Haberler

Bitlis'te düşen Cougar tipi helikopterlerle ilgili kahreden detay! 4 olayda 39 şehit verildi

Güncelleme:

Bingöl'den Bitlis'in Tatvan ilçesine gitmek üzere 13.35'te kalkan Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı AS 532 Cougar tipi askeri helikopter henüz bilinmeyen bir sebeple düştü. 11 askerimizin şehit olduğu, 2 askerimizin ise yaralandığı kazada, Cougar tipi helikopterin daha önce 3 kez düştüğü ortaya çıktı.

KAZALARDA TOPLAM 28 ASKERİMİZ ŞEHİT DÜŞMÜŞTÜ

İlk kaza 4 Haziran 1997'de gerçekleşti. Kuzey Irak'taki operasyonlara katılan askerleri taşıyan Cougar tipi helikopter, terör örgütü PKK'nın attığı füze ile vuruldu, helikopterdeki 11 asker şehit oldu.

İkinci kaza, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde de 29 Nisan 2003'te gerçekleşti. Eğitim uçuşu yapan AS532 Cougar helikopter, yüksek gerilim hattına takılarak düştü, olayda 4 asker şehit oldu, bir asker ise ağır yaralandı.

Son kaza ise Şırnak'ta yaşandı. Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general rütbeli askerlerin de bulunduğu Cougar tipi helikopter, kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 13 askerimiz şehit oldu.

Bitlis'te düşen Cougar tipi helikopterin daha önce 3 kez düştüğü ortaya çıktı

AS 532 COUGAR TİPİ HELİKOPTERİN ÖZELLİKLERİ

Bitlis'te düşen askeri Cougar tipi helikopterin özellikleri de belli oldu. Tam adı AS 532 Cougar olan helikopter, iki motorlu olup çok amaçlı olarak kullanılıyor. İlk kez 1977 yılında uçan Cougar tipi helikopterin ilk versiyonu, 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatıldı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma olarak bilinen helikopterlerin adı Cougar olarak değiştirildi. Sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılan helikopterin değişik görevler için farklı versiyonları bulunmaktadır.

HELİKOPTERİN SIK KULLANILAN İKİ VERSİYONU

AS 532 UL/AL: Cougar'ların en uzun versiyonu olan bu tip, 2 pilot ve 25 asker taşımaktadır. Makineli tüfek ve roket gibi silahlarla da silahlandırılabilir.

AS 532 SC: Bu tip deniz kuvvetleri versiyonudur. Deniz altı arama ve yok etme, arama-kurtarma, sahil güvelik görevlerinde kullanılabilir. Cougar Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde askeri amaçlarla kullanılmaktadır.

Bitlis'te düşen Cougar tipi helikopterin daha önce 3 kez düştüğü ortaya çıktı

ALIMINA 1993'TE BAŞLANDI

Alımına 1993'te karar verilen AS532'lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa'da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri'ne 1996'dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995'teki ikinci alım anlaşması izledi.

Ankara'da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532'nin 20'si Hava Kuvvetleri'ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri'ne verildi. Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar'lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Tatvan Bitlis Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
title