Haberler

BDP Valilik Yasağına Rağmen 14 Temmuz'da İstasyon Meydanı'nda Olacak

14 Temmuz'da yapılması planlanan 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine Valilik tarafından izin çıkmamasının ardından açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yasağa rağmen hazırlık yapacaklarını ve mitingi...

14 Temmuz'da yapılması planlanan 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine Valilik tarafından izin çıkmamasının ardından açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yasağa rağmen hazırlık yapacaklarını ve mitingi gerçekleştireceklerini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde yapılan basın açıklamasına Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Aysel Tuğluk ve çok sayıda partili katıldı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 yılı aşkın bir süredir, seçim çalışmalarından bu yana Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye genelinde ve bölgede BDP'nin gerçekleştirdiği bütün etkinliklerin yasaklanması, engellenmesi ve müdahale edilmesi süreci ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Diyarbakır'da son bir yılda neredeyse hiçbir etkinliklerine valilik tarafından izin verilmediğini aktaran Demirtaş, "Bu mitingin 14'ünde veya başka bir tarihte gerçekleşemeyeceğini, yasaklandığına dair valilik üzerinden alınmış bir karar var. Bizler her şeyden önce şunu net bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Biz Türkiye'de toplumsal barışın gerçekleşmesi, Kürt sorununun müzakere ile gerçekleşmesi için DTK ve BDP olarak büyük bir miting kararı aldığımızda şu gerçeğin farkındaydık. Eğer Öcalan üzerindeki tecrit devam eder, kendisinin özgürlük koşulları sağlanmazsa siyasi çözüm sürecinde mesafe kat etmek imkansızdır. Bu nedenle Öcalan'ın özgürlüğünün merkezine almayan bir tartışmanın, bir arayışın nafile olduğunun farkında olarak böyle bir miting yapma kararı almıştık. Bu miting aynı zamanda tıkanan sürecin önünü açma konusunda da büyük bir katkı sunacaktır. Hala böyle bir misyonu vardır" diye konuştu.

Öcalan'ın özgür olmasını istemenin hem meşru hem de yasal olduğunu belirten Demirtaş, "Bunu engellemeye çalışan tüm tutumlar bizim açımızdan gayri meşrudur. Elbette ki halkımız her platformda olduğu gibi bundan sonra da daha net duruşla ve kararlılıkla Öcalan'ın özgürlüğünü savunacaktır. Bizler de BDP ve DTK olarak tereddütsüz bir şekilde Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar bu tutumumuzdan ve duruşumuzdan tek bir adım geri atmayacağız. Çünkü çözümün yolu budur ve buradan geçer. Bunu reddeden bu konuda İmralı'yı ıskalayan etrafında dolaşan her türlü yaklaşım bizler açısından çözümsüzlük yaklaşımıdır" ifadelerini kullandı.

"İMRALI'DAN NE KİMSEYE ÖZEL BİR NOT VARDIR NE DE MESAJ"

Öcalan'ın Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'ya not gönderdiği iddialarını değerlendiren Demirtaş, "Özellikle bugünlerde İmralı'da bazı gizli görüşmeler varmış, İmralı'dan bazı notlar birilerine gelmiş yaygarasıyla, yalanıyla kafaları bulandırmaya çalışanlara karşı da halkımız daha dikkatli ve duyarlı olmalıdır. İmralı'dan ne kimseye özel bir not, ne mesaj vardır, ne de İmralı'da açık veya kapalı devlet heyet görüşmesi vardır. İmralı'da kesintisiz bir işkence süreci vardır. Halkımız da bu işkence sürecine karşı net tutumunu, tepkisini ortaya koyacaktır. Temel hedefimiz tüm tıkanan süreci açabilmektir. İktidarın almış olduğu kararı vali tarafından açıklanan gerekçelerle arkasına sığınarak meşrulaştırmaya çalışması kesinlikle bizim açımızdan kabul edilebilir değildir" şeklinde konuştu.

Miting tertip komitesinin milletvekillerinden oluştuğunu ve başvurunun yapıldığını hatırlatan Demirtaş, "Buna verilen yanıt kabul edilemezdir. Valilik açıklamasında sanki illegal oluşumlar, birtakım karanlık işler yapmaya çalışıyor, halkı birbirine düşürmeye çalışıyor izlenimi vermeye çalışılıyor ki ortada bir yasa dışılık varsa o devletin faaliyetinin ta kendisidir. Hiçbir kurum hele hele valilik vekillerimizin yaptığı başvuru ile ilgili bu üslubu kullanamaz, kendisine aynen iade ediyoruz. İllegal bir zihniyet varsa sizin karanlık zihniyetinizdir" dedi.

"HİÇBİR YASAKLAMA KARARI YOKMUŞ GİBİ ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

Demirtaş, "Biz 14 Temmuz'da aynı şekilde İstasyon Meydanı'nda görkemli mitingimizi gerçekleştireceğiz. Buradan tüm halkımıza çağrımızdır. Hiçbir yasaklama kararı yokmuş gibi bu gayri meşru yaklaşımı tanımıyoruz edasıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Valilik derhal bu kararı düzeltmeli ve geri çekmelidir. Halkımız her yerde 14 Temmuz'da Diyarbakır'da olacak şekilde kendi iradesini sahiplenecek şekilde hareket etmelidir. Araçlarınız durdurulabilir, yollar kapatılabilir arabalarla, otobüslerle çıkmanız engellenebilir. Gerekirse yürüyerek o gün herkes Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda buluşabilmelidir. 14 Temmuz için başlattığımız tüm hazırlıklar devam edecektir. Devlet de artık BDP ve DTK ile restleşmeyi bir kenara bırakmalıdır. Öcalan'ın özgürlüğüne dönük yapılan her eylemin önü açılmalıdır. Kürt sorununa demokratik çözüm için diyalog ve müzakerenin önünün açılması için biz Öcalan'a özgürlük istiyoruz ve milyonlarla birlikte istiyoruz. Bu devlet ve AKP tarafından doğru anlaşılmalıdır. Çözüm sürecindeyiz, barışa bu kadar yakınken devletin emri vaki yaklaşımlarıyla durdurabileceğimiz bir süreç değildir" şeklinde konuştu.

"RAMAZAN AYININ YAKLAŞMASI NEDENİYLE MİTİNGİ ÖNCESİNDE YAPMAK İSTEDİK"

Daha sonra gazetecilerin miting tarihi ve valiliğin yasak gerekçeleri ile ilgili sorularını da yanıtlayan Demirtaş, "Valilik kendine göre bir sürü gerekçe bulmuş ama bunların hiçbiri doğru değildir. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle, mitingi öncesinde yapmak istedik. 14 Temmuz aynı zamanda demokratik özerkliğin ilan edildiği gündür, doğru ama demokratik özerklik gayri meşru ve yasa dışı değildir. Valinin böyle bir gerekçeye sarılması tutarsızlıktır. Savunmak ve ilan etmek de yasadışı değildir. Silvan olayı ile bağlantılandırmışlar ama her gün insanlar bu ülkede ölüyor. Buna dayanılırsa insanların ölmediği gün yok. Her gün valilik böyle bir gerekçe bulabilir. Bir daha ölümler olmasın diye bu mitingi yaparken valiliğin bu gerekçeyi bahane ederek yasaklaması kabul edilebilir değildir" diye konuştu.

Demirtaş yasaklama kararı ile ilgili Bakanlar ile görüştüklerini, ancak sonuç alamadıklarını da sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Selahattin Demirtaş Türkiye İmralı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title