Haberler

SGK'dan 4 Milyon Vatandaş İçin Açıklama

Güncelleme:

SGK Başkan Yardımcısı Kuruca, "Prim borcu olanların taksitlendirme hakları var. İlk taksiti ödemeye başlayanlar sağlık yardımı alabilir." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" iddiasına ilişkin olarak açıklamada bulundu. Kuruca, "Hastaneye gidenler, 'prim borcunuz var' dediklerinde taksitlendirme hakkınız var. İlk taksiti ödemeye başladıktan sonra sağlık yardımı almaya başlayabilirsiniz" dedi.

Kuruca, yaptığı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" haberinin gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun "fiyasko" olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. 

8 MİLYON KİŞİ ASGARİ ÜCRETTEN AZ KAZANIYOR

Mustafa Kuruca, 1 Ocak 2012'den itibaren gelir testine giren ve yaklaşık 8 milyon vatandaşın gelirinin asgari ücretten az olduğu için sağlık giderlerinin Hazine tarafından karşılandığını belirtti. Bu nedenle ilgili konuda herhangi bir sorun olmadığına dikkati çeken Kuruca, sorun gibi görülen kısmın G1, G2 ve G3 denilen ve gelirlerinin asgari ücretin katlarına göre değişen oranlarda prim ödemeleri gerektiği konusunda olduğunu söyledi.   

HİÇ GELİR TESTİNE GİRMEYENLER VAR

Kuruca, gelir testine girip primini ödemeyenler olduğu gibi hiç gelir testine girmeyenlerin de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunların içerisinde yurt dışında yaşayıp, ikametini Türkiye'den almayanlar var. Eğitime gidip Türkiye'de ikametini almadıkları ve prim testine girmemiş göründükleri için de borçlu görünüyorlar.

Ayrıca bir kısmı da gelir testine girdikten sonra aslında belki de geliri düşük olduğu için 8 milyonun içine girecek, yani prim ödemek zorunda olmayacak ve sağlık giderlerini devlet karşılayacak, bu kişiler hastalandıkça. Hastalanmadığı sürece de kaymakamlıklardaki vakıflara gidip, gelir testi yaptırmıyorlar. Dolayısıyla hastaneye işi düşünce teste gidiyorlar. Bakıyoruz ki gelirleri yeterli değil, bunların da sağlık giderleri Hazine tarafından SGK, sağlık giderlerini karşılıyor. Konu olduğundan farklı aksettirilmiş. Gerçekten sorun gibi görülen yaklaşık 3 buçuk milyon civarında tahmin ettiğimiz vatandaşımız gelir testine girmemiş veya gelir testine girip prim ödememiştir. Hastaneye gidip, 'prim borcum var' dediklerinde onların taksitlendirme hakları var. İlk taksiti ödemeye başladıklarında da sağlık yardımı almaya başlıyorlar. Bu açıdan herhangi bir sorun söz konusu değil." En yüksek prim borcu olan kişinin bunu 36 aya bölme şansı olduğunu vurgulayan Kuruca, ilk taksit ödenince sağlık yardımının başladığını dile getirdi.

60 GÜNDEN FAZLA BAĞ-KUR BORCU OLANLAR SAĞLIK YARDIMI ALAMAZ

Kuruca, Bağ-Kur prim borcu bulunan çiftçi ve esnaflarla ilgili çok eskiden itibaren prim borcu olanların zaten sağlık yardımı alamadığına da değindi.  

2008 yılında 5510 sayılı yasa ile bu kişilere '60 günden fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar, sağlık yardımı alamaz' diye bir kural getirildiğini anımsatan Kuruca, şunları kaydetti:

"Ama bu yeni bir durum değil en azından 5510 sayılı yasa ile 60 günden az Bağ-Kur prim borcu olanlara sağlık yardımını vermeye başladı. Daha sonra biz SGK olarak bir şey daha yaptık. Bağ-Kur'a 60 günden fazla prim borcu olan bunu ödemeyen esnaf vatandaşımız sağlık yardımı alamıyor ama bu kişilerin eş ve çocuklarını sağlık yardımından faydalandırıyoruz. Şöyle ki kaymakamlığa gelir testine giriyorlar. Gelirleri düşük çıktığı için de Hazine tarafından sağlık giderleri karşılanıyor. Dolayısıyla bir mağduriyet oluşmamış oluyor."

