Haberler

Davutoğlu Çözüm Süreci İçin Sürpriz İsme Danışmanlık Teklifi Yaptı

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MazlumDer eski Başkanı Yılmaz Ensaroğlu'na başdanışmanlık teklif etti. Çözüm sürecinden sorumlu olması beklenen Ensaroğlu da teklife yeşil ışık yaktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinde Ağrı'da Ak Parti'den milletvekili adayı olan olan ancak 1 Kasım'da aday gösterilmeyen eski MazlumDer Başkanı Yılmaz Ensaroğlu'na başdanışmanlık teklifi götürdü. Ensaroğlu'nun çözüm sürecinden sorumlu başdanışman olması bekleniyor.

YEŞİL IŞIK YAKTI

Alınan bilgiye göre Başbakan Davutoğlu, geçen hafta eski MazlumDer Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile görüşerek kendisine başdanışmanlık teklifi götürdü. 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti'den Ağrı Milletvekili adayı olan ancak 1 Kasım'da aday gösterilmeyen Ensaroğlu'nun teklife yeşil ışık yaktığı öğrenildi. Resmi açıklama henüz yapılmazken, Davutoğlu'nun bu konuyu kurmaylarıyla görüştükten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da danışacağı belirtiliyor. Davutoğlu'nun bu görüşmelerden sonra Ensaroğlu ismini resmen açıklaması bekleniyor.

KÜRT SİYASETİNİ YAKINDAN TANIYOR

3 Nisan 2013 tarihinde AK Parti hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar Listesi'nde yer alan Ensaroğlu, Güneydoğu'da çeşitli görüşmeler yapmıştı. Yılmaz Ensaroğlu'nun Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "çözüm süreci"nden sorumlu başdanışman olması bekleniyor. Davutoğlu'nun, STK deneyimi olan, bölgeyi iyi tanıyan ve Kürt sorununu iyi bilen Ensaroğlu'nun deneyimlerinden faydalanmak istiyor. 1996-2004 yılları arasında İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MazlumDer) Genel Başkanlığı'nı yapan Ensaroğlu, MazlumDer Genel Başkanlığı yaparken hükümete ve Kürt siyasetine çözüm paketi sunmuştu. Çözüm paketini açıklarken "Siyasilerin, Kürt sorunu ile PKK'yi birbirine karıştırdığını" ifade eden Ensaroğlu, şunları söylemişti:

ÇÖZÜM PAKETİNİ AÇIKLAMIŞTI

"Sorunun çözümlenmesi için öncelikle meselenin iyi kavranması gerekir. Her şeyden önce kabul etmek gerekir ki, Kürt sorunu PKK ile başlamamıştır. Dolayısıyla PKK'nın yok edilmesi, Kürt sorununun köklü çözümü anlamına gelmemektedir. Çünkü PKK, bölgede yaşanan terör, göç gibi sorunların nedenleri değil sonuçlarıdır… Bölgeye yönelik sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik bir master planı hazırlanması gerekir. Farklı kimliklerin önündeki Anayasal ve yasal engeller kaldırılmalıdır. Bölge halkı ile devlet arasında yaşanan güven bunalımının sona erdirilmesi öncelikli hedeflenmelidir. Kürtçe yöre isimlerinin iade edilmesi, kısmi veya genel bir af kararı alınması gibi bazı adımlar, siyasi atmosferi yumuşatacaktır. Hiçbir çıkar ya da amaç, yaşama hakkının önüne geçmemelidir. Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır. Türkler ve Kürtler arasındaki ortak unsurlar yeniden keşfedilmelidir. Bölgede güvenlik görevlileri ve korucular arasında oluşan yasadışı çetelerin çıkarılması ve yargılanmalarına yönelik önlemler alınmalıdır."

YILMAZ ENSAROĞLU KİMDİR?

