Haberler

Torpilliler Bir Gün Sözleşmeli Çalışıp Devlet Memuru Olmuş

Güncelleme:

Siyasetin yeni gündemi KPSS'siz memur olan AK Partililerin yakınlarının listesi. Devlet Planlama Teşkilatı'nın verileri de torpilin nasıl yapıldığını ortaya çıkardı.

Listeyi CHP gündeme taşıdı. Ak partili politikacıların devlette işe soktukları yakınlarının isimleri siyasetin en önemli gündem maddesi oldu. Devlet planlama teşkilatının verileri de listedeki isimlerin devlete sınavsız nasıl memur yapıldığı sorularına teknik olarak cevap verdi.

Kpss ATLANDI

Devlete memur alımında torpili önlemek için KPSS şartı getirilmişti. Ancak bu sistem sözleşmeli memur alımı için 'by-pass' ediliyor.

ATLAMA TAŞI SÖZLEŞMELİ MEMURLUK

Devlet Personel Başkanlığı verileri, sözleşmeli memur alımının kamudaki kadrolaşmanın atlama taşı olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. AK parti döneminde 'doldur boşalt yöntemi' ile sözleşmeli çalışanlar kadrolu memur yapılırken, kısa bir süre sonra sözleşmeli kadroları yeniden dolduruldu. 2011'den sonra sözleşmeli çalışan 300 bin kişi kadroya alındı. Bunların önemli bir bölümü KPSS şartı aranmaksızın işe başlayanlardan oluştu.

EN ÇOK KADROLAŞILAN KURUMLAR

Verilere göre Belediyeler başta olmak üzere TOKİ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve TİKA, KPSS şartı aramadan personel istihdam eden kurumların başında geliyor.

SÖZLEŞMELİ SAYISI PATLADI

Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre AK Parti iktidara geldiğinde sözleşmeli sayısı 157 bin kişiydi. Bu rakam birkaç yıl yatay seyretti. 2006 sonrasında ise artmaya başladı. Sözleşmeli memur sayısı2009'da 271 bin kişiye ulaştı. Hükümet sözleşmeli alımına son vereceği iddiasıyla 2011 Haziran seçimlerinden önce 260 bin sözleşmeliden 200 binini kadroya aldı. Bir sonraki yıl, sözleşmeli sayısı tekrar 135 bine çıktı. 2013'te ise sözleşmeli çalışan sayısı 148 bine yükseldi. Bu kişilerin de 100 bini aynı yıl kadroya alındı.

BOŞALAN KADROLAR TEKRAR DOLDURULDU

Bir yıl sonra, yani 2014 Eylül ayı itibarıyla sözleşmeli çalışan sayısında 43 bin kişi artarak yeniden 91 bin kişiye ulaştı.

BİR GÜN SÖZLEŞMELİ ÇALIŞIP KADROYA ALINDILAR

Sözleşmelilerin kadroya alımı öncesinde bu kadrolar iddiaya göre parti teşkilatları tarafından dolduruluyor. Geçen yıl sözleşmelilerin kadroya alınması öncesinde binlerce kişiyi belediyelerde işe başlattı. Birkaç gün çalışan bu kişilerin tamamı devlet memuru oldu. Bazı belediyelerde, kadro haberinin açıklanmasından bir gün önce, sabaha kadar personel girişi yapıldığı, torpilli kişilerin birkaç saatliğine sözleşmeli personel yapılıp sabah ise kadrolu memur olarak atandıkları iddialar arasında.

BAKANLIK KPSS'SİZ İŞE ALDI

KPSS şartı aranmadan yapılan atamaların son örneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yaşandı. Bakanlık, kasım ayında 237 kişiyi KPSS şartı aramadan göreve başlattı. Bu kişiler için Sakarya Üniversitesi tarafından yazılı sınav, bakanlık tarafından da sözlü sınav yapıldı. Bu alımlar kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'a dayandırılarak yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavda 70 puan alınması yeterli sayıldı.

KPSS'SİZ PERSONEL ALACAK KURUMLAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, TÜBİTAK ve üniversiteler, Devlet Personel Başkanlığı sitesi üzerinden KPSS şartı aramadan sözleşmeli alımı için ilana çıkmış durumda.