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Mustafa Kuruca Türkiye Bağ Kur Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

11 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 11 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 11 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 11 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık izle! (TÜRKÇE DUBLAJ) Maymunlar Cehennemi Yeni Krallık filmi Türkçe dublaj full nereden izlenir? 11 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 11 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 11 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 11 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 11 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 11 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 11 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Erol Bilecik kimdir? Erol Bilecik hangi takımlı? Onaylı Randevu Sistemi ne zaman başlıyor? Yeni hastane randevu sistemi başladı mı? Altınay Savunma (ALTNY) halka arz sonuçları açıklandı mı?
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (8)

magdurfirar1618@hotmail.com:

benım borç 4 bın tl olmş ben bu haracı vermyrm arkadaş nıye verm sana her ay hastnye gıtmyrmkı evemn ekmek parasını nıye sana harc olrk verm sen sosyal devlet deglmsn bende her sey ıcın kdv vergı parası almyrmsn bu nasıl bır sacmalk bende sende zorulu gss ıstmyrm akp elını gözn evımn son ekmegınde cek ben sana bu harcı vermyrm sana ıkı defa oy verdm harm olsn o oylar sana

12
1
yanıtYanıtla
mustafa eroğlumustafa.hacer@hotmail.com:

allah belasını versin bu hükümetin ben akciğer hastasıyım ciğere bağlı diren ile yaşıyorum 4 aydır ne tedavi ola biliyorum nede ilaçlarımı alabiliyorum prim borcum var bunlar yargıyı ele geçireceğiz diye torba yasayıda unuttular ya boş ver allah belalarını versin

8
4
yanıtYanıtla
Giraymmm@gmail.com:

sırf şu gss yüzünden akpye oy vermeyeceğim bundan mağdur olanlarda vermesin bana zararı dokunana neden faydam olsunki enayi değilim

11
0
yanıtYanıtla
memis gokdemirmemist41@hotmail.com:

Sgk sayin kurucu olaydan haberder degilsiniz galiba ben ogluma gelir testi yaptirdin 3 ay oldu hala donen yok hastaneye gittigimizde pirim borcu gozukuyor ben emekli bir vatandas olarak 2.800 ty yi nereden odeyim nasil gelir testi bu anlayamadim bu sistemden faydalanmak icin evimizin olmasinsucmu cadirdami oturmamiz gerekiyor yaziklar olsun saglik sorunlarini bu sistem bu yonetim hallatti diye savunurken kendi kuyumuza dusjrdunuz bizi yaziklar olsun'

10
0
yanıtYanıtla
fetefetecan_vartolu@hotmail.com:

sayın başkan doğru söylemiyor bende esnafım benim borcum var.Ama hastayım sağlık yardımından faydalanmıyprum.Vakfada müracaat ettim adıma dükkan kaydı olduğu için yeşil kart vermedi.Yılım tamam yaştan dolayı emekliliği 9 ay beklemek zorunda kaldım.Rahmetli ecevit yatağında hiç iyi uyumasın yasa çıkarmıştı.Akp de onu devam ettirdiği için 9 ayı kalanı emekli ettirmiyor.Lütfen başkan doğru söylesin bizi sağlıktan yararlandıesın zaten faizini aliyor kusura bakmasın bizleri yolmasınlar

8
1
yanıtYanıtla
karacamhasan_1905_38@hotmail.com:

ben 5 aydir almanyadayim geldigim gunden itibaren saglik sigortasi we cüzi bir miktarda prim yatirmaya basladilar... yani bura gibi olsun demiyorum ama saglik bu kardesim insanin canina biraz deger verseniz COK MU

6
1
yanıtYanıtla
Oğuz Yurtbahafur@hotmail.com:

İnsanımız malesef bitirilmiş bir kalkınma masalı dinliyoruz evet calanlar kalkınması tamam

5
2
yanıtYanıtla
muhammetcobraxxx@hotmail.com:

sırf şu gss yüzünden akp ye oy vermiyeceğim. zaten işim yok vede doktora hiç gittiğim yok birde benden para istiyorlar.

4
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title