Haberler

'Meydanlar Kime Ait' Tartışması

Güncelleme:

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde meydanların hangi belediyenin kontrol ve sorumluluğunda olduğu konusu tartışmaya neden oldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayının üçüncü birleşim toplantısını gerçekleştirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğünde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

Daha önceki birleşimlere katılmayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin de katıldığı birleşimde önce gündem oluşturuldu. Daha sonra İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen konular ele alındı.

ANKARA'DAKİ PATLAMA

Toplantının başında geçtiğimiz cumartesi günü Ankara Garı'nda patlayan ve 97 kişinin hayatını kaybettiği bombalı eyleme ilişkin konuşan oturum başkanı Kaytan, böylesi olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

"Herkesin, hepimizin başı sağ olsun" diyen Kaytan, hayatını kaybeden Suruçlu vatandaşlara rahmet ve yaralılara ise acil şifalar diledi. Daha sonra konuyla ilgili söz alan Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, Ankara'daki mitinge katılanların barışı getirmek için yola çıktığını söyledi. Cin, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez başkente ve ilk kez yine bu kadar sayıda insan katledildi. Kimdir bunların sorumluları? Ne oldu? Eğer Urfa büyükşehir sınırları içerisinde yarın veya bugün diyelim ki, sağlığa uygun olmayan bir et ortaya çıksa sorumlusu kimdir? Urfa büyükşehirdir, Urfa büyükşehirin sağlık dairesidir. Ulaşımla ilgili şehir merkezinde herhangi bir sorun olursa bunun sorumlusu da tabi ki, ulaşım daire başkanlığı, Urfa büyükşehiri veya Urfa Büyükşehir Belediye Meclisi sorumlu olur. 5-6 gündür acımız büyük. Aslında bu acı insanlığın acısıdır. Bu acı Türkiye'nin acısıdır. Bu acı siyaset gözetmeksizin kendine insan diyen herkesin acısıdır" dedi.

MEYDANLARIN SORUMLULUĞU KİMDE?

Cin'in konuşmasının ardından gündeme geçildi. İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilecek konuların görüşüldüğü dünkü toplantıda en önemli tartışma Viranşehir ilçesindeki meydanla ilgili verilen önerge üzerine yaşandı. Konuyla ilgili DBP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin imzalarının komisyon raporunda yer almadığını belirten Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, konunun esas ve usul yönünden mevzuata aykırı olduğunu söyledi. Verilen önergenin kapsamına bütün ilin alınmasına ve önergenin gecikmesine karşı çıkan Cin, "Belediye yasasını biliyorum. Siz de biliyorsunuz, belediye meclis üyeleri de biliyorlar. Hangi konu gelirse o görüşülür. Şu anda birileri bir önerge vermiş. Siz bu önergeyi oylama yapma hakkına sahipsiniz. Yasa açık. Ama bunu 4-5 ay bekleterek, 'hayır başkaları da gelsin, öyle karar karar verelim' demek tıpkı imara gelen konulara evet veya hayır demekten farklı bir yönü yok. Biz, belediye yasasını kendimize göre mi yorumlayacağız" diye tepki gösterdi.

KAYTAN: BU URFA'NIN SORUNUDUR

Konunun 3-4 aydır gündemde olduğunu belirten oturum başkanı Kaytan ise, sorunun bütün ilçelerin sorunu olduğunu söyledi. Önergenin gecikme nedeninin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin olduğunu dile getiren Kaytan, "Öncelikle, Urfa genelinde böyle bir sorunun olduğunu, bize hissettiren, çağrıştıran, ortaya çıkaran bir önerge söz konusu. O önergenin herhangi yanlış bir yönü yok. Haksız bir talep değil bu. Yerindedir, uygundur. Bununla ilgili karar verilmesi gerekiyor. Yalnız bu önerge ilgili komisyon mercilerinde görüşülürken bu sorunun gerek merkez ilçeleri için gerekse de diğer ilçelerimiz için de var olduğunu müşahede etmişler. Biz, hep birlikte belediyeyi yönetiyoruz nihayetinde. Diğer belediyelerden arkadaşlarım var. Bir sürü etkinliğin yapılacağı meydanların hangi belediyeye ait olduğuyla ilgili bir sürü tartışma yaşanıyor. Biz, bunların da karara bağlanması hususunda bize bir öngörü sağladı. Biz de bütün olarak bir çalışma yapılmasını düşündük. Burada Viranşehir'le ilgili önergenin yersizliği söz konusu değildir. Yalnız bununla ilgili komisyonun hemen karar vermesi yönünde bir karar olmadığını pekala siz de biliyorsunuz. Komisyon karar verirken diğer birimlerle görüş alışverişinde bulunmak zorunda. Bunu hukuki çerçevede karara bağlamak durumunda. Biz, bunu ili de kapsayacak bir çalışma yapmak istedik. Bu sorunu ilin genelinde ortadan kaldırmak için böyle bir çalışma yaptık" dedi.

Konu uzun süre tartışıldıktan sonra Cin, önergenin tekrar oylanmasını istedi. Bu talep kabul edilmeyince, Cin DBP olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Konu üzerine tartışma sertleşince oturum başkanı Kaytan birleşimi kapattığını söyledi. Büyükşehir belediye meclisi bugün saat 14.00'de yeniden toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Viranşehir Belediyesi Emrullah Cin Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title