Haberler

Emniyet'te 17 Aralık'ın Bilançosu: Çaycılar Bile Sürgün Yedi

Güncelleme:

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin operasyonda lahmacun söylemesiyle gündeme gelen komiser Recep Can, Hizan'a sürgün edildi.

Şüphelileri arasında kabinede görevli bakanlar ve çocukları ile ünlü işadamlarının da bulunduğu 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında görev alan polislerin, operasyon sonrasında ya görev yerleri değişti, ya açığa alındı, ya da ihraç edildi ve haklarında birçok idari soruşturma başlatıldı.

17 Aralık soruşturmasında farklı birimlerde görev alan ve soruşturmaya dâhil olan polislerin operasyon sonrası tayin, atama, ihraç ve açığa alınma işlemleri rakamlara şöyle yansıdı:

ÇAYCILAR DAHİL

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin operasyona katılan Mali Şube'den 402 polisten 120'si önce yeni kurulan Kaçakçılık Şube'de görevlendirildi, Mali Şube'de görev yapan iki çaycı dâhil görevlilerin tamamı daha sonra da farklı illere tayin edildi. Operasyona katılan Organize Şube'de görev yapan 396 polisten sonrasında İstanbul'da mevcut görev yerinde kalan sadece 5 polis olurken, Organize Şube'nin çaycıları da değiştirildi. İstihbarat Şube'de görev yapan 700 polisten 500'ünün görev yeri değiştirildi. Bunlardan 142'si şark atamaları döneminde gönderildi. Diğerleri de operasyon sonrasında değişik il ve ilçelere atandı.

İHRAÇ EDİLEN İSİMLER

Operasyondan sonra ihraç edilenler ise şöyle: (4 yıldır İstanbul'da görev yapan) Mali Şube'den Yakub Saygılı, (16 yıldır İstanbul'da görev yapan) Mali Şube Yardımcısı Kazım Aksoy, (6,5 yıl) Mali Şube Teknik Takip Büro'nun başındaki emniyet amiri İbrahim Şener, (8 yıldır İstanbul'da görev yapan) Mali Şube Teknik Takip Büro'sunda görevli komiser Mustafa Demirhan, (9 yıldır İstanbul'da görev yapan) Teknik Büro'da baş komiser Arif İbiş, Organize Şube'den Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakalı ve Mali Şube'de görevli bir polis memuru."

Öte yandan operasyona katılan İstanbul Mali Şube'de görev yapan 7'si rütbeli 5'i memur toplam 12 polis açığa alındı. Ayrıca İstihbarat Şube'den 8 polis farklı konular gerekçe gösterilerek açığa alındı. İhraç edilen polisler kaldıkları lojmanlardan çıkarıldılar. Mali Şube'de görevli birçok polis hakkında da operasyon sonrası İçişleri Bakanlığı'nca onlarca soruşturma açıldı.

LAHMACUN YİYEN POLİS, HİZAN'A SÜRÜLDÜ

17 Aralık yolsuzluk operasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Oğuz Bayraktar'ın ofisinde yapılan aramalarda bacak bacak üstüne atarak elinde tesbihle aramaları yöneten ve kendisine lahmacun söylenmesini isteyen Organize Şube'de Başkomiser olan Recep Can'ın görev yeri yine değişti. Can, 17 Aralık'tan sonra Sadabad Karakolu'na oradan da Kâğıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilmişti. Can, son çıkan tayin ile Bitlis'in Hizan ilçesine gönderildi.

Operasyon sonrası Samsun'da katıldığı bir programda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, Recep Can için "külhanbeyi" benzetmesini yaparak şunları söylemişti: "Şu hale bakın. Yürütmenin mensubu bir eve baskın yapacak. Baskın yaptığı evde bacak bacak üstüne atacak, eline tespihi alacak külhanbeyi gibi. Bir de yemek ısmarlayacak bu nasıl bir iş. Bunu yapan yargı mensubunu seyir mi edeceğiz. Gereği neyse bunu yaparız."

ESKİ GÖREVLERİ NELERDİ?

17 Aralık sonrası ismi sık sık gündeme gelen Recep Can, 2004 yılında İstabul'da Bakırköy ve Şişli ilçelerinde göreve başladı. Bu ilçelerde 6 yıl görev yaptıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın getirdiği performansa dayalı puan sisteminde başarılı olarak değerlendirilip 2010 yılında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne atandı. Bu birimde adli tahkikatlar amiri olarak görev aldı. Can, son olarak Suç Gelirleri Büro amiri olarak mesai yapıyordu. Can, aralarında Sami Hoştan'ın da bulunduğu birçok örgüte yönelik operasyona katıldı.

17 Aralık operasyonunda Organize Şube Müdürü olan Nazmi Ardıç birçok kez görev yeri değiştikten sonra Yozgat'a atandı. İhraç edilen polis şeflerinden Yakub Saygılı, göreve ilk olarak Ankara'da başladı. Çevik Kuvvet, Başbakanlık Koruma, Terörle Mücadele ve Kaçakçılık Dairesi'nde görev yapan Saygılı, 2003 yılında FBI Akademi'de görev aldı. Saygılı, 2004-2010 yılları arasında Diyarbakır'da görev yaptı. Diyarbakır'da görev yaptığı süre içerisinde 1,5 yıl Avrupa Güvenlik İş Birliği Teşkilatı'nda uzman eğitici olarak Makedonya'da bulundu. 2010 yılında İstanbul Mali Şube'ye müdür olarak atanan Saygılı göreve başladığı andan itibaren Mali Şube'deki ekipte bir değişikliğe gitmedi. Saygılı, yönetim organizasyonu alanında master yaptı.

