Haberler

Barış Elçisi Hayatını Kaybetti! Kofi Annan Kimdir?

Güncelleme:

İsviçre'de, organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan kimdir?

, 8 Nisan 1938'de Gana'nın Kumasi şehrinde dünyaya geldi. Henry Reginald ve Victoria Annan'ın çocuklarından biri olan Annan, kardeşi Efua Atta'nın ikizi olarak dünyaya geldi. Babası Lever Brothers'da ihracatçılık yapıyordu ve ailesinin durumu Gana'ya göre çok iyiydi. Maddi durumları, Kofi'nin 1870'lerde kurulan Mfantsipim yatılı okuluna gitmesi için yeterli oldu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN HER BRANŞINDA YER ALDI

Annan, üniversite eğitimini Gana, ABD ve İsviçre'de yaptıktan sonra BM'de çalışmaya başladı. Bütün iş hayatı boyunca, Birleşmiş Milletler'in değişik branşlarında çalıştı. Genel Sekreter seçilmeden önce, Genel Sekreter Müsteşarlığı yapıyordu.

Barış Elçisi Hayatını Kaybetti! Kofi Annan Kimdir?

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ

13 Aralık 1996'da Boutros Boutros-Ghali'den sonra Birleşmiş Milletler 'in yedinci Genel Sekreteri olarak seçilen , 2001 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 10 yıllık bir hizmetten sonra Annan, 1 Ocak 2007'de görevini Güney Koreli Ban Ki-moon'a devretti.

İsveçli Nane Maria Annan ile evli olan Annan'ın bir önceki evliliğinden üç çocuğu bulunuyor. Annan İngilizce, Fransızca, Fante ve bazı Afrika dillerini konuşabiliyordu.

Barış Elçisi Hayatını Kaybetti! Kofi Annan Kimdir?

KOFİ ANNAN'IN ELEŞTİRİLDİĞİ NOKTALAR

'ın Birleşmiş Milletler 'deki liderliği döneminde yaptığı bazı çalışmalarla eleştirilmişti. Adını, planı ortaya atan Kofi Annan'dan alan 2006 Kofi Annan Planı, Kıbrıs adasının İngiliz üsleri bölgesi haricinde kalan kısımlarının bağımsız ve federal nitelikte bir devlet olacak şekilde birleştirilmesini öngörüyordu. Plan gereğince Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bakanlıkların en az üçte biri Türklerden oluşacaktı. Devlet başkanlığı ve başbakanlık makamları 10 ayda bir Türkler ve Rumlar arasında el değişecekti. Ancak Rum tarafından yüzde 75.38 ret oyuyla plan kabul edilemedi. 2003 yılında ABD'nin Irak'a yaptığı müdahale sırasında Kofi Annan'ın liderliğindeki Birleşmiş Milletler 'in devre dışı kalarak ABD'nin güdümünde hareket etmesi Kofi Annan'ın eleştirildiği önemli noktalardan oldu. 2012 yılında Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi olarak 2011-2012 Suriye ayaklanması için bir çözüm yolu aranmasına yardım etmeye çalıştı.

Barış Elçisi Hayatını Kaybetti! Kofi Annan Kimdir?

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Kofi Annan İsviçre Yaşam Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title