Haberler

Sonar: Ses Kayıtları AKP'nin Oyunu 4 Puan Düşürebilir

Güncelleme:

Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı "Ses kayıtlarının AK Parti oylarına negatif etkisi 2.5-4 puan arasında olacak. Bu kayıp en çok MHP'ye kayacak" dedi.

"17 Aralık operasyonu sonrası sızdırılan ses kayıtları AKP'nin oy oranlarını nasıl etkiler?" sorusuna yanıt aranıyor. Wall Street Journal'a konuşan Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı'nın beklentisine göre çıkan son ses kayıtlarının AK Parti oylarına negatif etkisi 2.5-4 puan arasında olacak. AK Parti'nin kaybettiği oylar da en çok MHP'ye kayacak.

"AKP'Lİ SEÇMENİN YÜZDE 80'İ İNTERNETİ KULLANMIYOR"

Hakan Bayrakçı, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin oy oranındaki yansımanın ses kayıtlarını bizzat dinleyecek kişi oranına göre belirleneceğine işaret ederek "Örneğin interneti açıp Başbakan'ın oğluyla yaptığı görüşmeleri dinleyen biri 'Bu iş olmuş' der. Kaset montaj da olabilir. Onu bilmiyorum. Ama dinleyenin algısı 'Konuşmuşlar' yönünde olur. AKP'li seçmen de bunu dinleyince AKP'den oyunu çeker. Ancak ne ilginç ki AKP'li seçmenin yüzde 80'i interneti kullanmıyor. Bu bizim kendi araştırmalarımızdan çıkan sonuç" dedi.

"AKP'NİN OY ORANI YÜZDE 42.5 SEVİYESİNDE"

Bayrakçı herkesin haberdar olduğunu ancak partiden oy çekme kararı alanların kayıtları okuyanlar değil, kasetleri bizzat dinleyenler olacağına dikkat çekerek "AKP'li seçmenin internete erişiminin sınırlı olması, kaybedilen oy oranındaki etkiyi azaltacak" görüşünü dile getirdi. Haberde şöyle devam ediliyor: "AKP'nin oy oranının Sonar'a göre yüzde 42.5 seviyesinde olduğunu, bu puanın yüzde 80'i göz önüne alınınca internet kullanıcısı olup kaydı dinleyenlerin puan olarak 7-8 puana denk geleceğini ifade eden Bayrakçı şöyle devam etti: "İnternete ulaşabilen seçmenin içinde çoğunluk il-ilçe yöneticisi, ya da partiden kişisel olarak da çıkarı olan insanlar. Bunlar kaydı dinlese de desteklemeye devam edecektir. Dolayısıyla ben kasetlerin oylara etkisinin 2.5-4 puan arasında olmasını bekliyorum."

"OYLARI EN ÇOK MHP'YE KAYAR"

Hakan Bayrakçı, AK Parti'nin de puan kaybının en çok MHP'ye gideceğini bildiğini ifade ederken "Göreceli olarak en büyük artış CHP'de değil, MHP'de olacak. Adana, Manisa, Isparta gibi illerde CHP yok. CHP'nin başarılı olduğu illerde belediye başkanı adayının ismi de öne çıkıyor" dedi.

Mart ayında yerel seçim değil genel seçim yapılması durumunda MHP olaylarının yüzde 20'ye bile dayanabileceğini söyleyen Bayrakçı "CHP yüzde 26'dan yüzde 28'e yükselse, MHP'nin oyu 6-7 puanı bulur" tahmininde bulundu.

"BU KEZ KONU YOLSUZLUK, ETKİ DİĞER KASETLER GİBİ OLMAZ"

Bu arada, haberde kasetlerin sızması konusunda bugüne kadar birçok örnekle karşılaşmış olan Türkiye'de bu durumun oylar üzerinde yarattığı etki konusunda yapılmış araştırmaların da bulunduğuna dikkat çekilerek "CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kasetlerinin çıkmasının ardından Baykal istifa kararı almıştı. Kasetlerin CHP oylarını etkilemediğini ifade eden Bayrakçı MHP'li bazı milletvekillerine ait kasetlerin çıkmasının ardından 1-1.5 puan oranında CHP'li seçmenin 'Baraj altında kalmasın' diyerek MHP'ye oy vermiş olabileceğini ifade etti" deniliyor.

