Haberler

İstanbul Trafik Bölge Değerlendirme Toplantısı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, trafik kazalarının yüzde 88,7'sinin sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, "Sürücülerin basit hataları ve kurallara uymaması nedeniyle trafik kazaları olmaya devam ediyor.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, trafik kazalarının yüzde 88,7'sinin sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, "Sürücülerin basit hataları ve kurallara uymaması nedeniyle trafik kazaları olmaya devam ediyor. Yaptığımız analizlerde, kazaların yüzde 35'inin hız sınırı ihlali, yüzde 20'sinin de dönüş kurallarına uymamaktan kaynaklandığını tespit ettik." dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2017 yılında Türkiye genelinde trafik bilincinin oluşturulması ve karayolu güvenliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen "İstanbul Trafik Bölge Değerlendirme Toplantısı" Merter'deki Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'nde başladı.

Toplantının açılışında konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Akdeniz, trafikte yaşanan sorunları masaya yatırmak, çözümüne katkı sunmak amacıyla düzenlenen toplantıların üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini söyledi.

Trafik kazalarının azaltılması için Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı olarak bilimsel çalışmalar yaptıklarını aktaran Akdeniz, "Ülkemizin en yoğun araç trafiğine sahip olan İstanbul'da alınan trafik önlemleri, ülkemizdeki trafik sorununun çözümünde her zaman öncü olmuştur." ifadesini kullandı.

Türkiye'de yaşanan trafik kazalarında birkaç yıldır düşüş yaşandığını dile getiren Akdeniz, alınan tedbirler sayesinde 2016 yılında trafik kazalarında yüzde 10 azaldığını, 2017'nin ocak ayında ise yüzde 28 azalma yaşandığını bildirdi.

Akdeniz, son 15 yılda hükümetin yaptığı reformlar ve ekonomik gelişmelere paralel olarak Türkiye'deki bölünmüş yollarda büyük oranda artış olduğunu, bunun da trafik kazalarının azalmasında önemli rol oynadığını anlattı.

- "Cep telefonuyla konuşan sürücülerin kaza yapma riski 4 kat artıyor"

Ülke genelinde yoğun olarak trafik kazası yaşanan 30 "kara nokta"yı tespit ettiklerini ifade eden Akdeniz, bu yollarla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaları ve analizleri yaptıklarını, il emniyet müdürlüklerinde görevli trafik personelinin de kara noktalarla ilgili çalışma yürüttüğünü söyledi.

Vatandaşları trafikte dikkatli olmaları konusunda uyaran Akdeniz, "Trafik kazalarının yüzde 88,7'si sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Sürücülerin basit hataları ve kurallara uymaması nedeniyle trafik kazaları olmaya devam ediyor. Yaptığımız analizlerde, kazaların yüzde 35'inin hız sınırı ihlali, yüzde 20'sinin de dönüş kurallarına uymamaktan kaynaklandığını tespit ettik." dedi.

Akdeniz, araç kullanırken cep telefonuyla konuşmanın sürücülerin refleksini yüzde 18 azalttığının ortaya çıktığını aktararak, bu nedenle cep telefonuyla konuşan sürücünün kaza yapma riskinin 4 kat artığını kaydetti.

"Trafik birçok ülkede büyük bir sorun"

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Ay ise İstanbul'un, Türkiye'nin en kalabalık ve dünyanın sayılı metropollerinden biri olduğuna işaret ederek, kentin tarihi ve turistik özelliklerinin yanında ülkenin eğitim, sağlık, sosyal, ulaşım sektörünün büyük bir kısmını bünyesinde barındırdığını, bu özellikleri nedeniyle sık sık ulusal ve uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yaptığını anlattı.

Bu özelliklerin, İstanbul'a bazı sıkıntı ve sorunları da yaşattığını ifade eden Ay, "Bunların en önemlisi artık hepimizin bildiği ve içinde yaşadığı trafik sorunudur. Aslında trafik sadece ilimizin ve ülkemizin bir sorunu olmamakla beraber, dünyanın birçok şehrinde büyük bir sorun olarak bilinmektedir." dedi.

İstanbul'un nüfusunun TÜİK verilerine göre, 14 milyon 804 bin 117 olduğunu aktaran Ay, şöyle devam etti:

"2017 yılı mart ayı sonu itibarıyla İstanbul'da, ülkemizdeki motorlu araç sayısının yüzde 18'i, yani 3 milyon 960 bin 640 motorlu araç ve buna karşılık 5 milyon 933 bin 88 sürücü belgesine sahip kişi bulunmaktadır. Kayıtlarımıza göre, ilimizde 2017 yılı nisan ayı sonuna kadar 14 bin 911 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 57 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 6 bin 954 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaptığımız çalışmalar doğrultusunda geçen yılın ilk 4 ayında meydana gelen kazalarda azalma görüldüğü gibi trafik kazalarında ölü sayısında yüzde 24, yaralı sayısında ise yüzde 6,3 oranında azalma olmuştur. Trafik kazaları ve bu kazalar sonrası yaşanan kayıpların azaltılması yönünde 2011-2020 yılları arasında uygulanmak üzere hayata geçirilen Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda, 2011 yılı rakamlarına göre, 2020 yılı sonunda ölü sayısının yüzde 50 oranında azaltılması hedeflenmiş olup ilimizdeki çalışmalar bu yönde sürdürülmektedir."

İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ay, trafik alanında hedeflerin istenilen seviyeye ulaştırılması için planlanan denetim hizmetlerine devam ettiklerini, hazırlanan trafik denetim programlarının trafik personeli tarafından eksiksiz uygulandığını belirtti.

İstanbul, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova illerinden emniyet yetkililerinin katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Mehmet Akdeniz İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title