Haberler

Bölgede Olumlu Gelişmeler Var

Güncelleme:

Avrupa Kürt İşverenler Birliği Başkanı ile 45 işveren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.

Bölgede ve Diyarbakır'da yatırım yapmayı planlayan Avrupa Kürt İşverenler Birliği Başkanı Hasan Yirik ile 45 işveren, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Kışanak, işverenlere kente yatırım yapma çağrısında bulundu. Avrupalı Kürt işadamları, Diyarbakır Ticaret Borsası'nı da ziyaret etti.

Avrupa Kürt İşverenler Birliği (AKEE) Başkanı Hasan Ferhat Yirik, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde iş alanında yatırımları bulunan 45 AKEE üyesinin ziyareti. Başkanlık Protokol Salonu'nun yetersiz kalması nedeniyle Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Ziyaret nedeniyle bir konuşma yapan Eş Başkan Gültan Kışanak, AKEE'nin çabalarını ve gayretlerini takdir ettiklerini söyledi. Bölgenin yokluğa ve yoksulluğa mahkum edildiği bir dönemde AKEE'nin yüzünü ülkeye dönmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kışanak, "Hepimizin bildiği gibi bölgede de Diyarbakır'da da ekonomik gelişim sorunlarımız var. Savaşın yıllarca yarattığı tahribat devam ediyor. Tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Meralar yasaklandı, ormanlar yıkıldı, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomi konusunda bir çöküş süreci yaşandı. Şimdi insanlarımız yeniden kendi çabalarıyla bireysel olarak köye dönerek tarım ve hayvancılığı geliştiren çalışmalar yürütüyorlar." dedi.

Bölgeye ve Diyarbakır'a yeterince yatırımın olmamasını, kamusal altyapı hizmetlerinin yapılmamasına bağlayan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin dört bir yanında altyapı hizmetlerinin tamamı kamusal gelirlerle, halkın vergileriyle devlet tarafından yapıldı. Ulaşım hizmetleri ve tüm altyapı hizmetleri kamusal bir hizmet olarak sunuldu. Ne yazık ki bizde hala böyle bir şey söz konusu değil. Bir boru hattımız var yüzyıl önce yapılmış; ama şu an günde bir kere iş olsun diye sefer yapan bir tren hattı olarak şehrin içinde duruyor. Hatta şehrin gelişimine katkı sunması bir yana şehri gelişimini engelleyen bir pozisyona geldi. Buna işlev kazandırma konusunda bile gerekli yatırımı yapmıyorlar. Yine uluslararası havaalanı yıllarca talebimizdi. Bunu asgari havaalanın içerisinden hiç çıkarmadılar, şimdi ek terminalle yapmaya çalışıyorlar. Hepimizin de bildiği gibi aslında bölgede ve kentte yeterince yatırım yoksa bunun nedeni kamusal altyapı hizmetlerinin yatırımların yapılmamasıdır."
Diyarbakır'a yatırım yapma çağrısı

Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin altyapı yatırım eksikliklerini kamusal bir hizmet olarak gerçekleştirmeye çalıştığını kaydetti. İşkollarının siteleşerek, birlikte üretim yapabileceği organize sanayi yerlerinin kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kışanak, şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda katkılarımızı maksimum düzeyde sunmaya gayret ediyoruz. Organize sanayi bölgelerinin durumu, siteler konusundaki gelişmeler, hayvancılık, tekstil alanındaki gelişmeler ve girişimler konusunda Ticaret Odası mutlaka sizi bilgilendirmiştir."

Büyükşehir Belediyesi olarak kentin kalkınmasına ve büyümesine katkı sunacak her türlü girişimi ve çabayı desteklediklerini açıklayan Kışanak, "Sizinle birlikteyiz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne düşen neyse yapmaya hazırız. Herkesi de kentimize gelmeye Amed'te yatırım yapmaya davet ediyoruz." dedi.

