Haberler

Husiler, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini vurmaya devam edeceklerini açıklayıp ABD'yi tehdit etti

Güncelleme:

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de ABD'nin kendilerine karşı oluşturduğu ittifakın, operasyonlarını durduramayacağını açıkladı. İsrail'le bağlantılı gemileri hedef alacaklarını belirten Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, "Çatışmanın yayılması için çalışanlar, yaptıklarının sonuçlarına katlanır." dedi. Öte yandan gemilerinin saldırıya uğramasından endişe eden dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Maersk ile Hapag-Lloyd, geçtiğimiz günlerde bölgedeki operasyonlarını durdurdu.

Yemen'deki İran destekli Husiler'den yeni bir tehdit geldi. Gazze'ye saldırılar yapan İsrail'e ait gemileri hedef alan Husiler, ABD liderliğinde bölgede kurulması planlanan uluslararası deniz gücüne karşı koyacaklarını bildirdi.

Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, X sosyal medya platformundaki hesabından, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu" duyurmasının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı.

"YAPTIKLARININ SONUÇLARINA KATLANIRLAR"

Abdusselam, yaptığı paylaşımda, "Operasyonlarımızın hedefi, Gazze'ye yönelik abluka ve saldırganlığa karşı Filistin halkının yanında olmaktır. Çatışmanın yayılması için çalışanlar, yaptıklarının sonuçlarına katlanır. ABD'nin oluşturduğu ittifak, İsrail'in himayesi içindir ve hiçbir gerekçe olmaksızın Kızıldeniz'i askerileştirmektir. Bu durum, Yemen'in Gazze'ye destek için gerçekleştirdiği meşru operasyonlarını kesinlikle durduramayacaktır." ifadelerini kullandı.

Husiler, Kızıldenizde İsrail hedeflerini vurmaya devam edeceklerini açıkladıHusilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam

HUSİLER KIZILDENİZ'DEN GEÇEN İSRAİL GEMİLERİNİ HEDEF ALIYOR

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Husiler, Kızıldenizde İsrail hedeflerini vurmaya devam edeceklerini açıkladı

2 İSRAİL GEMİSİNE SALDIRMIŞLARDI

Ardından Husiler, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti. İsrailli denizcilik şirketi ZIM de 29 Kasım'da yaptığı açıklamada, Umman Denizi ve Kızıldeniz'deki güvenlik durumunu gerekçe göstererek gemilerinin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nı kullanmayacağını belirtmişti.

Husiler, Kızıldenizde İsrail hedeflerini vurmaya devam edeceklerini açıkladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise 4 Aralık'ta X sosyal medya platformundan, Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası kara sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı. Kızıldeniz'in güneyinde ABD donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verdiği aktarılan açıklamada, destroyerin gemilere yardım ederken kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edilmişti.

Husiler, Kızıldenizde İsrail hedeflerini vurmaya devam edeceklerini açıkladı

MAERSK VE HAPAG LLOYD AG, BÖLGEDEKİ SEFERLERİNİ DURDURDU

Danimarka merkezli, dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Maersk, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemileri hedef alması üzerine, buradan yapılan tüm seferleri askıya aldı. Bölgede 1 konteyner gemisi saldırıya uğrayan Hapag-Lloyd AG şirketi de, Kızıldeniz'deki operasyonlarını askıya aldı. Maersk ve Hapag-Lloyd AG gemilerinin, Asya ülkeleri ve Basra Körfezi istikametine gitmeleri için Afrika'yı dolaşmaları gerekecek.

Husiler, Kızıldenizde İsrail hedeflerini vurmaya devam edeceklerini açıkladı

HUSİLER KİMDİR?

Husiler ya da resmî adıyla Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi gruptur. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile başkent San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir. Grubun sloganı "Allah büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e lanet, İslam'a zafer"dir. Bu slogan Husi bayraklarında yer alır. Örgütün 7 bin ila 30 bin arası silahlı militanı, 450 bin kadar sivil destekçisi vardır.

Haberler.com / Abdullah Teymur - Dünya

İsrail Yemen İran Dünya Haberler

500

Yorumlar (1)

Ercan cıftcı:

Bölge ülkeleri aralarında ittifak yapmalı ve Nato benzeri bir yapı kurmalıdır, Aksi halde Teröris İsrail ve ABD nin sürekli saldırılarına maruz kalacaklar,

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title