Haberler

Makedonya'da İlinden Ayaklanması'nın 114. Yıl Dönümü

Makedonya'da, Osmanlı Devleti'ne karşı 1903'te başlatılan İlinden Ayaklanması'nın 114. yıl dönümü ve Makedonya Halk Kurtuluşu Antifaşist Meclisi'nin (ASNOM) 1944'teki ilk oturumunun 73. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde törenler düzenlendi.

Makedonya'da, Osmanlı Devleti'ne karşı 1903'te başlatılan İlinden Ayaklanması'nın 114. yıl dönümü ve Makedonya Halk Kurtuluşu Antifaşist Meclisi'nin (ASNOM) 1944'teki ilk oturumunun 73. yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde törenler düzenlendi.

Başkent Üsküp'teki Aziz Spas Kilisesi'nde yapılan törene Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile çok sayıda yetkili katıldı. Zaev ile Borisov kilisede bulunan Golce Delçev'in mezarına çelenk bıraktı.

Zaev burada yaptığı konuşmada, tarihin ve geçmişin güçlü birer temel olduğunu, bu sayede Makedonya'nın Avrupa-Atlantik geleceğinin inşa edildiğini ifade etti.

Makedonya'nın nasıl ilerlenmesi gerektiği konusunda örnek olduğunu dile getiren Zaev, ülkesinin uzattığı elin karşılığını aldığını, ortak hedefler doğrultusunda aynı sorumluluğu Bulgaristan'ın da gösterdiğini söyledi.

Adalet, özgürlük ve yaşam için mücadele ettiklerini ve zor dönemlerden geçtiklerini vurgulayan Zaev, şunları ifade etti:

"Bizim jenerasyonumuz özgür bir gelecek seçti ve onu savundu. İstikrarlı bir geleceğe doğru yola çıktık. Makedonya'nın önü sonunda açık, herkes bu başarıdan gurur duysun. Başarı tek bir kişinin değil, hepimizin; Makedonlar, Arnavutlar, Türkler, Sırplar, Ulahlar, Boşnaklar ve diğerleri. Başarı bir grup ya da partinin değil, beraber düştük ve ayağa kalktık. Başarı ortaktır, dini, etnik, cinsiyeti veya inancı ne olursa olsun. Başarı bizim Makedonyamızındır."

AB, Balkan ülkelerini gönüllü olarak dönüşmeleri için motive ediyor

Düzenlenen bir başka etkinlikte konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da Balkan ülkelerini gönüllü olarak dönüşmeleri için motive eden tek gücün Avrupa Birliği (AB) olduğunu belirtti.

Makedonya'nın tarihi hakkında konuşan İvanov, küreselleşen bir dünyada refah oluşturulması için ülkesinin AB'nin bir parçası olması gerektiğini vurguladı.

İvanov, "Bağımsızlığımızdan bu yana bunca yıl refah hakkından yoksun bırakıldık. NATO'ya üyelik ve AB ile müzakerelerin başlatılması için gerekli koşulları yerine getirmemize rağmen bize karşı haksızlık yapıldı." yorumunda bulundu.

Makedon kimliği yüzünden ülkesinin refah hakkının inkar edildiğini dile getiren İvanov, Bulgaristan ile iyi komşuluk anlaşması ve Yunanistan ile isim anlaşmazlığı konularının toplumu rahatsız eden iki konu olduğunu aktardı.

2 Ağustos 1903'te Osmanlı Devleti'ne karşı başlatılan ayaklanma sonucu Makedon isyancılar, Manastır yakınlıklarında dağlık bir bölgede bulunan Kruşevo kasabasında "Kruşevo Cumhuriyeti"ni ilan etmişti. Osmanlı askerinin bölgeye gitmesi ile İlinden İsyanı bastırılmış, "Kruşevo Cumhuriyeti"nin ömrü ise sadece 10 gün sürmüştü. Ayaklanmaya adını veren "İlinden" Makedon Ortodoks Azizi İlya'dan geliyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda 1944'te bugün Sırbistan sınırları içerisinde kalan Prohor Pçinski Manastırında ASNOM'un ilk oturumu yapılmıştı. Bu oturumda bugünkü Makedon devletinin temelleri atılmıştı.

İlinden isyanı ve ASNOM'un ilk oturumunun yıl dönümü her yıl Makedonya'da Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Gyorge İvanov Bulgaristan Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title