Zonguldak'ta devam edildi.

Van'ın Erçek Beldesi'ne bağlı Ilıkaynak Köyü'nde 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde iki muhtar adayı arasında başlayan, iki taraftan toplam 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın, güvenlik nedeniyle Zonguldak'ta görülen davasında 10'u tutuklu 17 sanığın yargılamaya devam edildi. 3 sanığın avukatı olan Halil İbrahim Kartal, "Yöremizdeki yapı gereği olarak böyle bir olayda suçlu suçsuz herkesin suça dahil etme gayreti bulunmaktadır" diye savunma yaptı.

Yerel seçimlerde Halis Güleryüz ve Tahir Eskioba'nın muhtar adayı olduğu Ilıkaynak Köyü'nde oy kullanma işlemi sırasında seçmenler arasında kavga çıktı. Kavgada, muhtar adayı Halis Güleryüz'ün oğlu Mehmet Güleryüz öldü. Bu olayın ardından 'Güleryüz' ile 'Eskioba' aileleri arasındaki husumet, 26 Aralık 2009'da meydana gelen olayla kan davasına döndü. Eskioba ailesinin yakınlarından 9 kişinin bulunduğu 2 otomobile, köy girişinde pusu kuruldu. Araçlara açılan ateş sonucu Aziz Eskioba, oğlu Eyüp Eskioba ve İbrahim Enterili öldü, 3 kişi de yaralandı.

Gözaltına alınan 17 kişilik Güleryüz ailesinin yakınlarından 9'u tutuklanırken, 8'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Cinayetin ilk davası Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, 10'u tutuklu 6'sı tutuksuz, 1'i firari olmak üzere 17 sanıklı davanın duruşması güvenlik nedeniyle 2010 yılı Kasım ayında Zonguldak'a alındı. Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 yılı aşkın devam eden davanın bugünkü duruşmada tutuklu sanıklar Halis Güleryüz, Mehmet Kasım Beyaztaş, Ahmet Atlı, Menduh Kıskanç, Mustafa Beyaztaş, Tahir Atlı, Kasım Kıskanç, Enver Beyaztaş, Abdülhekim Yılmaz ve İkram Beyaztaş ile müştekiler Şehabettin Enterili, Ahmet Enterili, Mehmet Eskioba, Abdullah Eskioba, Ahmet Eskioba ve Veysel Eskioba ile avukatları hazır bulundu.

Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtlar tekrar okunurken, mahkeme heyeti sanık avukatlarına söz verdi. Sanıklar Mehmet Kasım Beyaztaş, Menduh Kıskanç ve Halis Güleryüz'ün avukatı Halil İbrahim Kartal, daha önce verdikleri ifadeleri tekrarladıklarını söyledi. Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöremizdeki yapı gereği olarak böyle bir olayda suçlu suçsuz herkesin suça dahil etme gayreti bulunmaktadır. Sanıklardan Menduh Kıskanç, maktül Eyüp Eskioba'nın kayınpederi olup maktül kendisinin evladı niteliğindedir. Mehmet Kasım Beyaztaş ise daha önce yapmış olduğu bir tanıklık olayından dolayı kendisine husumet beslenmesi nedeniyle bu olaya dahil edilmiştir. Her sanığın hukuki durumu aynı değil. Kimsenin bir saniye dahi olsa özgürlüğünden yoksun bırakılmasını istememekle birlikte aynı suç iddiasından yargılanan sanıklar Savcı Beyaztaş ve Zeki Beyaztaş hakkında yargılama tutuksuz sürdürülmekte olup müdahil taraf gayretine bu sanıkların da ceza alması yönünde göstermektedir. Yargılama sonucunda suçlanan ve tutuklu yargılanan bir çok sanığın beraat edeceğini düşünüyoruz. Bu olaydan sonra mahkemece maddi hakikate ulaşmak için lehte ve aleyhte tüm delillerin araştırılarak tespit edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak davanın nakil de olması sebebiyle yargılama süreci uzamıştır ki, bu sürecin uzamasında müvekkillerimin herhangi bir kusuru bulunmamaktadır. CMK'nun 102'nci maddesinde tutukluluk süresinin en fazla 3 yıl sürdürülebileceği belirtilmiştir. Bu hüküm amir hüküm niteliğinde olup daha önceki savunmalarımızda ayrıntılı olarak belirttiğimiz nedenlerle geç gelen tahliye kararının telafizi imkansız mağduriyetlere yol açacağı da gözönüne alınarak tutuklu müvekkillerimin tahliyesine karar verilmesini talep ederiz."

Mahkeme heyeti, Dursunbey İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 27 Aralık 2009'da düzenlenen tutanakta tutuksuz sanıklar Zeki Beyaztaş ve Savcı Beyaztaş'ın imzaların bu 2 sanığa ait olup- olmadığının belirlenmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Ankara Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na gönderilen müzekkerinin beklenilmesine ve hakkında yakalama emri bulunan Gürgin Atlı'nın yakalama emrinin devamına ve sanıkların tutukluluk haline karar vererek, duruşmayı 20 Mayıs'a erteledi. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Güleryüz İbrahim Kartal Mehmet Kasım Zonguldak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title