Haberler

    Dışişleri Bakanlığı'ndan Papa'nın Sözlerine Tepki

    Dışişleri açıklamasında, "Papa Françesko'nun 24-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği Ermenistan ziyareti sırasında sözde soykırım anıtına gitmesi, 1915 olaylarına ilişkin talihsiz açıklamalar yapması, Ermeni Katolikosluğuyla imzalanan Ortak Bildiri'de 1915 olaylarına dair kabul edilemez atıflarda bulunulması ve dönüş yolunda yalan ve iftira olduğu kanıtlanmış ifadelerin zikredilmesi, Papa Françesko'nun, 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha göstermiştir" denildi.

    Dışişleri açıklamasında, "Papa Françesko'nun 24-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği Ermenistan ziyareti sırasında sözde soykırım anıtına gitmesi, 1915 olaylarına ilişkin talihsiz açıklamalar yapması, Ermeni Katolikosluğuyla imzalanan Ortak Bildiri'de 1915 olaylarına dair kabul edilemez atıflarda bulunulması ve dönüş yolunda yalan ve iftira olduğu  kanıtlanmış ifadelerin zikredilmesi, Papa Françesko'nun, 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha göstermiştir" denildi.

    "HAÇLI ZİHNİYETİ"

    Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, üç gün süren Ermenistan ziyareti sırasında 1915 olayları için iki kez "soykırım" ifadesini kullanmıştı. Papa'nın bu sözlerine ilk tepki Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den gelmişti.

    Canikli, "Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor" ifadesini kullanmıştı.

    Canikli'nin açıklamalarına yanıt ise Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi'den gelmişti. Lombardi, "Eğer Papa dikkatle dinlenirse, sözlerinde Haçlı ruhuyla örtüşen hiçbir şey olmadığı açıkça görülecektir. Ben sadece, Papa'nın ne söylemek ve ne yapmak istediğini doğru anlamaya davet ediyorum" demişti. Ermenistan seyahati boyunca, Papa'nın okuduğu hiçbir metinde ya da kullandığı hiçbir kelimede Türkiye'ye karşı bir düşmanlık göstergesi olmadığını dile getiren Lombardi, "Papa'nın gerçek niyeti, uluslar arasında daima barış ve diyalog inşa edilmesini sağlamaktır. Bunun için dua da etti. O, Türk halkının aleyhine tek bir söz söylememiştir. Papa, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma arzusunu dile getirmiştir. Haçlı zihniyeti yoktur" diye konuşmuştu.

    "SÖYLEMESEM TUHAF KAÇARDI"

    Ermenistan ziyareti sırasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin ardından Türkiye'den tepki alan Papa Françesko, bu sözcüğü neden kullandığına açıklık getirmişti. Papa Françesko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın konuşmasını dinledikten sonra, açıklama metninde yer almayan bu sözcüğü kullanmaya karar verdiğini söylemişti. Papa, "Geçen yıl söylediğim şeyi şimdi söylememek çok tuhaf kaçardı" demişti.

    TÜRKİYE GEÇEN YIL BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇAĞIRMIŞTI

    Papa Françesko, "soykırım" kelimesini ilk kez geçen sene, 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümünde kullanmıştı. Türkiye buna tepki olarak Vatikan Büyükelçisi'ni geri çağırarak 10 ay boyunca geri göndermemişti.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Federico Lombardi Nurettin Canikli Ermenistan Türkiye Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title