Haberler

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanlığı Çalışmalarını Değerlendirdi

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanlığı 2013 hac dönemi çalışmalarını değerlendirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanlığı 2013 hac dönemi çalışmalarını değerlendirdi. Hac Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2013 yılı döneminde Türkiye'den gelenlere yönelik yapılan çalışmaların 3 bin 400 kişilik ekiple titizlikle devam ettiğini belirterek, şu an itibariyle Türkiye'den gelen 44 bin 748 hacı adayı olduğunu ve bu sayının 59 bin 200'e ulaşacağını belirtti. Yücel, şu an itibariyle 9 hacı adayının vefat ettiğini vefat edenlerin tamamının kalp krizi ya da kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

İlk olarak 1979 yılında çalışmalar 11 bin 830 kişi ile başladıklarını belirten Hac Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel, "Asfaltın ve soğuk suyun olmadığı bir dönemde çok zor şartlarda başladık. Vefat edenler için işlem tam 1 hafta sürerdi. Mekke ve Medine'de yerleşik yaşayanların evlerinin bir kısmını kiralayarak bu ibadet yerine getirilmeye çalışılırdı. Yıllar takip etti, zeminler sünger yatak oldu, süngerler 3 santimden kademeli olarak 16 santime çıktı. Bugünkü geldiğimiz nokta en az ücretle 2700 Euroya gelenlere bile oldukça rahat ve güzel ortamlar sunmaya gayret ediyoruz. 3 yıldır değişmeyen ücretle geliyoruz. Şu anda bir odada en fazla 5 kişi kalıyor. Tuvaletli banyosu içinde olan bir yere geldik. Daha önceleri uzun yıllar vatandaşlarımız kendi çuvalları ile getirdiği patates ve fasulyelerden yemek yaparak gıda ihtiyacımızı karşılıyorduk. Bugün kategorisi ne olursa olsun yemekli sisteme geçildi. Türk damak tadına uygun şekilde yemekler yapılıyor. Yemek yapan şirketlere de biz takip edip kontrol ediyoruz" dedi.

2013 yılı organizasyonun şubatta başladığını ve Suudi Arabistan Hac Bakanı ile Diyanet İşleri Başkanı arasında sözleşme imzalandığını kaydeden Hac-Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel, "Milyonda bir kota uygulanarak ülkemize 74 bin kişi kotası verildi. Yeni kayıtlar aldık. Bu yıl 320 bin kayıt var. Bu sene kuraya giren 1 milyon 372 bin 321 kişidir. 74 bin kişi kura ile tespit edildi. Hacılarımız Türkiye'deki bütün alışverişlerine kadar her türlü hazırlıklarına yapmıştı. Yola çıkmadan önce Suudi Arabistan'ın aldığı karar ile yüzde 20 indirime gidili. Her türlü üst düzey girişime rağmen şu anda metaf dediğimiz Kabe'nin tavaf mahallinin ve katların kesilmesi işi istenilen zamanda bitirilemediği için kısıtlamaya gidilmiştir. Bu yıl arada bağlantı olmadığı için katlarda tavaf imkanı kalmadı. Bizim için son derece zor bir noktaydı yüzde 20 kota indirimi" diye konuştu.

Kendi arzuları bu yıl 4500 hacı adayının kuralarını 2014'e ertelediğini belirten Hac Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel "59 bin 200 hacı adayımız bu sene gelişi tespit edildi. 12 Ekim'den bu yana intikal başladı. Şu ana kadar intikal eden hacı adayı sayısı 44 bin 748'dir. Diğerlerinin gelişleri 9 Ekim'e kadar sürecek. 19 Ekim 10 Kasım arası dönüş olacak. Bu yıl 40 günü aşan hiçbir hacı kafilesi kalmayacak" dedi.

Din görevlileri ve kafile başkanı dahil olmak üzere 3 bin 400 görevli ile hizmet veriyoruz. Hacıdan alınan her kuruşu hacıya sarf etmek için çalışıyoruz" diyerek Arafat'ta Türk hacılara ayrılan bölüme yer altı kablo döşemesi yaptıklarını, çadır kentin tamamına ses dağılımı yapılacağını ve canlı yayın ile Arafat'ı Türk vatandaşlarının izleyebileceğini söyledi.

"SAĞLIK EKİPLERİ VE AMBULANSLAR GEMİ İLE GETİRİLDİ"

Suriye ve Mısır'daki karışıklıktan dolayı bazı nakillerde sıkıntı yaşandığını ancak tüm hazırlıkları eksiksiz tamamladıklarını kaydeden Hac Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel 600 kişi sağlık ekibi ve 10 ambulans ile Türklere sağlık hizmeti verdiklerini söyledi. Ambulansların deniz yoluyla Arabistan'a getirildiğini ifade eden Ergun, "Mekke'de 150, Medine'de 50 yataklı hastanelerimiz ile hizmet veriyoruz. 16 sağlık ocağı Mekke'de 4 sağlık ocağı Medine'de olmak üzere toplam 20 sağlık ocağımız hizmet veriyor. Suriye ve Irak'ta kara yolu ile gelemediğimiz için ambulanslarımızı gemi ve Tırlarla getirdik. Arafat'ta klimalı 300'er metre karelik 2 adet çadır hastane oluşturduk. En çok zorlandığımız olay servis sitemidir. Arafat'a çıkış programımızda ellerindeki ışıldaklar ile Arafat'a kadar yol gösterici arkadaşlarımız olacak. Organizasyondaki en büyük gayemiz hac ibadetinin noksansız yapılmasıdır" ifadelerine yer verdi.

"TÜRK HACILAR ŞU AN İTİBARİYLE 700 TON HURMA GÖNDERDİ"

Hac Umre Genel Müdürü ve Hac İdaresi Başkan Vekili Ergun Yücel ayrıca Türk hacılarının evlerine götürecekleri zemzem, hurma ve çeşitli hediyeleri için PTT ile.

Kargo hizmeti için protokol imzaladıklarını belirterek "Şu an itibariyle 700 ton kadar hurma gönderildi" dedi.

Yücel şu an itibariyle Türk Hacı adaylarından; Fatma Atan, Lütfi Serttaş, Gülsüm Aysal, İbrahim Öztürk, Yusuf Altay, Niyazi Pehlivan, Ziynet Candan, Hubuyar Yılmaz ve Mustafa Dinçer isimli hacı adayının vefat ettiğini söyledi. - MEKKE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Diyanet İşleri Başkanlığı Ergun Yücel Mekke Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title