Haberler

Ege Denizi'nde 4.2 Büyüklüğünde Yaşanan Depremi Uzmanı Yorumladı

Ege Denizi'nde Foça açıklarında yaşanan 4.2 büyüklüğündeki sarsıntı, uzun bir aradan sonra deprem korkusunu yeniden gündeme getirdi.

Ege Denizi'nde Foça açıklarında yaşanan 4.2 büyüklüğündeki sarsıntı, uzun bir aradan sonra deprem korkusunu yeniden gündeme getirdi. İzmir tarihinde en büyük depremin 6.5 büyüklüğünde olduğunu, bunun da kente büyük zarar vereceğini, çünkü alüvyonlu arazi üzerine kurulu bulunan düzlüklerdeki bina stoklarının büyük bölümünün 40 yaşını geçtiğini söyleyen Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ, çözümün bilinçli biri kentsel dönüşüm olduğunu anlattı.

Ege Denizi Foça'nın 7 kilometre açıklarında dün (pazar) saat 23.26'da 4.2 büyüklüğünde sarsıntı yaşandı. Bu sarsıntıdan sonra yaklaşık 40 da artçı deprem oldu. Uzun bir süreden sonra sarsıntıların tekrar hissedilmesi, deprem korkusunu ve depremle mücadeleyi de tekrar gündeme getirdi. Yaşanan son sarsıntıları, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Akçığ, yorumladı. İzmir ve çevresinde her zaman hareketlilik olduğunu, ancak bunun büyüklüğününün 4'e ulaşmasından dolayı vatandaşların korku yaşadığını anlatan Zafer Akçığ, "Bu depremden sonra artçı diyebileceğimiz sarsıntılar da oldu. Ancak tam ismini koyamasak da, bahar aylarında mikro deprem aktivitesi bölgede hareketlilik gösteriyor. Yani Seferihisar, Kuşadası Körfezi, Foça, Urla faylarında hareket var" dedi.

"BU SARSINTILARDAN HERKES KORKMALI"

Yaşanan bu sarsıntılarını büyük bir depremin habercisi olmadığını, ama herkesin de korkması gerektiğini vurgulayan Zafer Akçığ, "Sadece İzmir için söyleyemezsiniz bu korkuyu, Türkiye'de ortalama 10 yılda bir büyük deprem olur. İzmir'de 1972 yılı hariç tarih boyunca ortalama büyüklükleri 6.5'e ulaşan deprem görünmüyor. Beklenebilecek en büyük deprem, 6.5 büyüklüğünde olur. Bu büyüklükteki deprem ne yapar? Cevabı, çok şey yapar. Zemin olarak İzmir'de düzlük kesimlerin durumu bozuk. 300 metre derinliğe kadar alüvyon zemin var. Bazı yerlere balçık demek bile mümkün. Bu bölgelerdeki bina stoğu, 40'lı yaşlarda. O zamanın teknolojisiyle üretilmiş binalar" dedi.

TEK ÇARE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Depremden zarara görmemenin yolunu anlatan Zafer Akçığ, "Korkunun ecele faydası yok diyeceğim ama yapılacak tek şey var kentsel dönüşüm. İzmir'de kentsel dönüşüm yok. Burada kentsel dönüşüm diye yapılan binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılması. Bu kentsel dönüşüm değil. Benim oturduğum Atakent'te neredeyse her üç evden birisi yıkılıyor, o evlerden bazılarının yıkılmaya ihtiyacı yok ama yıkılıp yeniden yapılıyor. Evlerin yıkılıp yapılması kentsel dönüşüm değil. Kentsel dönüşümden anlayacağımız ada bazında planlama lazım. Üç kat dört kat olan yere günün teknolojisiyle 6 kat kadar çıkma izni verirsiniz, daire sahiplerinden para çıkmadan yapılır. Ama burada kentsel dönüşüm karman çorman gidiyor. Bunu kim yapacak, bakanlık mı? Büyükşehir belediyesi mi? İlçe belediyesi mi? Yetki kimde belli değil" dedi. İzmir zemin altı yapısının ayrıntılı bir rapor olarak Büyükşehir'e ve bakanlığa teslim ettiklerini de söyleyen Zafer Akçığ, "Kentsel dönüşüm derken bunları göz önüne alıp planlama yapılmalı. Kentte planlama yaparsanız bunları yapın dedik. Bana göre bizim tavsiye ettiğimiz bu planlama yapılmıyor. Yeni kent merkezinde gökdelenler yükselmeye başladı. 300 metre derinliğe kadar alüvyon var. Ne gibi önlemler alınıyor kimse bilmiyor. Bunların belli bir bilinç içerisinde yapılması lazım. Benim ölçeğime göre inşaatlar, bilinç içinde yapılmıyor. Her gökdelen kendi araştırmalarını yapıp, önlemlerini alıyor. Ama dediğim gibi kim nasıl alıyor bilinmiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zafer Akçığ Ege Denizi İzmir Foça Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title