Haberler
BBC

Türklerin AB'ye iltica başvurularında rekor! İlk 3'e girdik

Güncelleme:

2023'te Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı yüzde 82'lik artışla 101 bin başvuru sonucunda rekor düzeye ulaştı. Suriyeli ve Afganlardan sonra Türk vatandaşları en fazla sığınma talep eden grup olurken Türklerin en çok Almanya'dan sığınma talep ettiği ortaya çıktı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınma başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı 2023 yılında yüzde 82'lik artışla 101 bin başvuruya ulaştı.Türkler; Suriyeli ve Afganlardan sonra üçüncü sırada yer alırken Türk vatandaşlarının yarıdan fazlası Almanya'dan sığınma talep etti.

AVRUPA ÜLKELERİNE SIĞINMA TALEBİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Avrupa Birliği Sığınma Ajansı (EUAA), 2023 yılına ilişkin "Sığınma Trendi" raporunu açıkladı. Rapora göre, Avrupa ülkelerine yapılan sığınma başvuruları, geçen yıl büyük ölçüde artış gösterdi. Yaklaşık 1 milyon 57 bin kişi AB ülkelerinden sığınma talep etti.

EN FAZLA BAŞVURU ALMANYA'YA

Geçen yıl kasım ayında yapılan 118 bin başvuru, mülteci krizinin doruğa ulaştığı 2015 yılı ekim ayındaki 123 bin sığınma başvurusuna yaklaştı. Geçen yıl yapılan sığınma başvuruları, 2022 yılına göre yüzde 18 oranında arttı. Almanya, yaklaşık 335 bin iltica başvurusu ile ilk sırada yer alırken, Fransa'ya 167 bin, İspanya'ya 162 bin, İtalya'ya da 136 bin kişi sığınma talebinde bulundu.

SURİYELİ VE AFGANLARDAN SONRA TÜRKLER

Rapora göre, Suriyeliler ve Afganlar, Avrupa ülkelerine en fazla sığınma başvurusu yapan grup olmaya devam etti. EUAA verilerine göre, sığınma başvuruları konusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, "yeni bir trend olarak yüzde 82 artışla" en büyük üçüncü grubu oluşturdu.

Türk vatandaşlarının yaptığı başvurular özellikle geçen kasımda artış gösterdi ve o ay Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Suriyelilerin ardından en fazla sığınma talep eden ikinci grup oldu.

Geçen yıl Avrupa ülkelerine iltica talebinde bulunan yaklaşık 101 bin Türk vatandaşının yüzde 60'ı Almanya'yı tercih etti. Ancak sığınma başvurularındaki artışa rağmen, iltica talebi reddedilen Türk vatandaşlarının sayısı da son 4 yılda istikrarlı biçimde artıyor.

TÜRK VATANDAŞLARINA DAHA AZ SIĞINMA HAKKI TANINIYOR

Bir başka deyişle, AB ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına daha az sığınma hakkı tanıyor. Avrupa ülkeleri, 2019 yılında sığınma talep eden Türk vatandaşlarının yüzde 54'üne olumlu yanıt verirken, geçen yıl başvuranların sadece yüzde 25'inin sığınma talebi kabul edildi.

Rapora göre, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılar ve bunu takip eden Gazze'deki savaş, AB ülkeleri tarafından devlet olarak tanınmayan Filistinli halkın yerinden edilmesine yol açtı.

Kesin olmayan verilere göre daha fazla Filistinli AB ülkelerine sığınma başvurusunda bulundu. Nijeryalı, Gürcü ve Afganların yaptığı başvuru sayısı 2022'ye kıyasla 2023'te önemli ölçüde azaldı.

AB Sınır Güvenliği Kurumu'na (Frontex) göre, 2023'te yasa dışı sınır geçişi, 2016 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Ukraynalılar, Rusya ile yaşanan savaşın ardından Avrupa'da en yüksek koruma hakkı olan ülke vatandaşları oldu. Suriyelilerin başvurularının kabul oranı yüksek seyretmeye devam etti.

Türklerin AB'ye iltica başvurularında rekor! İlk 3'e girdik

BBC

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Türkiye Almanya Avrupa Birliği Uluslararası İlişkiler Göçmenler Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında?
500

Yorumlar (7)

İbrahim Demirel:

Hükumetin bunu sorgulaması gerek. Eminim ki milyonlarca Türk vatandaşı Türkiyeden dünyanın bir çok ülkesine gitmek istiyor. Bunun nedeni de ortada eğitim, sağlık, adalet ve ekonomi çok kötü olduğundan insanlar gitmek istiyor. Milyonlarca ıraklı, Suriyeli afganli ülkeye alındı onların yerine Türk vatandaşları gidiyor. Elinize vicdanınıza koyup bu duruma çözüm bulun yeter.

47
4
yanıtYanıtla
Narter Nart:

Niye sorgulasın ki işine geliyor. Vatandaşı orada döviz kazanıyor. Ülkesine bir şekilde geri getiriyor. Ayrıca giden insan açığını ucuz iş gücü suriye ve afganlıdan karşılınıyor. hem suriyeli ve afgan iyi çalışıyor. amele amele böylelikle Damat misali KAZAN-KAZAN

yanıt3
yanıt1
Halil Yılmaz:

Dünyada sigara tüketiminde birinciyiz ama

13
2
yanıtYanıtla
Sahin Sahin :

Millet keyfinden deyil, Ekmek bulabilmek icin ülkeyi terk ediyor. Ama biz hala övünerek Türkiyenin yüzyilindan sözediyoruz.

3
2
yanıtYanıtla
Spectrum:

Suriyeli afgan buraya geliyor, burdakiler batıya kaçıyor. Yakında türkiye topraklarında sadece suriyeli ve afganlı olacak

1
0
yanıtYanıtla
Mert D:

Milleti Afgan yaptılar valla yazık

1
0
yanıtYanıtla
girilmez:

kesin suriyeli gelmesin diyen tiplerdir bakalım avrupa onları çokmu seviyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title