Haberler

Demirtaş: Yeni Anayasayı Tartışırız

Güncelleme:

"Yeni ve özgürlükçü anayasayı tartışmaya hazırız." diyen Demirtaş, CHP ile AK Parti'ye çağrıda bulundu: Yönetim modeli değişmeli, gelin birlikte tartışalım.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazır olduklarını söyledi. Demirtaş, 'yeni anayasaya' ve 'başkanlık' konusunda açıklamalarda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin il eş başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, bu toplantının seçim sonrası ilk değerlendirme toplantısı olduğunu belirterek, zorlu bir seçim döneminin yürütüldüğünü ifade etti.

"ASLINDA BİR SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTMEDİK"

Demirtaş, "Adına seçim kampanyası diyoruz ama aslında bir seçim kampanyası yürütmedik, büyük bir savaş, katliam ve vahşet kampanyasına karşı bir onurlu, barış kampanyası ve barış mücadelesi yürüttük bizler. Dolayısıyla, bu saldırılarda yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımızı rahmet, minnetle anmak istiyorum. Bir kez daha hepimizin başı sağolsun. Onların anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

"SEÇİM YOKTU, SIRF SANDIK KURULDU"

Demirtaş, "Bütün diğer partiler seçim çalışması, kampanyası yürütmüş olabilir. Özellikle AKP, kendi planladığı AKP kurmayının, AKP elitinin planladığı senaryo çerçevesinde adına seçim denilen bir kampanya yürütülmüş olabilir ama 7 Haziran'dan bu yana bizler Türkiye'de bir seçim havası yaşamadık. 1 Kasım'da gerçekleşen şeye de seçim diyemeyiz. 'Sırf sandık kuruldu' diye bunun adına eşit, demokratik bir seçim diyemeyiz. Keşke, öyle olsaydı. 7 Haziran'da bunu kısmen başarmıştı Türkiye. 7 Haziran'da da tam anlamıyla adil bir seçim gerçekleştirmedik" açıklamasında bulundu

"SEÇİM SONUÇLARINA SAYGI DUYDUK"

HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesinde 176 yerde saldırıya uğradığını iddia eden Demirtaş, "7 Haziran'da bizler açısından her şeyin olağan olduğu adil, eşit bir yarış değildi. Buna rağmen, Türkiye ortaya bir sonuç çıkardı. Biz, yüzde 13'ten çok daha fazla oy alma ihtimaline rağmen mevcut durumu saygıyla karşıladık. En azından Türkiye'de bir yeni sayfa açılabilmesi, demokratik siyasete geçiş yaşanabilmesi, siyasetin oluşacak yeni parlamentoda sağlıklı tartışabilmesi için seçim sonuçlarına saygı duyduk ve bir koalisyon kurulması için çağrılar yaptık. Önayak olmaya çalıştık" şeklinde konuştu.

"MHP'DEKİ OY KAYBI, MHP YÖNETİMİNDE RAHATSIZLIK OLUŞTURMADI"

MHP'deki oy kaybının, MHP yönetiminde rahatsızlık yaratmadığını söyleyen Demirtaş, "Çünkü bunun için çalışılmıştır zaten. Zaten, bunun için ittifak yaşanmıştır. Üstünde kararlaştırdıkları budur zaten. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye açısından bir felaket falan değildir. Biz, olmasaydık 'evet' Türkiye büyük bir kaosa sürüklenmiş olacaktı. Yüzde 50 oya rağmen büyük bir kaos çıkacaktı. Biz varız, o yüzden umut var. Biz varız, o yüzden toplumu korkutamıyorlar" diye konuştu.

"KENAN EVREN GİTTİ, ANAYASASI KALDI"

"Yeni dönem parlamentosunun önünde en acil görev, yeni anayasadır" diyen Demirtaş, "2007'de parlamentoya girdiğimiz günden bu yana ısrarlı bir şekilde yeni anayasanın yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Kenan Evren gitti, anayayası kaldı. Adam yok, anayasası yürürlükte. Bu anayasadan kurtulmak hepimizin en acil görevi, sorumluluğudur. Biz, bundan hiç kaçmadık. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda ilk maddeden son maddeye kadar, bütünlüklü teklif sunan partilerden biriyiz. Halen, parlamentoda teklifimiz duruyor ve HDP'li olmayan, anayasa uzmanlarının da hakkımızı teslim ettiği gibi, en özgürlükçü teklifi biz yaptık. HDP'li olmayan anayasa uzmanları da bunu teslim ettiler. Dediler ki o dönem en özgürlükçü teklif sizler tarafından yapıldı. Hatta, AKP'nin anayasa uzmanları dahil bunu söylediler. Ama kabul görmedi. Şimdi tartışmaya hazırlarsa, diğer partiler de buna hazırlarsa biz yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazırız" şeklinde konuştu.

