Haberler

Didim ile Yunanistan'ın Kos Adası İlişkilerinde Adımlar Sağlam Atılıyor

Yunanistan’ın Kos Adası ile Didim arasında Turizm ve Ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlanması ve Didim-Kos feribot seferlerinin başlatılması amacıyla Didim Ticaret Odası Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu’nun organizasyonuyla gerçekleşen Kos ziyaretiyle ilgili olarak Didim Ticaret Odasında bir basın toplantısı düzenlendi.

Yunanistan'ın Kos Adası ile Didim arasında Turizm ve Ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi, ülke ekonomisine katkı sağlanması ve Didim-Kos feribot seferlerinin başlatılması amacıyla Didim Ticaret Odası Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu'nun organizasyonuyla gerçekleşen Kos ziyaretiyle ilgili olarak Didim Ticaret Odasında bir basın toplantısı düzenlendi.

Yunanistan'ın Kos Adası ile Didim arasında Turizm ve Ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi Didim Ticaret Odası Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu'nun organizasyonuyla gerçekleşen Kos ziyaretiyle ilgili olarak Didim Ticaret Odasında bir basın toplantısı düzenlendi. Karşılıklı feribot seferlerin başlatılması ve her iki tarafın turizm, tarım ve Ticaret konusundaki tecrübelerini paylaşmak amacıyla gerçekleşen ziyarette 22 Kişilik Didim Heyeti katıldı. Aralarında Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hilmi Yıldırım, Eski Oda Başkanı Ufuk Döver, DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Urgancı, Mekin Subaşı ve Lütfü Karaaslan, Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi ve DİTAB Danışmanı Hikmet Atilla, Ticaret Odası Meclis Üyeleri Veysel Ece, Şakir Şencan, Aydın Çağlayan, Deniz Demir, Yılmaz Beyazkaz, D-Marin Didim Marina Müdür Yardımcısı Selçuk Balcı, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Sedat Sarıbaş, Emlak Komitesi Başkanı Şenol Gökçeve üye Enver Yücel Katıldı.

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile Meclis Üyeleri bulunurken iki günlük ziyaretle ilgili olarak Oda binasında bir basın toplantısı düzenlendi.

Didim heyeti iki günlük ziyaret kapsamında; Kos kaymakamı, Kos Belediye Başkanı ve Yardımcısı, Kos Ticaret Odası Başkanı ve Genel Sekreteri, Kos Turizm Sorumlusu, Büyük Otelciler Birliği Başkanı, Küçük Otelciler Birliği Başkanı, Seyahat Acenteleri Birliği Başkanlığı ile aynı zamanda Kos'lu olan Hipokrat adına kurulan vakıf ve müzesi ile Adada bulunan Marina, zeytin ve Şarap imalathanelerini gezilerde bulundu.

"KOS'LULAR İŞBİRLİĞİ KONUSUNDA İSTEKLİ"

Düzenlenen basın toplantısında ilk konuşan Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Ticaret Odası Kültür Turizm ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hilmi Yıldırım Komisyon olarak bir dizi çalışmalar başlattıklarına değinerek "Geçtiğimiz günlerde Didim Turizm Zirvesinin 5. gerçekleştirdik. Bu arada Didim ile Kos adası arasında Feribot seferlerinin başlatılması ile ilgili çalışmalara da başlamıştık. Bilindiği gibi daha önceden bu seferlere başlamış fakat Gümrük kapısı ile ilgili yaşanan sorundan dolayı bu seferler durdurulmuştur. Öncelikle diğer Gümrük kapısından seferler tekrar başlayabilir mi diye sorduk. D-Marin yetkilisi Marina'dan seferlerin başlamasında bir engelin olmadığını özellikle de bu konuda kendilerinin de bize belirttiler. Biz de bundan sonra birinci adımı atlamış olduk. Bu maksatla Kos Ziyareti planlandı. Kos Ticaret Odası yetkilileri bu seferlerin başlamasıyla birlikte Turizm ve Ticaret alanında işbirliği yapmak istediklerini bir araya gelerek yapıcı adımların atılmasında istekli olduklarını her fırsatta bildirdiler."diye konuştu.

"BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE ÇOK İŞLERİN YAPILABİLECEĞİNİ TEKRAR ŞAHİT OLDUK."

Yıldırım Ziyarete katılan Kurumların temsilcilerini teşekkür ederek konuşmasını sürdürürken "Burada önemli bir hususu da belirtmek isterim ki katılım Didim'de turizm ile alakalı bütün yetkili kurumların katılıyor olması Kos'ta iyi etkiler bıraktı. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Şurası bir gerçek ki Kos her bakımdan iklim, tarihi insanları, denizi ve yemekleriyle bize benziyor. Fakat onlar yılda 1 milyon turist ağırlıyor bizim 27 bin yatağımız varken onların 130 bin yatakları var. Fakat her şeylerini turizme dayalı yapıyorlar. Onlar yerdeki kendiliğinden çıkan oyu dahi turizm malzemesi yapmışlar. Birlik ve beraberlik içinde çok işlerin yapılabileceğini tekrar şahit olduk. Bir Yunanlı konuşmacı şöyle bir ifade kullandı ' Biz Yunanlılar için en iyi turist Türklerdir. Siz Türkler içinde en iyi turist Yunanlılardır' Bu çok önemli biz sözdü. Bu merkezden hareket ettiğimiz takdirde ciddi ticari adımlar atacağımız bir gerçektir. Kos Ziyaretimizde öğrendiğimiz önemli bir konuda mübadele sırasında Yoran'dan ayrılan Rumların büyük bir kısmının Kos adasına yerleştirilmiş olmasıydı. Eski Bakan aynı zamanda Güney Ege Sorumlusu Sayın Aristotales kendisinin de dedesinin Yoranlı olduğunu söyledi. Biz de kendisini önümüzdeki yıl yapılacak 1 Eylül Barış Şenliklerine davet ettik."dedi.

"ŞUBAT AYINDA KOS'LULARLA GÖRÜŞÜLECEK"

Kos adasıyla ilişkilerde Ulaşım'ın önemli olduğunu altını çizen Hilmi Yıldırım "Gerek turizm gerekse ticaret ile alakalı işbirliğimiz için birinci şartın ulaşım olduğunu her iki tarafta kabul ediyor. Öncelikle bundan sonra ulaşımla yoğunlaşıp çalışmalarımızı hızlı bir şekilde neticelendirmek istiyoruz. Daha sonra da karşılıklı işbirliğini arttırıcı ticaret anlaşmaları yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu maksatla Şubat ayında tekrar bir görüşme yapılacak. O tarihe kadar ev ödevimizi hazırlamamız gerekiyor."diyerek basının da bu noktada kamuoyu oluşturulmasında görevleri olduğunu ifade etti ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu ise ziyaretteki amacın Kos'tan Didim'e turist gelmesi ve Didim'den Kos'a turistin gitmesi olarak açıklarken "Ekonomi de kazan kazan mantığı vardır. Biz bu noktada Belediye olarak her zaman yapılacak çalışmaların içerisinde olacağız ve desteğimiz her zaman olacaktır. Ticaret Odası, esnaf Odası ne iş yapar deniyor işte bu tür çalışmaları yapıyor."dedi.

DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu ise konuşmasında Kos Adasıyla ilgili olarak başlatılan çalışmanın geç kalınmış bir çalışma olduğunu belirtmesinin ardından DİTAB olarak bu tür bir çalışma başlattıklarını fakat hayata geçiremediklerini söyledi. Bu tür çalışmaların bire bir yapılmasının önemli olduğunu ziyarette gördüğünü kaydeden Bankoğlu "Üst düzeyde bir karşılama oldu. Kos adası stratejik bir ada ve somut adımların atılması önemli. Bu noktada atılan adımlar ciddiyetle üzerinde durulmalı ve amacından sapmamalı. Bu tür ziyaretlerde ilişkilerin gelişmesine katkı sunacaktır."dedi.