İhraç edilen polislerden Arif İbiş, ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu ve ilk görev yerleri çeşitli karakollar. İbiş'in şahsi Twitter hesabında kendine dair şu ifadeler yer alıyor:

"17 Aralık sonrası başkomiser rütbesinden ihraç, ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler yüksek lisans, aynı anda doktoraya devam."

Mali Şube'de teknik takip bürosunda görevli olan ihraç edilen eski komiser Mustafa Demirhan da Twitter hesabında kendisini şöyle tanımlıyor:

"17 Aralık öncesi Mali Şube'de komiser, 17 Aralık sonrası hukuk mücadelesi veren vatandaş."

Operasyon sonrası Haliç Kongre Merkezi'nden elde edilen görüntülerle ilgili suçlanarak ihraç edilen Mahir Çakalı, daha önce idari bir soruşturma geçirmemiş, ihraç edilen diğer polis şefleri gibi birçok başarı ödülü almıştı. Çakalı, 2010 yılında İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı, 2012'de Şube Müdürü olmuştu.

OPERASYONUN ANKARA AYAĞINI YAPAN POLİSLERE NE OLDU?

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun Ankara'da 5 noktada gerçekleştirilen arama ve gözaltı işlemlerine katılan Organize Şube'de görevli 140 personelden sadece 10 kişi şubede kaldı. Geri kalan ve aralarında rütbeliler de olan personeller il içi ve il dışı görevlere atandılar. Operasyonun başındaki Organize Şube Müdürü Osman Şamil Kaya'nın Ankara içi birçok kez görev yeri değiştirildi. Son olarak ise Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Başta şube müdürü olmak üzere operasyona katılan personelle ilgili farklı konularda İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma açıldı. Operasyonda Ankara'daki gözaltı işlemlerini yapan 5 polis de geçen hafta haklarında farklı bir konudan dava açıldığı gerekçesiyle açığa alınmış, silah ve kimliklerine el konulmuştu.

ÇAPKIN VE AY GÖREVDEN ALINDI

İstanbul merkezli yapılan operasyonlar esnasında görevde bulunan İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve operasyonun Ankara ayağının yapıldığı dönemde Ankara İl Emniyet Müdürü olan Kadir Ay da görev yeri değiştirilenlerden oldu. Kadir Ay, operasyon sonrası görev yerleri değiştirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gelen görevlendirme yazısını imzalamamıştı.

Operasyona katılan polislerin yanı sıra operasyonda görev almayan birçok polis şefi, polis memuru, emniyet amirinin de görev yeri birçok kez değişti. Ancak birden çok kez görev yeri değişen polislerin net sayısı henüz bildirilmedi. (Kaynak: T24)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Recep Can Hizan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (43)

MAHSUNİ ŞERİF:

HIRSIZI YAKALMAK SUÇ MU KARDEŞİM DEVLETİN MALINI ÇALAN İSRAİL DÖLÜ OLSUN...........

107
11
yanıtYanıtla
VATANDAŞ:

AZ BİLE YAPILIYOR. ANCAK KURUNUN YANINDA YAŞI DA YAKMAMAK ŞARTI İLE .BU ONLARA ALLAHIN CEZASI. ANCAK ALLAH ADALETİ EMREDİY

10
37
yanıtYanıtla
sefilixsamsa36@mynet.com:

az bile yapılıyor diyeb vatandaş. ne demiş atalarınız keser döner sap döner gün gelir hesap döner. sizde çok iyi biliyrosunuz yolsuzluk hırsızlık işlerini o rektör demedi mi bzide yüzde 20 çaldık diye. nasıl vereceksiniz bu hesabı ahirette. tabi o hesap gününe iman ettiyseniz kaygı duyuyorsunuzdur. inşallah bu insanlardan helallik alabilirsiniz.

yanıt0
yanıt0
adıyamanlı:

rte nin adaleti dokunma çevreme yanarsın!.

38
7
yanıtYanıtla
adalete bak:

Adamın Lahmacun ısmarlamasının cezasını görmüş.Zarrab''ın önüne yatıp kutuları dolduran diğerlerinin cezası ne olacak..

31
8
yanıtYanıtla
kerem:

Bu millet devletin kasasından yiyenleri de fizan a sürecek yakında...

37
2
yanıtYanıtla
YE YE:

BOL BOL LAHMACUN YERSİN ARTIK ORALARDA :)

13
26
yanıtYanıtla
KOVULMAYI HAKETTİ:

TÜRKİYEDE DEVLET OLSAYDI BU POLİSİ MESLEKTEN ATARDI

15
22
yanıtYanıtla
FARK ÇOK FAZLA:

DOĞU İLLERİ BATI İLLERİNE BENZEMİYOR..1-POLİS SİVİL GEZMEK ZORUNDADIR. 2-NORMAL KAHVEYE İNTERNET CAFEYE GELİP BEN POLİSİM DİYE OTURAMAYACAK HAVA SÖKMEZ.3-BATIDA BANA SELAM VERMEDİN YADA AYAĞA KALKMADIN DİYE DOĞUDA KİMLİK SORAMAZ..4-İNTERNET CAFELER DOĞUDA KAYMAKAMDAN İZİN ALMADIĞI İÇİN DENETLENEMEZ.5-MECBUREN MAHALLELİNİN YÜZENE GÜLECEKSİN DEĞİLSE HIZ YAPTIN DİYE LİNÇ BİLE EDİLEBİLİRSİN..6-BATI İLÇELERİNDE VATANDAŞA YAPTIĞIN EZİYETİ ASLA DOĞUDA YAPAMASSIN...SEBEBİDE BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRLER AKLINI ALIRLAR

10
26
yanıtYanıtla
ferdi baldarkdick@windowslive.com:

az kaldı az

yanıt0
yanıt0
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title