Haberler

Bejan Matur Okurlarıyla Buluştu

Güncelleme:

4. Kocaeli Kitap Fuarı birbirinden önemli yazarları okurlarıyla buluşturuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 4. Kitap Fuarı ile birbirinden önemli yazarları kitapseverlerle buluşturuyor. Kitap Fuarı'nın ilk gününde Bejan Matur da okurlarıyla bir araya gelen yazarlar arasında yer aldı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Bejan Matur, "Şiir ve politika" konulu bir konuşma yaptı. Matur ayrıca son dönemde büyük ilgi gören "Dağın Ardına Bakmak" adlı kitabıyla ilgili okurlarının soru ve eleştirilerini yanıtladı.

OKURLARLA BULUŞMAK HEYECAN VERİCİ

Bejan Matur söyleşisi, Uluslar arası İnterteks Fuar Alanı içindeki A Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Matur, okurlarıyla buluşmanın kendisine her zaman büyük heyecan verdiğini söyleyerek söyleşine başladı. Yazı ya da şiir yazmayı bir yolculuğa benzeten Matur, "Şiirin çoğu toplum için iyileştirici bir tarafı vardır. Benim için de bu böyle. Şiirle kendimi iyileştirdim. Eğer şiir yazmasaydım, hastalanırdım" dedi.

ŞİİR BİR TÜR AĞITTIR

Yazar Bejan Matur şiirin bir tür ağıt ve insanın yalnızlığına eşlik eden iyi bir arkadaş olduğuna dikkat çekti.

KELİME TEK BAŞINA YETMEZ

Kelimenin tek başına tam da anlatılmak isteneni veremediğine dikkat çeken Matur, "Doğdunuz ülkede büyük acılar, hikâyeler varsa onun dilini kurmak zorundasınız. İlgilenmemek de bir tercihtir ama duyarlıysanız o duygu sizi bırakmaz. Ben Maraş'ta doğdum. Maraş, Türklerin ve Kürtlerin, dillerin, dinlerin ya da iklimlerin geçiş noktası. Geçmişle de biraz ilginiz varsa karşılaştığınız her yerin buruk bir hikayesi var. Ermeni tehciri, Maraş olayları, 90'lı yıllarda yaşanan acılar var. Bunlarla büyüdüğünüzde, bunların aslında birer şiir olduğunu görüyorsunuz" şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜMÜ DİL ÜZERİNDEN YAPMAK

Matur söyleşisi sırasında Türkiye'de uzun yıllar büyük acılar, büyük kayıplar yaşandığını anlatarak, "Dönüşümü dil üzerinden yapmak konusunda şanslıyız. Biz bu acıların, bu kayıpların edebiyatını, müziğini, sinemasını hala yapamadık. Bu yaşananların sanata çok büyük bir rezerv olacağını düşünüyorum" dedi.

KİTABI İLE İLGİLİ SORULARI YANITLADI

Bejan Matur, söyleşinin ardından okurlarının sorularını da yanıtladı. Gençler, Matur'a son kitabı "Dağın Ardına Bakmak" ile ilgili sorular yöneltti. Kitabı ile ilgili gelen eleştirileri yanıtlayan Matur, "Dağa gittim ve oradaki insanlarla buluştum. Ben propaganda yapmadım o siyasilerin iş. Ben Kandil'de çocukluk arkadaşıma rastladım. Orada gözlerimiz konuştu. Elinde silahla dağa çıkan birine çok da fazla anlat diyemezsiniz" dedi.

BİRLİKTE AĞLAYABİLMEK

Kitabına her kesimden olumlu eleştiriler geldiğine dikkat çeken Matur, "Kimsenin politik klişelere ihtiyacı yok. Başka bir yere işaret ettiğinizde bir insana ulaşabiliyorsunuz. Kitapla her sınıftan insan bir farkındalık yaşadı. Geçmişle yüzleşmenin yolu o yaralara bakmaktır. Birlikte ağlayabilir ve birlikte yas tutabilirsek iyileşmeye başlarız. Bunun çok başındayız" dedi. Matur, şiirlerini Türkçe yerine neden Kürtçe yazmadığı yönündeki bir soruya karşılık olarak da, "Ben rüyalarımı Türkçe görüyorum. Bu bir ressama neden kırmızı rengi daha fazla kullanıyorsun demek gibi bir şey. Duyguyu, kullanacağım metaforları böyle buluyorum. Şiir bana böyle geliyor" şeklinde konuştu.

KİTAPLARINI İMZALADI

Söyleşisinin ardından Büyükşehir Belediyesi Tarihi Mekanlar Şube Müdürü Volkan Şenel, yazara çiçek vererek teşekkür etti. Matur daha sonra okurları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bejan Matur Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title