"Ancak, daha önce sızdırılan kasetler özel hayatla ilgili olurken, bu kez sızdırılan ve gerçek olduğu iddia edilen ses kayıtlarının konuları içinde yolsuzluk ve baskı öne çıkıyor" diye yazan WSJ'ya göre, Bayrakçı "Bugün bir bakanın müstehcen kaseti çıksa, oylarda hiçbir oynama olmaz. Etki de etmez. Ancak, bu ses kayıtlarındaki konu yolsuzluk. Dolayısıyla etki de diğer kasetler gibi olmaz" diye düşünüyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Hakan Bayrakçı Ak Parti Türkiye Sonar Dünya Haberler

500

Yorumlar (518)

ESRA MEŞEtem0769@hotmail.com:

BEN MHP LİYİM AMA BU SEÇİMDE TÜM ÇEVREME AK P. YE OY VERMELERİNİ SÖYLÜYORUM. NEDEN Mİ. HALKIN SEÇTİĞİNE HERKES SAYGI DUYACAK TA ONDAN

41
130
yanıtYanıtla
ANGARA LImtnkls_Q7@hotmail.com:

milletin senin kadar aklı yokmu ki akp ye oy topluyorsun birde MHP li olcak

yanıt0
yanıt0
aliklayt80@hotmail.com:

halkın seçtiği ni görüyorsunuz..her yasayı kanunu kendi çıkar ve amaçlarına göre tasarlıyorlar..sorunda sadece görmek istediğinizi görüyor olmanız

yanıt0
yanıt0
GERÇEK BAŞKAtarkan@hotmail.com:

UYDURMA PROPOĞANDA YAPMA .HARAMA ORTAK OLMA.

yanıt0
yanıt0
atikusatikusa@hotmail.com:

bende marslıyı

yanıt0
yanıt0
....mayan1968@hotmail.com:

Senden başkasının farklı partiye oy verme hakkı yok mu?Başka partiye oy vermek milli irade değil mi?Milli irade sadece AKP mi?

yanıt0
yanıt0
aliali@mynet.com:

yalan olurda bukadar da olmaz mhp liymişte akp ye oy verecekmiş, at yalanı öpsünler inananı :)) sana bir akıl vereyim; mhp liyim ayaklarına falan yatma açıkça de ki akpliyim ama saf mhpli ve chplileri kandırmaya çalışıyorum de daha inandırıcı olsun :))

yanıt0
yanıt0
ali aydınarozaydin@gmail.com:

Tebrik ediyorum Esra hanım.gerçekten çok aklı selim ile hareket ediyorsunuz.AK Parti 2002 yılında iktidarı devraldığında hazine tam takır kuru bakır idi.memleket uçurumun kenarına gelmişti.artık yıl değil,ay değil gün hesapları yapılıyordu.borç harç o ayki maaşlar ödendiğinde çok şükür bu ayı da kurtardık deniliyordu.AK Parti zamanında yapılan icraatlar ve kazandırılan eserler meydandadır.kör görmezse güneşin kabahatı demişleridir.Ben devri ecevite istanbulda iken memuriyet hayatımda yakalandım.bir piknik tüpü alabilmek için yemin etsem başım ağrımaz üç gün eşimle birlikte münavebeli olarak kuyruklarda bekledik.o günlerden edindiğimiz bazı dostlarımızla halen zaman zaman görüşür dertleşiriz.Ben şahsen partilerüstü olmayı benimseyen bir kimseyim.varsa en iyiyi,yoksa en az kötü olanı ve dine hürriyet tanıyan partiye oyumu kullanıp geçmişimdir.dönüp geriye baktığımda en güzel ve verimli hizmetler bu iktidar zamanında yapılmış.

yanıt0
yanıt0
OFLİ CEMİLoflicemil@hotmail.com:

Pen oni puni bilmem. Türkiye'yi ilerleten bir kişi var, o da Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi. Lazı, Türki, Kürdi yanındayız paşpakanım.

44
125
yanıtYanıtla
minervaesmerruya@hotmail.com:

bir de kürtlere sor istersen Ofli kardeş.tayyip amcanın antlaşma sundugu kürtler sandıkta cvp vereck ( bana bu sescimlerde ve önümüzdeki secimlerde oy verin acılımı düşünecegiz diye teklif sundu) bu arad 30 bin kişinin katili teröristlerle el ele poz veren ve sayın diyen bir başbakan nasıl ayrımcılık yapmaz......az biraz siyaset oku bence boş söz söylememiş olursun.Büyük ülkeler ,büyük liderler katillerden oy dilenmez

yanıt0
yanıt0
Tüm 518 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title