Haberler

Felçli Kadının, 50 Yıl Sonra İlk Adım Mutluluğu

İstanbul'da tek başına yaşayan ve 3 yaşında geçirdiği çocuk felçi nedeniyle 50 yıldır belden aşağısını hareket ettiremeyen 53 yaşındaki Huriye Dalkılıç, Edirne'nin Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde, hastaların 'sihirli melek' lakabı taktığı Fizik...

İstanbul'da tek başına yaşayan ve 3 yaşında geçirdiği çocuk felçi nedeniyle 50 yıldır belden aşağısını hareket ettiremeyen 53 yaşındaki Huriye Dalkılıç, Edirne'nin Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde, hastaların 'sihirli melek' lakabı taktığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk'ün 2,5 aylık tedavisinin ardından, yürüteçle ilk adımlarını atmaya başladı.

3 yaşında çocuk felçi geçiren Huriye Dalkılıç, yapılan tedavilere rağmen yürüyemedi ve 50 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde, kendisi gibi felçli olan bazı hastaların Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk'ün uyguladığı tedavi programının ardından yürümeye başladığı yönüde medyada çıkan haberleri gören Dalkılıç, yakınlarının yardımıyla Uzunköprü'ye geldi ve 2,5 ay önce hastaneye yatırıldı.

Huriye Dalkılıç'ın 3 yaşında geçirdiği çocuk felçi hastalığı sonucu ayakta durma ve yürüme yetisini kaybettiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk şunları söyledi:

"Hastamız, her türlü ihtiyaçlarını elleri üzerinde emekleyerek karşılamaya çalışmış. 2 kez operasyon geçiren hastamızda bir gelişme sağlanamamış. Hastamız zamanla hareket azlığına bağlı kilo almış ve bu durum hastamızın günlük yaşam aktivitelerini daha da kısıtlamış. Tüm bunların üzerine depresif duygu durumu eklenmiş. Huriye hanımın geliş muayenesinde, ayakta durma ve yürümesi yoktu. Kalça, diz, ayak eklemlerinde kullanılmamaya bağlı deformiteler (şekil bozuklukları) mevcuttu. Özellikle gövdesinin alt kısmındaki kasları güçsüz ve hacimce küçük olup, beraberinde obezitesi mevcuttu."

Huriye Dalkılıç'a Fizyoterapist Murat Kabuk ile birlikte özel bir rehabilitasyon programı hazırladıklarını kaydeden Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Obezitesine yönelik diyet programını düzenledik. Kas güçlerini artırmak ve metabolizmasını hızlandırmak amaçlı egzersizlerini uyguladık. Bacaklarındaki his kaybı ve güçsüzlüğe yönelik tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan Refleksoloji seanslarını düzenledik. Psikiatri uzmanımızın da destekleri ile depresif duygu durumunu çözmeye çalıştık. Hastamızın başarıya odaklanması için tüm personelimizle destek verdik. Tüm bu çalışmalarımız sonucu hastamız 18 kilo verdi, zayıf kasları eskiye oranla güçlendi, eklem hareketleri ve bacaklarındaki duyu hissi arttı. Azimli bir şekilde çalışmalarmıza uyum gösteren hastamıza, bu aşamadan sonra uzun yürüme cihazını planladık. Hastamız ikinci ayın sonunda walker (yürüteç) ve uzun yürüme cihazı desteği ile ayakta durmaya ve yürümeye başladı. Bu durum tüm ekip arkadaşlarımı, beni, Huriye Hanım ve ailesini çok mutlu etti."

ÇOK MUTLUYUM

50 yıl sonra ilk adımlarını attığı için çok mutlu olduğunu belirten Huriye Dalkılıç da duygularını şöyle dile getirdi:

"Yürüdüğüm günü bile unuttum. 3 yaşındaydım ve şuan hatırlamıyorum. İstanbul'da babamdan kalan emekli maaşı ile tek başıma yaşıyorum. Kendi ihtiyaçlarımı evde sürünerek yapıyorum, ya da komşularım yardım ediyor. Kardeşim de Adana'da olduğu için her zaman yanıma gelemiyor. Doktor hanımın daha önce 2 hastanın yürümesine katkı sağladığını haberlerde gördüm. Kardeşimin girişimleriyle ben de buraya geldim. Belden aşağımı hiç haraket ettiremiyordum. Sihirli meleğimiz sayesinde şimdi adım atmaya başladım ve 18 kilo verdim. Çok mutluyum. Yakında yardım almadan yürüyeceğime inanıyorum." - Edirne / Uzunköprü

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uzunköprü Devlet Hastanesi İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title