Ankara Üniversitesi İlahiyat mezunu olan Yılmaz Ensaroğlu, lise yıllarından itibaren çeşitli sosyal hareketlerde yer aldı; öğrenci derneklerinde yöneticilik yaptı. 1992'de İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2005–2009 yılları arasında İnsan Hakları Ortak Platformu Yürütme Kurulu üyeliği, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) ve İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD) üyesi ve İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi Genel Yayın Yönetmeni görevlerini yaptı.

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı olan SETA'da Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü olarak çalıştı. Yılmaz Ensaroğlu, 3 Nisan 2013 tarihinde AK Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görüşmeler yaptı. Ağrı doğumlu olan Ensaroğlu, 7 Haziran 2015 tarihindeki Milletvekili Genel Seçimleri'nde Ağrı'dan milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yılmaz Ensaroğlu Ahmet Davutoğlu AK Parti Ağrı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500

Yorumlar (169)

one minute:

kürt sorunu yoktur. pkk sorunu vardır. sanki kürtlerin devleti vardı da ellerinden mi aldık. almanyada ki türkler biz de özerk olalım devlet olalım diyorlar mı. sevmesende ekmeğini yediğin vatana ihanet etmeyeceksin

5
63
yanıtYanıtla
CCC MHP CCC:

TEK CÖZÜM SOYKIRIMDIR!!!!

11
32
yanıtYanıtla
Nusret kanıt:

Türkiyenin yarısı Kürttür sen de akrep değilsin kuyruğunu ısırıp intihar edesin! Demek ki bu çözüm değil....

yanıt0
yanıt0
Bir kere hata yapıldı tekrarı felaket:

Anlamadığım AKP seçmeninde hiç mi Türk olduğuğu için gurur duyan vatanını sevey yok. Birileri çıkıp amacınız ne sorusunu sormak zorunda yoksa yarın geç olacak.

13
29
yanıtYanıtla
TÜRK:

Çözüm süreci diye peşine düştükleri şey barış ve kardeşlik değildir. Bu sürecin manası kurulmak istenen kürt devletini silahla değil siyasetle kurulması için harcanan çabadır. Yavaş yavaş çaktırmadan devleti ele geçirin deniyor. Bana sorarsanız ne kasımpaşalı gürcüden, nede konyalı profdan bu ülkeye hayır gelmeyecek. Tüm uğraşlar Türk''ü yok edip müslümanları kırmaktır. Onlarda bu oyunun saf oyuncularıdır. Bu ülkeye ancak akıllı bir Türk sahip çıkacak. Bekleyin.

36
4
yanıtYanıtla
...:

Mesele kurtlerin sizden ne istedigi degil .asil mesele siz kurtlerden ne istiyorsunuz.kurtlerin kanina bir turlu doymadiniz ne siz ne de araplar.

yanıt6
yanıt9
BU HÜKÜMET DANSÖZ GİBİ:

HANİ SEN PKK YI BİTİRECEKTİN ASKERİNE POLİSİNE YETKİ VERMİŞTİN NE OLDU KIVIRMAYIN KARDEŞİM ASKER VE POLİS TERÖRİSTE SİLAH ÇEKTİĞİ ZAMAN HİÇ DÜŞÜNMEDEN İNDİRMELİ VURSAMMI VURMASAMMI DİYE DÜŞÜNMMEMELİ ACABA VURURSAM MESLEKTEN ATILIRIM KORKUSU VAR VE HEP BU KORKUDAN ŞEHİT OLDULAR YOKSA BUKADAR ZAİAYAT OLMAZDI.

19
19
yanıtYanıtla
ERZURUMLU DADAŞ:

SONUNA KADAR HAKLISIN BU YORUMUNDA KARDEŞ.

yanıt6
yanıt7
ŞEHİT OLAN ASKER VE POLİSLER.:

NE ÇÖZÜMÜ KARDEŞİM BİZ BOŞUNAMI ŞEHİT OLDUK . GENE BAŞLAMAYIN YİNEMİ KANDIRILDIK DİYECEKSİNİZ.

25
9
yanıtYanıtla
ismail:

ve gene akp kaybetti. özerklike az kaldı. kuzu kuzu dogudan cekileceksiniz

24
10
yanıtYanıtla
Tüm 169 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title