Haberler

Erzurum'da "Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı" Düzenlendi

KADEM Erzurum Temsilciliği'nce "Çocuk istismarının nedenleri ve koruyucu önlemler Çalıştayı" düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi'nde gerçekleşen panelin açılış programına AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve çok sayıda davetli katıldı.

KADEM Erzurum Temsilcisi Av.Fatime Alkan açılış programında yaptığı konuşmada, "Konusunun önemine ve hassasiyetine binaen ilmik ilmik işleyerek tüm özenimizle hazırladığımız Çalıştayımızın, amacına uygun sonuç doğuracağı kanaatindeyiz. Çocuklarımızın masumiyetini korumak bireysel ve toplumsal vazifemizdir" diye konuştu.

Ak Parti Erzurum Milletvekili Taşkesenlioğlu; ise konuşmasında, "Aileyi güçlendirdiğimizde, yarının mimarı olan çocuklarımızda güçlenir. Her türlü ihmal,istismarın önlenmesi için sevgi, ilgi, bilgi ve hukuk ile hareket edilmelidir" dedi.

Çocuk İstismarının tanımını yaparak konuşmasına başlayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Doğan, "Sivil Toplum Kuruluşlarınca gerçekleştirilen sosyal duyarlılığı fazla olan çalışmalarda, Belediyemiz sürekli destek içerisinde oldu ve olacaktır" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, Çocuk istismarının en mühim sebeplerinin bir dizi ihmalden kaynaklandığını belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre ihmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin, çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır. Bu ihtiyaçlar sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam şartlarıdır. Ebeveyn veya bakıcının çocuğa sahip olduğu kaynaklarla orantılı bir yaşama alanı sağlaması gerekir" dedi.

KADEM Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derya Yanık' ın moderatör olduğu açılış paneline konuşmacı olarak katılan; İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, psikolojik, fiziksel, cinsel ve ekonomik istismarın, erken ve ileri yaştaki etkilerini anlattı.

Üç oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayın birinci oturumunda, "Çocuk İstismarının Tanımı,Türleri ve Bu Konudaki Farkındalık" ele alınarak,ailelerin ve çocukların istismara karşı bilinçlendirilmesi üzerinde çalışılırken; ikinci ve üçüncü oturumlarda ise "Çocuk İstismarının Sebepleri" ve "Çocuk İstismarını Önleyici Genel Yapılabilecekler" üzerinde çalışmalar yapıldı.

Çalıştay kapanış programında da konuşan, KADEM Erzurum Temsilcisi Av.Fatime Alkan; "18 yaşını doldurmamış her bireye karşı yetişkin ya da bir gurup tarafından güç hiyerarşisinden kaynaklanan bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimi etkileyecek fiziksel ve ruh sağlığına zarar verecek önlenebilir tutum ve davranışların tümünü çocuk istismarı olarak tanımladık. Çocuk istismarının cinsel, fiziksel, duygusal ve ihmal olarak çeşitli türlerini alt konu başlıklar halinde ele aldık" ifadelerini kullandı.

Alkan, çalıştaya ilişkin sonuç bildirgesinin en kısa sürede hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Çalıştay, katılımcıların sonuç bildirilerini sunmasıyla son buldu. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Atatürk Üniversitesi Ak Parti Çomaklı Erzurum Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title