Diyarbakır'ın başka ülkeler ve Ortadoğu'yla kıyaslandığında en güvenli şehir olduğunu belirten Kışanak, kentin ekonomik anlamda da önünün açık olduğunu vurguladı. Kentin hızlı bir şekilde büyüdüğünü, 14 yıl önce 50 yıl gözetilerek kurulan içme suyu arıtma tesisinin şimdi ihtiyacı karşılayamadığını ifade eden Kışanak, şu an yeniden arıtma tesisi kurmaya çalıştıklarını bildirdi. Diyarbakır'ın coğrafya olarak da oldukça önemli bir konumda olduğunu aktaran Kışanak, "Amed hem model hem de öncü olması beklenen ve potansiyeli olan bir kent. Sizlerde buraya gelip yatırım yapmayı düşündüğünüz için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Yirik: Kürt sermayesini buralara yönlendirmek istiyoruz

AKEE Başkanı Hasan Ferhat Yirik de dünyada hem ekonomik hem de siyasal anlamda çok büyük değişikliklerin yaşandığını ifade ederek, "Ekonomi daha çok küreselleşiyor. Siyasal değerler ise evrensel değerlere evrildi. Fakat ekonomik boyutta bir eksiklik var. Bir bölgenin ekonomik olarak gelişmesi için iki faktör çok önemli. Ya o bölgelerde katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerekiyor. Alternatifi ise dış sermayenin bölgeye gelmesi gerekiyor. Buradaki yatırımlara öncelik vermeleri gerekiyor. Bizim Avrupa Kürt İşverenleri Birliği olarak en önemli hedeflerimizden birisi Avrupa'da biriken Kürt sermayesini buralara yönlendirmek. Buralarda yatırım yapması için gerekli teşvik etme araçlarını kullanmamız gerekiyor. İşte bugün bunun için buradayız." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı tarafından kentteki iş ve turizm potansiyeli, tesis sayısı, doğal ve insan kaynakları, tarım ve hayvancılık alanında TÜİK verilerine dayanılarak sunum yapıldı. Daha sonra AKEE Başkanı Hasan Ferhat Yirik, Eş Başkan Gültan Kışanak'a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı plaket verdi.

Kürt işadamları Diyarbakır Ticaret Borsası'nı da ziyaret etti. Heyet Diyarbakır Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Ay, TSO Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkan vekili Şeyhmus Ayhan, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Özkılıç, Genel Sekreter Kamuran Karadağ, Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Çeliker tarafından karşılandı.

Diyarbakır, Mardin ve Van illerine yönelik başlatılan iş gezisi programı kapsamında kente gelen işadamları. Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen görüşmede, Diyarbakırlı işadamları, konuklarına kentte yapılabilecek yatırımlar ile ilgili bilgiler verdiler.

Hasan Ferhat Yirik ise bireysel iş yapmak istemediklerini, kurumlar ile birlikte çalışmalar yaparak, yatırımcıların bölgeye gelmesini sağlamaya çalışacaklarını belirterek '"Avrupa'da bulunan Kürt işadamlarımızın ortak sermayelerini örgütleyerek doğduğumuz, büyüdüğüm bu bölgelere aktarmak en büyük hedeflerimiz arasındadır. Bunun için Diyarbakır'daki yatırım avantajlarını araştırıp görmek istiyoruz. Bu nedenle buradaki sivil toplum örgütlerimizle birlikte neler yapabiliriz konularında hem fikir olmak istiyoruz. Sizlerin bizlere vereceği destekler çok önemlidir. Bireysel bir iş yapmak istemiyoruz. Kurumlar ile iş birliği yapıp burada yatırım yapacak arkadaşlarımıza destek olmak istiyoruz'' diye konuştu.

Avrupalı Kürt iş Adamlarına seslenen Diyarbakır Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Ay, bölge illerinde 2008 yılından sonra faaliyete geçen işletme sayısının, tüm işletmelerin yüzde 60'ını oluşturduğunu belirterek "Bu durum bölgede yaşanan olumlu gelişmelerin göstergesidir. Bu nedenle herkesin gelip bölgemize yatırım yapmasını istiyoruz" dedi.

Kürt iş adamlarına Diyarbakır'da yatırım yapmaları konusunda çağrı yaptı. Sanayi ve turizm yatırımları konusunda Diyarbakır'ın bir çok avantaja sahip olduğunu söyledi.

Ay, Diyarbakır ilinde yatırım yapmak isteyen ve yatırımlarını yatırım teşvik belgesine bağlayan yatırımcılara çok önemli teşvikler ve muafiyetler sağlandığını anlatarak, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası,vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği gibi desteklerin olduğunu ve bu desteklerden yararlanılmasını istedi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ahmet Sayar Ahmet Ay Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title