İŞE ALIMLAR BAZEN İLAN EDİLMİYOR

Kamu kurumlarında KPSS dışı alımlarda zaman zaman hiç ilana çıkılmadan alım yapılıyor. Sınava giren kişilerin rekabet edeceği kişi sayısı da olabildiğince sınırlı tutuluyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Devlet Personel Başkanlığı Devlet Planlama Teşkilatı Ak Parti KPSS Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (156)

ErdenizmobilWeb@haberler.com:

Allahın laneti üzerinize olsun,kim hak hukuk gözetmiyorsa,ve bunları destekleyip OY verenler..

35
18
yanıtYanıtla
Mechul:

AK HABER DAHA BUGÜN KILIÇTAROĞLUNUN SGK YA AKRABALRINI ALDIĞI HABERİNİ DETAYLI ŞEKİLDE ANLATIYORDU BU HABERİDE VERSİNLER ADİLER

30
19
yanıtYanıtla
T.C ER:

NEDEN BU KADAR ÇOK ŞAŞIRDINIZ. . . . BU ÜLKEDE KEFENİNİ GİYİPTE YOLA ÇIKAN. . . . VE BOL BOL İSLAMİYETİ SAVUNUYORUZ DİYEN. . . . SIKIŞTIKÇA BENİM BAŞÖRTÜLÜ BACIM DEYİP SAHNELERE ÇIKAN. . . . MÜLK ALLAHINDIR SLOGANLARIYLA OY TOPLAYAN. . . . MÜBAREK BİR HÜKÜMETİMİZ VAR. . . . ADIDA. . . . AKP . . . . . . EEE. . . BUNLARIN OLDUĞU BİR YERDE BU KADAR KOYUNUN ÇOK OLDUĞU BİR YERDE BUNLAR SİZCEDE NORMAL DEĞİLMİ. . . . . HİÇ ŞAŞIRMAMAK LAZIM BENCE. . . . . . .

43
3
yanıtYanıtla
CAN DERSİMLİ:

AKP BELEDİYELERİ BUNUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ KPSS YOK MÜLAKATLA EL ALTINDAN SÖZLEŞMELİ ALINIYOR. BİR SÜRE SONRA ALINAN KADROYA GEÇİYOR BAŞKA KURUMLARA KAYDIRILIYOR BOŞALAN KOLTUK TEKRAR AYNI ŞEKİLDE DOLUYOR. BÖYLECE ÜLKENİN İÇİNE EDİLMİŞ OLUYOR. MİLYONLAR KPSS KAPISINDA BEKLESİN ADAMLARDA HER YERE VİRÜS GİBİ YAYILIYORLAR.

39
4
yanıtYanıtla
Ananas:

Desenizi. Hükümet paralel derken kendini tarif ediyor.

35
0
yanıtYanıtla
........................................:

Ulan ailemin size verdiği oylar haram olsun keşke elleri kırılsaydı da o zaman vermeseydi. altı yıldır kpss''ye giriyorum her defasında 80-84 arası not aldım hala yerleşmedim. .

32
3
yanıtYanıtla
gercekmobilWeb@haberler.com:

Yeter yeter ya yolsuzluk yapmayın torpil yapmayın. Yediğiniz kul hakkının haddi hesabı yok.

33
1
yanıtYanıtla
Gürkanakçora5388449274.:

birgün gelecek Allah Çarkınızı Ters Düz Edecek .

32
2
yanıtYanıtla
ihsan konyamobilWeb@haberler.com:

Adaletsizlik ve Kayirmacilik tavan yapmis

31
2
yanıtYanıtla
.:

KİMSE KENDİNİ KANDIRMASIN, SONUÇDA SİYASİLER DE BU ÜLKEDEN ÇIKIYOR. BURADA ATIP TUTANLARIN HEPSİ DE ELİNE FIRSAT GEÇTİĞİNDE AYNISINI YAPIYOR. SONUÇDA MAYAMIZ BOZUK MAALESEF. SÜT NEYSE KAYMAĞI DA O OLUYOR. SANKİ MİLLETÇE ÇOK DÜRÜSTÜZ DE SADECE YÖNETİCİLER BOZUK, YOK BÖYLE BİRŞEY. MAYAMIZ NEYSE DOKTORUMUZ, POLİSİMİZ, MEMURUMUZ, TAKSİ ŞÖFÖRÜMÜZ, ESNAFIMIZ, SİYASETÇİMİZ, MUHALEFETİMİZ VS VS DE AYNI. . .

28
5
yanıtYanıtla
Tüm 156 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title