Haberler

79 Yaşında Olan Köy Enstitüleri Ne Zaman Kuruldu?

Güncelleme:

Köy Enstitüleri, Cumhuriyet dönemine ait ve Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa yatılı karma eğitimi sağlayan kurumları meydana getirmeyi hedefleyen okullardır. 1930 yılında temelleri atılan Köy Enstitüleri nedir? Köy Enstitülerinin amacı nedir?

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından yönetilen Köy Enstitüleri projesi tüm ülkeyi kalkındırmayı hedeflemiştir. Köy Enstitüleri neden kapatıldı? Köy Enstitüleri hakkındaki tüm ayrıntılar haberimizde…

KÖY ENSTİTÜLERİ NEDİR?

İsmail Hakkı Tonguç tarafından kurulan Köy Enstitüleri, 1930'lu yıllarda 17 milyonluk eğitim seviyesi düşük olan Türkiye'de Köy halkının kendi kendini kalkındırması amacıyla tasarlanan eğitim kurumlarıdır.

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞU VE AMACI

17 Nisan 1940 yılındaki 3803 sayılı yasa ile resmileşen bu kurumlar, köy halkı öncelikli olmak üzere bütün ülkeyi kalkındırmayı amaçladı. İlk olarak askerliğini yapmış olan eğitmenler ders verirken, ardından mezunların öğretmenlik yapması planlanıyordu. Öğrencilere uygulamalı olarak kalıcı eğitim veren, modern, yenilikçi, öğrencilerin kişiliklerini çok yönlü olarak geliştirmeyi hedefleyen; Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa yatılı karma eğitimi sağlayan kurumlardır.

Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı?

Köy Enstitülerinin kuruluş gerekçesi olarak, Türkiye'deki 40 bin köyün 35 bininde okul olmaması ve bu nedenle köy çocuklarının eğitim görme haklarını kullanamamasının yanı sıra var olan okulların da plansız olması, köy öğretmenlerinin yalnız bırakılmış olması, köylülerin aslında okuma isteğine sahip olması gösterilmiştir. Köylerin eğitim dışında da sorunları olması ve bu sorunlar ile ilgili bakanlıklarca ilgilenilmemesi, odak noktasının köylere yöneltilmesinin başka bir nedenidir. Ayrıca, kentli öğretmenler köy yaşamına uyum sağlayamadığından, köy içerisinden öğretmen yetiştirecek ve öğretmenleri köyden uzaklaştırmayacak; onların çiftçilik, demircilik, çocuk bakımı, dikiş, ev idaresi konularında bilgi sahibi olmasını sağlayacak kurumlara ihtiyaç duyulması gibi nedenler Köy Enstitüleri'nin kuruluşunu hızlandırdı.

Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı?

KÖY ENSTİTÜLERİ NEDEN KAPATILDI?

Köy Enstitüleri, 1946 yılında Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanlığı görevinin son bulmasına kadar aktif olarak devam etti. Sonraki Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer Köy Enstitüleri'ni Köy Öğretmen Okulları'na dönüştürdü. Köy Öğretmen Okulları da 27 Ocak 1954 tarihinde Demokrat Parti hükümeti tarafından kapatıldı.

Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı?

KÖY ENSTİTÜLERİ NELER KAZANDIRDI?

İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri ile; 1940 ve 1946 yılları arası 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilerek, bu tarlalarda üretime başlandı, 750 bin fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu, 150 büyük çaplı inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 100 km yol, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 20 uygulama okulu ve 12 elektrik santrali yapıldı.

Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı?

Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı?

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Köy Enstitüleri Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları! Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title