Haberler

Atcom Başkanı'ndan Türkiye Değerlendirmesi

Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) Başkanı Prof.Dr.İhsan Işık, Türkiye'nin 2023 hedefleri olduğunu belirterek, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak mutlaka Amerika'da olmamız gerekiyor."

Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık, Türkiye'nin 2023 hedefleri olduğunu belirterek, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak mutlaka Amerika'da olmamız gerekiyor. Bir Türk futbolcu yurt dışında liglerde oynadığında göğsümüz kabarıyor. Amerika'da oynayabilen iller, şirketlerimiz olduğunda belli bir yere varmış olacağız" dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal'ın davetlisi olarak gelen ATCOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık ve Amerikalı akademisyenler, Türkiye ve Çorum'daki izlenimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünyadaki bütün ülkelerin ekonomik ve siyasi yönden Amerika politikasının bulunduğuna dikkat çeken Işık, sadece ülkelerin değil dünya çapında bir yere gelmek isteyen şehirlerinde Amerika'ya yönelik politikasının olduğunu söyledi. Amerika'nın dünyadaki en büyük pazar olduğunu açıklayan Işık, "İhracat yapmak istiyorsanız, büyümek istiyorsanız en büyük pazar Amerika. Önemli mesafeler alan tüm ülkeler bunun içerisinde Çin var. Çin Avrupa'nın 200 yılda yaptığını 30 yılda yapmış. Her 8 yılda bir ekonomisini ikiye katlamış. Hindistan önemli mesafeler alan ülkelerden bir tanesi. Başka ülkelerde var. Hepsi Amerikan pazarından faydalanıyor ve oraya önemli işler yapıyorlar" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar sahip olduğu ancak kullanmadığı potansiyeli hayata geçirmesinin mutluluk verici olduğunu dile getiren Işık, "Amerikan'ın ticaret verilerine baktığımızda Amerika ile ticareti güçlü olan ülkeler dünyanın en tepesindeki ülkeler. Türkiye'nin önü açık. Türkiye'nin olduğu gibi yurt dışındaki Türklerde hedefe kilitlenirse inanıyorum ki yayından çıkmış ok gibi hedefine varacak. Ülke ile beraber her kurumun bir hedefi oluşmuş. Önceden mesela illere gittiğimizde hantallık görürdük. Şimdi Ankara'dan başlayan yeni bir uyanış var. Devlet, üniversite ve iş dünyasının beraber takım olabildiği bir tablo var ortada. Önceden en büyük eksikliklerden bir tanesi bu idi" diye konuştu.

Çorum'daki izlenimlerine dair izlenimleri hakkında da açıklamada bulunan Işık, "İstanbul ve Çorum ziyaretlerimizde umutların yeşerdiğini ülkenin hedefe doğru ilerlediğini gördük. Amerikalı akademisyenlerde Türkiye'ye gelirken İstanbul ile ilgili bir çekincem yokken acaba Çorum'da beklentilere cevap verebilecek miyiz? Düşüncesi vardı. Ancak yapılan ziyaretlerde tüm çekincelerimiz ortadan kalktı. Çorum 100'ün üzerinde ülkeye iş yapar hale gelmiş. Biz bunu istiyoruz. Çorum doğru yolda. Bu yolda devam etmesini istiyoruz. Buradaki dinamizm etkilendik. Antalya, İzmir gibi sahil kentlerini de tercih edebilirdik. Ama Çorum bizim için özel. Amerikalı akademisyenlerimizi buraya getirmemizdeki en büyük etkenlerden birisi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Çetin Başaranhıncal ve TSO yönetimidir. TSO'nun gösterdiği yakın ilgi bizi buraya getirdi. Üniversite hali hazırda 20 üniversite ile işbirliği yapıyor bu bizim işin çok çok önemli" ifadelerini kullandı.

Rowan Üniversitesi Dekanlarından Prof. Dr. Robert Beatty ise, Türkiye'de devlet, üniversite ve iş dünyası birlikte çalışarak çok güzel bir sistem ortaya koyduğunu belirterek, bir Amerikalı olarak Türk üniversitelerden bazı şeyler öğrenebileceklerini söyledi.

Türkiye ziyaretine Amerikan Türk Ticaret Odası'nın liderlik yapmasından mutlu olduklarını dile getiren Beatty, bir Türk profesörünün buna aracı olmasının doğru yere geldiklerinin ve doğru işler yaptıklarının göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye'de ve Çorum'da üzerine inşa edebilecekleri çok iyi ilişkiler ve fırsatlar olduğunu dile getiren Beatty, bir çok şeyin daha yeni başladığını belirtti. Beatty, Çorum'un bölgede ve ülke çapında önemli geleceğinin olduğunu sözlerine ekledi. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Robert Beatty Türkiye Çorum Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title