Haberler

2010’da Ankara Büyükşehır’e Ödül Yağdı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Melih Gökçek'e, Her Yıl Olduğu Gibi 2010 Yılında Da Yurt İçi Ve Yurtdışından Ödül Yağdı.

2010 yılında ulusal ve uluslar arası kuruluşlardan gelen ödüller Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara'da yaptığı çalışmaların ne derece önemli ve başarılı olduğunu kanıtlıyor.

Yurtiçi ve yurtdışından çeşitli ülke, şehir, birlik, kurum, kuruluş ve kişilerden Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Gökçek'e verilen yüzlerce değişik ödül, Başkentlilerin gururu olmaya devam ediyor. Başkent Ankara'da adeta bir ödül trafiği yaşatan ve 2010'un neredeyse her ayında en az bir ödül, plaket ve övgüyle karşılaşan Büyükşehir Belediyesi, sadece 2010 yılında aldığı ve aralarında Akdeniz Parlamenterler Meclisi'nin "2010 Akdeniz'de Mükemmellik Ödülü"nün de bulunduğu ödüllerini de vitrinine koyarak, ortaya koyduğu proje ve hizmetlerde başarısını perçinlemiş oldu.

Başkent Ankara'da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm, yeşillendirme, ulaşım, alt-üst yapı, sosyal ve kültürel projeler ile uluslar arası ilişkiler açısından gösterdiği başarılar konusunda dünyadan ve Türkiye'den her yıl onlarca değişik ödül, plaket ve övgü alan Ankara, dünyanın sayılı kentleri arasındaki yerini her geçen gün biraz daha sağlamlaştırıyor. Bağımsız kuruluşlarca verilen ve dünyaya örnek olarak sunulan çalışmaları sayesinde Büyükşehir Belediyesi, bir marka kent olarak tüm dünyanın şehircilik anlayışına çağdaş ve modern bir boyut kazandırıyor.

Aldığı birçok değişik ödülün yanı sıra Avrupa ülkeleri arasında büyük bir başarıya imza atan Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılında Avrupa Şeref Bayrağı, 2003 yılında Avrupa Şeref Plaketi'ne layık görülen ve 2009 yılında da Avrupa Ödülü ve Avrupa Diploması'nı kazanan bir belediye olarak tarihe geçmişti.

Fransa'nın diplomasi şehri Strazburg ve Şanghay'da düzenlenen "Ankara Günleri" ile de Avrupa ve Uzakdoğu'da Türk rüzgarı estiren Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yılın da örnek Belediyesi olarak Avrupa'da ismini yazdırmıştı.

Bu başarılarıyla Avrupa'nın en saygın kentlerinden birisi unvanına kavuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Gökçek, 2010 yılında da aldığı ödüllerle gücüne güç kattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılında aldığı ödüllerden bazıları:

-"SOSYAL BELEDİYECİLİK ALANINDA TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ" ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik alanında gösterdiği çalışmalar sayesinde Türkiye'nin en iyi sosyal belediyecilik projeleri yarışmasında birinciliğe layık görüldü. Büyükşehir Belediyesi adına ödülü Başkan Gökçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Mart ayında düzenlenen "Yerel Yönetimler Haftası" nedeniyle Başkent Ankara'da gerçekleştirilen "Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda, sosyal belediyecilik projeleri yarışmasında 105 belediye arasında birincilik ödülüne layık görülen Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu ödülle de yurt içinde yerel yönetimlere verilen en büyük ödülün sahibi oldu. Çocuklara, gençlere, hanımlara, yaşlılara ve engellilere yönelik yürüttüğü 165 sosyal ve kültürel projeyle ilkleri Başkentlilere yaşatan Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında Türkiye'de yerel yönetimler alanında verilen en büyük ödülün sahibi olarak, Başkent Ankara'ya büyük bir gurur yaşattı.

-BÜYÜKŞEHİR ANKARA, OICC ÖDÜLLERİNİ SİLDİ, SÜPÜRDÜ

Her yıl olduğu gibi 2010 yılında da ödül yağmuruna tutulan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Gökçek, Katar'da düzenlenen İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı'ndan (OICC) Belediye Projeleri alanında 3 ayrı ödül alarak, sadece Avrupa'da değil, her kıtada "Ankara"nın örnek bir kent olduğunu kanıtladı.

OICC Toplantısı'nda Belediye Projeleri alanında 4 ayrı kategoride verilen ödüllerin 3'ünü toplayan Ankara, "Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi" ile Kentsel ve Bölgesel Planlama Birinciliği'ni, "Göksu Park" ile Çevre Düzenlemesi Birinciliği'ni ve "Mogan Park" ile de Çevre, Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma İkinciliği'ni 54 ayrı ülkeden 170 temsilcinin alkışları arasında kazandı. Başkan Gökçek adına ödülleri almak için Katar'da bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan'ın kürsüye "Ankara ödülleri sildi süpürdü" diye davet edildiği törende, Ankara rüzgarı esti.

