Haberler

CHP'li Havutça: 1 Kasım 2015'te Tayyip'in Saltanatını Yıkacağız

Chp Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Ceyhun İrgil ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan oluşan heyet, Şırnak'ta incelemelerde bulundu.

Chp Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Ceyhun İrgil ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dan oluşan heyet, Şırnak'ta incelemelerde bulundu. Heyet adına konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 1 Kasım 1922 tarihinde Türkiye'nin saltanattan kurtulduğunu hatırlatarak, "Nasıl ki 1 Kasım 1922'de Türkiye Cumhuriyeti tarihinde saltanatı kaldırdıysak, 1 Kasım 2015'te de Tayyip'in saltanatını yıkacağız" dedi.

Şırnak Belediyesi ve Şırnak Barosu'nu ziyaret eden CHP heyeti, daha sonra CHP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 7 Haziran öncesi ile sonrasında farklı bir Türkiye olduğunu savunurken şöyle dedi:

"7 Haziran'dan sonra farklı bir Türkiye oldu. 7 Haziran öncesi toplumda bir umut, insanların can güvenliği, demokrasiye inancı olan bir Türkiye vardı. Fakat 7 Haziran'dan sonra sanki bir sihirli değnek değdi ve Türkiye'de şu anda herkes kaygılı, korkulu ve herkesin can güvenliği endişesi var. Şu anda bölgede hiç kimsenin can güvenliği yok. Şırnak'ta insanlar geceleri sokaklara çıkamıyor. Biz gece gelirken bize geç kalmamamız gerektiği ve güvenliğimizi sağlayamayacaklarını söylediler. 13 yıldan beri Türkiye'yi yöneten bu iktidarın, ülkeyi getirdiği noktaya bakınız, Bölgede insanların can güvenliği yok. Daha da kötüsü faili meçhul cinayetler başlamış. 7 yaşındaki Baran öldürülüyor, kimin öldürdüğü belli değil. Aslında belli.  Hastalara müdahale eden sağlık memuru öldürülüyor. Bunların da kim olduğu belli değil. Aslında emirleri kimin verdiği belli." "ÜLKE, DİNDAR-KİNDAR DİYE İKİYE BÖLÜNDÜ"

Türkiye'nin kötü bir sürece doğru gittiğini, ülkenin 'dindar-kindar' diye ikiye bölündüğünü Havutça, "Türkiye 13 yıldan beri, bu ülkeyi yöneten AKP iktidarı döneminde zaten Dindar-Kindar diye bölündü, mezhepsel bölündü. Şimdi daha kötü bir sürece doğru gidiyor. Şu anda Türkiye'de en çok ihtiyacımız olan şey, derhal hemen barış. Türkiye'de silahların hemen susması gerekiyor. Bölgede hukuk devletini, demokrasiyi hemen konuşmamız gerekiyor. Arkadaşlarımızla buraya geldiğimizden beri, tüylerimizi ürperten olayları duyuyoruz. Bölgede hiç kimsenin güvenliğinin kalmadığı, ekonomi ile ilgili ciddi kaygıların olduğu bize aktarılıyor. Ekonomi bitiyor, insanlar bölgeden göç ediyor. Gençlerin geleceğe ilişkin umutları tükeniyor" diye konuştu.

"BÖLGEDE OPERASYONLARIN DURDURULMASI SİLAHLARIN SUSMASI LAZIM"

Şırnak ve Cizre'deki iş adamlarının ciddi ekonomik kaygıları olduğunu anlatan Havutça, "Cizre'deki işadamlarımız bize ciddi kaygılarını anlattı. Bu bölgede silahların, şiddettin gölgesinde, hiç kimsenin güvenliğinin olamadığı bir yerde ticaret olur mu? Ekonomi gelişir mi? İnsanlar bu bölgeye gelir mi? Bu nedenle Türkiye'yi kan ve gözyaşı ile yönetmek isteyen siyasi iktidara buradan sesleniyoruz; Derhal bölgede silahları susturarak, bölge insanlarının hassasiyetlerine, bölge insanının barış ve kardeşlik çağrılarına cevap vermesi gerekiyor. Operasyonların durdurulması gerekiyor. Derhal ve acil bir şekilde Türkiye'de barışı ve kardeşliği tesis edecek adımların atılması gerekiyor" diye konuştu.