"DİDİM TÜRKİYE'NİN GİRİŞ KAPISI OLACAKTIR"

Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla ise konuşmasında Didim turizmini çeşitlendirilmesi parolasıyla yola çıktıklarını belirterek "Dünya turizminde olan gelişmeler rekabeti ulusal düzeyden bölgesel hatta kentsel düzeye taşımaktadır. Bundan dolayı elimizde olan ürünlerin daha hızlı bir şekilde turizmde hedef ülkelerimize ulaştırmamız gerekmektedir. Elimizde yeterli kadar ürün var onları daha da geliştirerek sunmamız gerekmektedir. Biz değerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Sahip çıksak ta sunamıyoruz. 5. turizm zirvesinde İzmir Bodrum Havaalanlarına olan uzaklığımızdan dolayı avantajlı durumda olduğumuzu belirtmiştim. Şimdi ise Yunan adalarına Patnos 33 mil, Kos 27 Mil, Samos 24 mil, Kalimnos 23 mil, ve Leros 22 mil uzaklıktadır. Dolayısıyla denizden turist çekme avantajımız ön plana çıkmaktadır. Bunların birbirlerine uzaklıkları neredeyse Didim'den daha fazladır. Biz STK olarak bilhassa Ticaret Odası olarak görevimiz esnafımıza bir şeyler sunmak, onların önlerini açmak ve teşvik etmek. Tabii bu çalışmalarımız sadece Kos ile sınırlı kalmayacaktır, değişik çalışmalar sürdüreceğiz."dedi.

Kos adasıyla ilgili izlenimlerini de aktaran Atilla "Hemşerilerimizle karşılaştık ve heyecanlar Kos'a nasıl gittiklerini anlatıyorlardı. 2004-2007 yıllarında Deniz Bakanlığı yapmış olan Aristoteles Pavlidis bunlardan biriydi. Onun da Didim'de yapacağımız çalışmalarla ilgili önerileri oldu ve bunları dikkate alacağız. "dedi.

Atilla Kos ziyaretinde Kiralık Stüdyolar örgütünden Mr. Toulantas, Kos-Nissiros turizm birliğinden Mr. Sofos Nikos, Tur Operatörleri birliğinden Mr. Technitis, Mr. Kourounis, ve Mr. Kougioumtzoglou, Oniki ada Ticaret Odası Meclis üyeleri Mr. Gambierakis, Mr. Tsakiris, Mr. Charisis Mr. Saragıas, KOs Ticaret Derneği Ermis'ten Mr. Kostoglou, Mr. Tsagkaroulı, Kos Lokantacılar DerneğindenMr. Kounelakis, Denizcilik Bakanı (2004-2007) Aristoteles Pavlidis Oniki ada Ticaret Odası Kos Temsilcilerinden görüştüğünü belirtti. Bu ziyaretin Didim için yeni bir sayfa açıldığının göstergesi olduğunu belirten Atilla "Sorunların çözümü için bölgesel öneriler geliştirmeliyiz. Bu ziyaretler ve 5 ada ile ilişkiler geliştirilmesi sonucunda Didim Türkiye'nin giriş kapısı olacaktır" dedi.

Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ ise konuşmasında önceki yönetimle karşılıklı görüşmelerin olduğunu belirterek "Bu dönemde Turizm Komisyonu çatısı altında yapılan görüşmeler meyvelerini vermeye başladı. Kos bize benzeyen bir tatil beldesi tarımsal üretimimizde benzeşiyor. Birçok konuda ortak noktalara sahibiz ve bu alanlarda güç birliği oluştura biliriz. İlçe ve dolayısı ile ülke ekonomisi için bu çalışmalar çok önemli. Bu gibi geziler iletişimimizi ve ilişkilerimizi kuvvetlendirecektir. En kısa zamanda onları da burada ağırlamak istediğimizi söyledik. Öncelikle hedefimiz önümüzdeki sezonda karşılıklı seferlerin başlaması. Bu konuda olumlu gelişmeler var ve neticelenmek üzere. İlçe ekonomimizin gelişmesi için bu geziler önemli. Emeği geçen her arkadaşımıza ve bizi çok güzel ağırlayan komşularımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız ise ziyarete katılmamasına rağmen bu tür ziyaretler karşılıklı öneri ve tespitlerin çok önemli olduğunu belirterek Şubat ayında yapılacak olan görüşmeler öncesinde Didim'in ödevlerine iyi hazırlanması gerektiğini dile getirdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hikmet Atilla Yunanistan Kos Adası Didim Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title