Haberler

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağız

Güncelleme:

Suriye'de Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Zahidi'nin öldürülmesinin ardından İsrail ve İran arasındaki gerilim tavan yaptı. İsrail'in, "Savaşa hazırız" açıklamasına yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Meşru savunma bir zorunluluktur" dedi. İran'ın BM daimi temsilciliğinden yapılan açıklamada da İsrail'in cezalandırılacağı vurgulandı. İsrail'e destek veren ABD'den yapılan açıklamada, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil" denildi.

Suriye'de Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Sahidi'nin İsrail saldırısında ölmesinin ardından İran ve İsrail arasındaki gerilim iyice tırmandı. İsrail'in, "Savaşa hazırız" tehdidine yanıt veren İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Meşru savunma bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

İSRAİL VE İRAN ARASINDA GERİLİM HAD SAFHAYA ÇIKTI

Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçiliği hedef alan bombalama sırasında Devrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Zahidi'nin öldürülmesi sonrası İran ve İsrail arasındaki gerilim had safhaya çıktı. İsrail saldırı sonrası misilleme hazırlığına girişen İran'ı, "Karşılık verilecek" diye tehdit ederken, Tahran yönetiminden sert bir açıklama geldi.

TAHRAN'DAN İSRAİL'İN TEHDİDİNE YANIT

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkesinin Şam'daki konsolosluğunu vuran İsrail'e karşı muhtemel misillemeyi "meşru müdafaa" olarak değerlendirdiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Abdullahiyan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Berlin'in İsrail'e karşı azami itidal çağrısını kabul etmedi.

"MEŞRU SAVUNMA BİR ZORUNLULUKTUR"

Mevcut sorunların tek çözümünün İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması olduğunu belirten Abdullahiyan, "Almanya'nın Gazze'de ateşkes sağlama çabalarının sonuçsuz kalmasının nedeni, Almanya'nın bu soykırım devam ederken tarafsız kalmamasında aranmalıdır." ifadelerini kullandı. Abdullahiyan, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırıya karşı ülkesinin vereceği muhtemel misillemeye ilişkin ise "İsrail rejiminin uluslararası hukuku, Viyana Sözleşmesi'ni, kişilerin ve diplomatik mekanların dokunulmazlığını tamamen ihlal ettiği durumlarda saldırganın cezalandırılması amacıyla meşru savunma bir zorunluluktur." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt. Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağızİran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan

İRAN, BM'Yİ SUÇLADI

Öte yandan İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in konsolosluk saldırısından sonra BM Güvenlik Konseyi eğer saldırıyı kınayarak faillerin yargılanması için adım atmış olsaydı "İran'ın İsrail'i cezalandırma ihtiyacının ortadan kalkmış olabileceği" ifade edildi.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajda, "Eğer BM Güvenlik Konseyi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesisimize yönelik menfur saldırısını kınasa ve sorumluları adalete teslim etseydi, İran bu alçak rejimi cezalandırmak zorunda kalmazdı." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin bir açıklama yapması için uğraştıklarını bildirdi. Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi açıklamasının "Anglosakson" mevkidaşları tarafından engellendiğini ifade etti.

ABD İSRAİL'E DESTEK VERDİ, İRAN'I TEHDİT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, konuya ilişkin açıklama yaptı. Orta Doğu'da gerginliğin artma riskinden endişe duymaya devam ettiklerini kaydeden Miller, özellikle İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerinin endişe verici olduğunu söyledi. Miller, ABD'nin, bu tehditler karşısında İsrail'e tam destek verdiğini dile getirdi. Miller, Blinken'ın İran'a açık bir mesaj verilmesini istediğini belirterek, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil." dedi.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt: Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağızABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

İRAN'IN SURİYE'DEKİ KONSOLOSLUĞUNA SALDIRI

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü. Ayrıca 6 Suriyelinin de hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

İsrail'in tehdidine İran'dan sert yanıt. Meşru müdafaa bir zorunluluktur, cezalandıracağızDevrim Muhafızları lideri Muhammed Rıza Sahidi

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İran, Suriye'deki saldırı sonrası 2 Nisan'da ABD'nin İran'daki çıkarlarını temsil eden İsviçre'nin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak ABD'ye mesaj ilettiğini açıklamıştı.

İran basınında, Tahran yönetiminin İsviçre aracılığıyla ABD'ye "İsrail hedeflerini vuracağına" dair bilgi verdiği iddia edilmişti.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Dünya

Devrim Muhafızları Hüseyin Emir İsrail Suriye İran Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Haberler

500

Yorumlar (49)

Özer Doğan:

iki yüzlü iran hasretle müdahalenizi bekliyoruz

245
25
yanıtYanıtla
hikmet yaşar:

iki yüzlülük kurtla yatıp çobanla ağlamaktır Gazze de iki yüzlülüğü gördük

yanıt107
yanıt20
Gökhan Eker:

iki yüzlü olanlar gazze de ta ki 1 tane müslüman kalmayana kadar 6 aydır israile her istediğini gemilerle gönderenler sonrada ağıt yakanlar.

yanıt5
yanıt0
Semih Arslan:

İran gibi açıklama yapamıyoruz ne yazık ki!!!

57
122
yanıtYanıtla
Kadir Tekin:

neyini begendin anlamadım boş tehdidin bizde icraat karıştırma anında guven ülkene

yanıt1
yanıt1
Demir Acer:

Seni tutai var hadi git İran'a, hic bir şey yapamaz anca cilik cilik tehdit eder

yanıt2
yanıt1
Kadir Tekin:

hiç bişi olmaz boş tehdit

153
19
yanıtYanıtla
meto:

yapacak adam hemen anında karşılık verir..havlayıp durmazz

119
22
yanıtYanıtla
Perwer:

Siz İran olarak havlamaktan öteye geçemiyorsunuz. Yaklaşık 12 yıldır adamlar sürekli sizi veya temsilciliklerinizi bombalıyor, en önemli komutanlarımızı gebertıyor ama siz sadece havlıyorsunuz. Yani bir halt edeceğiniz yok.

117
16
yanıtYanıtla
Turkish Power:

İran'ın acilen kınaması lazım olmuyor böyle

95
5
yanıtYanıtla
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title