"CHP SALTANATI 1 KASIM'DA YIKACAK"

CHP'li Havutça, konuşmasının son bölümünde Şırnak'taki partili arkadaşlarına teşekkür ederek, "Ben burada bizi Şırnak'ta karşılayan, bizi misafir eden il başkanımıza, yöneticilerine ve bölgedeki Cumhuriyet halk Partili dostlarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. ve birkez daha CHP ailesine önümüzdeki seçimlerde bu duyarlılıklarla seçime, nasıl 1 Kasım 1922'de Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez Türk tarihinde ve Türkiye tarihinde saltanatı kaldırdıysak, 1 Kasım 2015'te de Tayyip'in saltanatını yıkacağımız günler yakındır diyorum. Hepinizi birkez daha sevgi ve saygı ile selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

"SİLAH ZORUYLA OY ALABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu dönemde oy kullanmanın namus borcu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Eğer bir ülkenin rengine bakmak istiyorsan, basının özgürce görevini yapıp yapmadığına bakılmalıdır. Görebildiğimiz kadarıyla burada maalesef iletişim kanallarının kapalı olması, düşünce özgürlüğünün, Türkiye'nin şeffaflık hakları ihlali anlamına gelmektedir. Tabii ki tüm bu konuları toparladığımız zaman ülke yoğun bir göç altında, bu göç ve şiddet ortamını AKP bilinçli olarak bir seçim propagandası haline getirmiştir. Çünkü sayın Cumhurbaşkanı, dün akşamki açıklamalarını 6 Haziran'da olan, 7 Haziran'da olanlar 1 kasımda yaşanmayacak. Neden? Silah zoruyla oyları alabileceklerini düşünüyorlar. Silahların gölgesinde seçim yapmak istiyorlarki bu gerçekten adil, adaletli olan bir seçimi gölgede bırakacaktır."

"CHP BU ÜLKENİN ORTAK AKLIDIR"

Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de, kendilerine yıllarca, "Sivas'tan öteye gidemeyen" yakıştırması yapıldığını, ancak camiye giderken bile bir ordu korumayla gittiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"1 Eylül Dünya Barış Günü bize yılarca, 'Sivas'tan öteye gidemeyen iktidara sesleniyorum' dediler. Şırnak'ta, Silopi'de, Cizre'deyiz. Arkadaşlarımız Yüksekova'da, Hakkari'de Varto'da, Muş'ta siz nerdesiniz? Gelin 1 Eylül Dünya Barış çağırısını şimdi bize yılarca hakaret eden, haksızlık edenleri bekliyoruz. Gelsinler 1 Eylül barış çağırısını Şırnak'ta yapsınlar görelim. Ankara'da camiye giderken bile bir sürü koruma ile giden insanların, o yüzden biz yılarca büyük bir sabırla sakinlikle bekledik. CHP bu ülkenin ortak aklıdır. Şu anda herkesle görüşebilen, her yere gidebilen, herkesin bölgeden ve herkesi buluşturabilen bir tek parti kaldı. CHP'si şehit cenazesine de, sivillerin cenazesine de, çevre eylemine de, sivil vatandaşların sorunlarına da, askerin sorununa da, polisin sorununa da gidebilen bir parti durumunda. Oysa diğer partiler kutuplaştılar, bir yerlere savruldular. Bunu da özelikle iktidardaki Tayip Erdoğan yaptı. Ülkeyi son 10 yılda kutuplaştırdı, birbirimizden uzaklaştırdı, nefret tohumları ekti. ve bu nefret tohumlarının şimdi sonuçlarını görüyoruz." - Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Namık Havutça Balıkesir Politika Güncel Haberler

title