"YENİ ANAYASA KÜRT SORUNU İÇİN BÜYÜK BİR FIRSATTIR"

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tekliflerimizin hepsini parti meclisimiz ile birlikte gözden geçireceğiz. Bu yıl itibarıyla revize etmemiz gereken tekliflerimiz varsa, onları da tartışacağız. Tekrar, STK'ları, ilgili bütün toplum kesimleri sürece katıp yeni anayasa bir halk sözleşmesi, bir toplum sözleşmesi olsun diye tabandan bir anayasa tartışmasını başlatacağız. Biz, buna hazırız. Kürt sorununun çözümü için büyük bir fırsattır, yeni anayasa. İnanç sorunları başta olmak üzere büyük bir fırsattır, yeni anayasa."

"YÖNETİM MODELİ DEĞİŞMELİ AMA TEK ADAM SİSTEMİNE EVET DEMEYİZ"

"Bütün bu sorunlar orta yerde dururken tek derdimiz 'başkanlık mı yahu?" diye soran Demirtaş, "Kendi dilini konuşamadığı için, yönetime katılma hakkı elde edemediği için Silvan'da, Cizre'de katledilen Kürt gencinin en acı sorunu başkanlık sorunu mu? Her gün sokakta katledilen kadının sorunu Başkanlık sorunu mu? Anayasa'nın her maddesi doğru da bir tek başkanlık ile ilgili kısmı mı eğri? Anayasa'nın kendisi deve zaten ya, neresi düzgün ama dikkat edin yeni bir anayasa nasıl yapılır, gelin bunu tartışalım demiyorlar. Tartışma nereden başlıyor? Başkanlıktan. Yönetim modeli elbette değişmeli ama bir dayatmayla başkanlık adı altında bir tek adam sistemine de biz evet diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

DEMİRTAŞ'TAN CHP VE AK PARTİ'YE ÇAĞRI: YÖNETİM MODELİNİ BİRLİKTE TARTIŞALIM

Başkanlık sistemine işaret eden Demirtaş, "Gelin yönetim modelini birlikte tartışalım. CHP'ye de çağrımız, gelin birlikte tartışalım. MHP'nin böyle bir derdi olmayabilir, o görevini yaptı yerine oturur artık 3-4 yıl. Ama ülkede demokrasiyi ile inşa edeceksek, CHP ile AK Parti ile tartışalım. En iyi model, yerinden yönetim modelini öneriyoruz, niye karşısınız gelin tartışalım. Biz anlatalım, siz dinleyin. Neresine karşıysanız, ikna olursak, beraber düzeltelim" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Ak Parti Türkiye Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (59)

Tim:

Bu halk sizi dinlemiyor artık yalanlariniz ortada samimi değilsiniz

27
13
yanıtYanıtla
democrat:

önce kendin degis, pkk, ypg terrörist ilan et ondan sonra Tartışırız.

13
17
yanıtYanıtla
Egemen:

Selo az kaldı Reis sanada bir parmak atacak. Senin yerine olsam yavaştan fransa yada brüksele doğru yollanırım...

24
4
yanıtYanıtla
kürt oglu kürtMobil-ANDROID:

hdp=pkk bu adamın hic birşeyine inanmayın. asıl vatan haini bu ve biz kürtler ne yalancı oldugunu secimlerde sana gösterdik....

12
15
yanıtYanıtla
kürt oglu kürtMobil-ANDROID:

buna artık oy yok, helal olsun AKP 'YE iyi ki sana oyumu vermişim adamlar hükümet kurulmadan işe başladılar. biz kürtler gelen hizmete ve işe laik oldugumuzu gösteriyorlar. hdp=pkk

14
13
yanıtYanıtla
Bir yurttaşMobil-ANDROID:

Bana göre sen bir dünya liderisin Selocan.

11
14
yanıtYanıtla
......:

Bana göre de...Lağım faresi..

yanıt2
yanıt2
Adınızı Yazın:

ulan bu saaten sonra kimse seni adam yerine koymaz satılık kukla seni kimse muhatap almıyor sen git önce güney doğudaki sokaklarda kuduz olmuş itlerine çağrıda bulun insan olsunlar selo bu ssaten sonra adam yerine koymaz kimse seni kimse çobanda yapmaz çöpcüde yapmaz selo burya kadar

9
14
yanıtYanıtla
deryaaaaaa:

Selahattin beynini de al git bu ulkedenn yuzsuz

13
9
yanıtYanıtla
KürtMobil-IOS:

Gönüllerin sultanı

14
8
yanıtYanıtla
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title