Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'Fetva' Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'fetva' açıklaması Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "Diyanet İşleri Başkanlığı en zor şartlar dahil İslam'ın akaidine muhalif hiçbir fetva vermemiştir" "Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığının bu duruşu tarihi süreç içerisinde her zaman anılmayı, her zaman...

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'fetva' açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş :

"Diyanet İşleri Başkanlığı en zor şartlar dahil İslam'ın akaidine muhalif hiçbir fetva vermemiştir"

"Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığının bu duruşu tarihi süreç içerisinde her zaman anılmayı, her zaman övülmeyi hak eden bir duruştur"

"Diyanet İşleri Başkanlığımız, yetkileri ve imkanları ile ham dolsun dünyanın hemen her yerinde hizmet eden, şuan itibariyle 104 noktada hizmet eden küresel bir teşkilat olmuştur"

ANTALYA - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı en zor şartlar dahil İslam'ın akaidine muhalif hiçbir fetva vermemiştir" dedi. Erbaş, bu duruşun tarihi süreç içerisinde övülmeyi hak eden bir duruş olduğunu söyledi.

Antalya'da 4. Diyanet İşleri Reisi Eyüp Sabri Hayırlıoğlu Sempozyumu düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakultesi Sinan-ı Ümmü Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya İl Müftüsü Osman Artan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Öfke, din görevlileri ile ilahiyat fakültesi öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "En zor şartlar dahil İslam'ın akaidine muhalif hiçbir fetva vermemiştir. Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığının bu duruşu tarihi süreç içerisinde her zaman anılmayı, her zaman övülmeyi hak eden bir duruştur" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar giden uzun tarihsel tecrübeleri olduğunu belirten Ali Erbaş, vesayet yılları ve darbe dönemlerinin Diyanet açısından daha zorlu günler olduğuna dikkat çekti. Erbaş, "Kuruluşundan bir müddet sonra sayısı 5 bin civarında olan bütün personeli elinden alınarak vakıflara bağlanmış 1946'ya gelindiğinde koskoca kurum 8-10 kişiden ibaret kalmıştır. Ahmet Hamdi Akseki, yazıları ve görüşleri sebebiyle iki kere idamla yargılanmıştır. 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından 1960-1965 yılları arasında beş başkan değişmiştir. Önce Ömer Nasuhi Bilmen sekiz ay gibi kısa bir süre görev yapabilmiş, kendisine gelen baskılara itiraz ederek istifasını vermiştir. Daha sonra Hasan Hüsnü Erdem, Diyanet İşleri Başkanı olmuş, aynı şekilde yapılmak istenen bazı dini reformlara itiraz etmiştir" dedi.

"Her zaman övülmeyi hak eden bir duruştur"

Bugüne kadar teşkilatta 17 başkanın görev yaptığını aktaran Erbaş, 4. Diyanet İşleri Reisi Eyüp Sabri Hayırlıoğlu'nun bir hukuk adamı olması, din eğitimi alması ve köklü bir aileden gelmesinin, dönemde özellikle din-siyaset ilişkisi, laiklik, ezanın aslı gibi okunması, din eğitimi kurumları gibi toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendiren birçok soruna çözüm üretmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşundan bugüne tüm çalışmalarında 3 hassasiyetinin ön plana çıktığını dile getiren Erbaş, "Birincisi, İslam'ın hakikatlerini ve ilkelerini her şeyin üstünde tutmuştur. En zor şartlar dahil İslam'ın akaidine muhalif hiçbir fetva vermemiştir. Bu açıdan Diyanet işleri Başkanlığının bu duruşu tarihi süreç içerisinde her zaman anılmayı, her zaman övülmeyi hak eden bir duruştur.

İkincisi, milletimizin sağlam bir inançla ilelebet payidar olması için çalışmıştır. Nitekim Cumhuriyet döneminin en önemli kamu müesseselerinden olan Diyanet İşleri Başkanlığı, devlet içinde halkımızın en çok sahiplendiği kurum olmuştur. Üçüncü olarak ise devletin bekasını sürekli önemsemiştir. Milletin devletiyle irtibatını kuvvetlendiren bir kurum olmuştur. Köklü mazisine, medeniyet birikimine dayalı ufku ile dini konularda devlete rehberlik ederek onu hatalı ve zararlı yaklaşımlardan her zaman korumaya çalışmıştır. Hep devletinin yanında yer almıştır ve önderlik yapmıştır, uyarı vazifesini her zaman yapmıştır" diye konuştu.

"Müslüman azınlıkların, soydaşlarımızın ve İslam topluluklarının rehberi olmuştur"

Başkanlığın bugün dünyanın her yerinde hizmet veren küresel bir teşkilat olduğunu belirten Erbaş, "Bugün geldiğimiz noktada Diyanet İşleri Başkanlığımız, yetkileri ve imkanları ile hamd olsun dünyanın hemen her yerinde hizmet eden, şuan itibariyle 104 noktada hizmet eden küresel bir teşkilat olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfımızla beraber sadece kurban yardımı, kurban dağıtımı vesilesiyle 60 ülkede 250 bin hisse kurban dağıtmıştır bu sene. Gerçekleştirdiği uluslararası şuralar, toplantılar ve çalışmalar ile Müslüman azınlıkların, soydaşlarımızın ve İslam topluluklarının rehberi olmuştur. Yaptığı sosyal ve insani yardımlarla mazlumların umudu insanlığın vicdanı olmuştur. Milli birlik ve beraberliğimizi pekiştiren, inancımızı diri tutan çalışmaları ve doğru bilgi ve kuşatıcı bir yaklaşımla yaptığı rehberlik ile milletimizin ortak zemini ve değeri olmuştur" ifadelerini kaydetti.

Konuşmasının ardından Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş'a, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal tarafından çiçek takdim edildi. Erbaş daha sonra Diyanet İşler Başkanlığının yardımı ile yapımı devam eden üniversite kampüsünde bulunan Akdeniz Üniversitesi Camii'nde incelemede bulundu, ardından cuma namazını Muratpaşa Camii'nde kıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Diyanet İşleri Başkanlığı Akdeniz Üniversitesi Ali Erbaş Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title