- "AKDENİZ'DE MÜKEMMELLİK" ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 26 ülke parlamentosundan oluşan Akdeniz Parlamenterler Meclisi (PAM) tarafından, gösterdiği başarılar ve büyük belediyecilik tecrübelerini Akdeniz bölgesindeki kentler ile paylaşması nedeniyle "2010 Akdeniz'de Mükemmellik Ödülü"ne layık görüldü.

2010'un her ayına en az bir ödül sığdıran Büyükşehir Belediyesi'nin yerel ve uluslararası düzeyde gösterdiği başarılar ile bölgedeki insanlar arasında barışa, diyaloğa, sosyal-ekonomik işbirliği ve karşılıklı anlayışa yaptığı katkılar ve sahip olduğu büyük belediyecilik tecrübelerini Akdeniz bölgesindeki kentler ile paylaşması nedeniyle layık görüldüğü ödül, Fas'ın Başkenti Rabat'ta yapılan 5. Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Genel Kurulu'nda takdim edildi.

Ankara'nın ve Ankaralıların, haklı olarak yaşadığı gururlarının devamı niteliğindeki ödülü, Ekim ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek adına Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Başkanı Rudy Salles ve PAM Türk Delegasyonu Başkanı Ankara Milletvekili Aşkın Asan'ın elinden aldı.

-BUSINESS DERGİSİ'NİN SEÇİMİ YİNE ANKARA

Ankara, 2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da yine Türkiye'nin en yaşanır kenti oldu. Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, Türkiye'nin en yaşanır kentleri araştırmasının üçüncüsünü Ekim sayısında yayınladı. Buna göre 2009'da Türkiye'nin en yaşanılır kenti seçilen Ankara, 2010'da da birinciliği hiçbir ile kaptırmadı.

Altı ana kategori ve 37 alt parametreye göre hazırlanan çalışmanın sonuçlarına göre Başkent, refah göstergesi sayılan pek çok alanda da iddialı olarak açıklandı. CNBC-e Business dergisinin, 81 ilin ilgili kurum ve kuruluşlarından elde ettiği veriler sonucu Türkiye'nin en yaşanır şehirlerini belirlediği sıralamada, Başkent Ankara, yine ilk sırada yer aldı.

Eğitim, sağlık, kent hayatı, güvenlik, sanat ve ekonomi gibi 6 ana kategori ile zenginlik, iş, yatırım, alışveriş, konaklama, eğitim düzeyi, sanat, sağlık, öğretim, hava, suç, trafik ve ulaşım gibi Ankara'nın öncü çalışmalar sergilediği alt kategoriler baz alınarak yapılan araştırma sonucu, ilgili kurum ve kuruluşlardan elde edilen verileri değerlendiren CNBC-e Business Dergisi, yine Ankara'yı Türkiye'nin en yaşanır kenti seçti.

Genel klasmanda da birinciliği hiçbir ile kaptırmayan ve arayı yapılan çalışmalarla her yıl açmayı planlayan Ankara'yı, ikinci sırada Eskişehir, üçüncü sırada ise Isparta takip etti. 2009'un üçüncüsü İstanbul ise 2010 yılında 5. sırada, İzmir ise 9. sırada yer aldı.

-BM'DEN KIZILIRMAK PROJESİ'NE "EN İYİ UYGULAMA" ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı sosyal ve kültürel projeleriyle yurt içi ve yurtdışında aldığı ödüllerin yanı sıra Kızılırmak Su Temin Projesi'yle, Birleşmiş Milletler'in (BM) "Su çalışmalarında en iyi uygulama" ödülünü de alarak, bu konuda da öncü olduğunu kanıtladı.

Dünyayı kasıp kavuran küresel ısınmaya ve bunun sonucu olarak kuraklık tehlikesine meydan okuyarak Büyükşehir Belediyesi'nin 10 ay gibi rekor bir sürede tamamladığı ve Başkentlilerin hizmetine soktuğu Kızılırmak'tan su getirme projesi, BM'ye bağlı Dünya Su Örgütü'nün (World Water Organizasyon) de "en iyisi" olarak belirlediği önemli bir çalışma olarak tarihe geçti.

Merkezi New York'ta bulunan Dünya Su Örgütü tarafından Nisan ayında BM Binası'nda düzenlenen ödül töreninde, "En İyi Uygulama" ödülü, Dünya Su Örgütü'nün Başkanı Dr. Harold H.S. Oh tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek adına Belediye Meclis Üyesi Bekir Ünüvar ve ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç'a sunuldu.

"En İyi Uygulama Ödülü", Dünya Su Örgütü tarafından dünyada birçok benzer projenin incelenmesinin ardından projenin büyüklüğü, tamamlanma süresi ve uzun vadeli su ihtiyacının karşılanma kriterlerinin değerlendirilmesine göre veriliyor.

-"YILIN EN İYİ STRATEJİK UYGULAMA YAPAN KURUMU" ÖDÜLÜ

Ankara Büyükşehir Belediyesi 2010 yılının son günlerinde de ödül vitrinine sayısız ödül koydu. Eğitim ve Yönetimde Politika Analizleri ve Stratejik Araştırmalar Derneği (EYPASAD) tarafından "Büyükşehir Belediye Başkanlığı" dalında "Yılın En İyi Stratejik Yönetim ve Uygulama Yapan Kurumu" ödülünü Başkan Melih Gökçek'e, Jüri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kurt takdim etti.

Dernek ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü'nü "Yerel Yönetime Bağlı Kurum" dalında en iyi stratejik yönetim ve uygulama yapan kurum olarak belirlerken, EGO Genel Müdürlüğü'ne de jüri özel ödülünü verdi.

-"ÇEVREYE KATKI" ÖDÜLÜ

Başarıyla uyguladığı yeşillendirme çalışmalarından, dev parklara, temizlik çalışmalarından, çevreye katkı sağlayan büyük projelere kadar birçok çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi'nin Mamak Çöplüğü Katı Atık Yönetimi Projesi de Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV) tarafından ödüle layık görüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir zamanlar Ankara'nın kanayan yarası olan Mamak Çöplüğü'nde yapılan dönüştürme çalışmalardan dolayı, TURÇEV'den "Çevreye Katkı Ödülü" aldı. Başkan Gökçek ödülünü, Haziran ayında kendisini makamında ziyaret eden TURÇEV Başkanı Deniz Gürel ile yönetim kurulu üyelerinden alırken, "Bu benim kent gazetecilerinden aldığım ilk ödül. Bu da ödülü benim için çok daha anlamlı kılıyor" dedi.

- "YILIN BELEDİYE BAŞKANI" ÖDÜLÜ

Ankara Genç İşadamları Derneği, İç Anadolu Genç İşadamları Federasyonu (İÇGİAF) ve Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun (TÜGİK) işbirliği ile düzenlenen "Yılın En'leri" ödül töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek "Yılın Belediye Başkanı" ödülü aldı.

Mayıs ayında düzenlenen ödül töreninde Başkan Gökçek'e ödülünü, ANGİAD (Ankara Genç İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Değer verdi.

Ankara Hilton Oteli'nde ANGİAD ev sahipliğinde, İÇGİAF ve TÜGİK işbirliği ile düzenlenen gençlik balosu ve "Yılın En'leri" ödül töreninde konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Ankara için yapılacak olan her şeyde hizmet bizim görevimiz" dedi.

- "ÜSTÜN HİZMET VE BAŞARI" ÖDÜLÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Ankara için gerçekleştirdiği projeler ve çalışmalarla kazandığı ödüllerin bir başkası da Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) tarafından verilen "Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü" oldu.

Dedeman Otel'de gerçekleşen TÜSİAV 15. Geleneksel Üstün Hizmet ve Başarı Ödül Töreni'nde verilen bu gururu Başkan Gökçek, "Ankara'yı bir prestij kent, bir Avrupa kenti yapmak için yıllardır özveriyle çalışan, birçok başarılı projeye imza atan, kapısı ve telefonları 24 saat Ankaralılara açık olan, yurt içinde ve yurtdışında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yüzlerce ödül kazandıran, hizmet insanı" sözleriyle sahneye davet edilerek, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın elinden aldı.

-KAZAKİSTAN "DEVLET DOSTLUK MADALYASI"

Kazakistan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i Dostluk Devlet Madalyası ile onurlandırdı. Kazakistan Cumhuriyeti tarafından halklar arasındaki barışı, dostluğu ve işbirliğini güçlendirme konusunda emeği geçenlere verilen madalya, Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı'nda düzenlenen bir törenle Kazakistan Büyükelçisi Zhanseit Tuimebayev tarafından Başkan Melih Gökçek'e takdim edildi.

1995 yılından bu yana, toplumdaki hoşgörüyü tesis etmede katkıları bulunan, ulusal ve uluslararası ilişkilerde vatandaşlar arasındaki uyumu koruma yönündeki başarılı çalışmalar sergileyen ve halklar arasındaki barışı, dostluğu ve işbirliğini güçlendirme konusunda emekleri olan kişilere takdim edilen Kazakistan Cumhuriyeti "Devlet Dostluk Madalyası", daha önce de dünyanın sayılı devlet başkanlarına, cumhurbaşkanlarına ve bürokratlarına verilmişti.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD eski Başkanı George Bush, Büyük Britanya Başbakanı Margaret Thatcher gibi ünlü isimlere de verilen onur madalyasına, 2010 yılında Başkan Gökçek layık görüldü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title