Haberler

Bakan Ağbal: "Yapılandırmada Son Rakam 64 Milyar Liraydı"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırılan borç tutarının 64 milyar lira seviyelerine ulaştığını belirterek, "Pazartesi günü inşallah son rakamları söyleyeceğiz.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırılan borç tutarının 64 milyar lira seviyelerine ulaştığını belirterek, "Pazartesi günü inşallah son rakamları söyleyeceğiz. Önceki yapılandırmalara göre başvuru sayısı ve tutarı son derece yüksek." dedi.

Ağbal, Maliye Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kamu ihalelerindeki rekabet koşullarına ilişkin soru üzerine Ağbal, kamu ihale sisteminde farklı ihale türleri bulunduğunu hatırlattı.

Ağbal, Türkiye'de yapılan toplam kamu alımlarının tutarı 100 lira kabul edildiğinde şu anda istisna kapsamındaki alımların tutarının yüzde 8 olduğunu belirtti.

Doğrudan temin yoluyla yapılan ihalenin oranının yüzde 5,58 olduğunu anlatan Ağbal, "Bunların dışında kamu ihalelerinin yüzde 86'sı açık ihale yöntemiyle yapılıyor." dedi.

Yıllar içinde istisna sağlananlarla ilgili önemli artış yaşandığını dile getiren Ağbal, "Ama bu artışların ihtiva ettiği ihale tutarları son derece sınırlı." diye konuştu.

Bir ihalenin istisna olmasının onun tam anlamıyla rekabet dışı olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Ağbal, ulaştırma sektöründeki yatırımları kamu ihale sisteminin dışına çıkarmak gibi özel bir düzenleme bulunmadığının altını çizdi.

Ağbal, Yüksek Seçim Kuruluna ilişkin kanun tasarısında bu kurumun bütçesinin ayrı bir bütçe olarak değerlendirileceğini söyledi.

Ağbal ile Kuşoğlu arasında "peşkeş çekme" tartışması

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu'nun 678 sayılı KHK'da yapılan düzenlemeyle tersane işletmecisi bazı firmalara ecrimisil ödemeleri konusunda "peşkeş çekildiği" iddiasına yanıt veren Ağbal, Meclisten geçen 6456 sayılı kanunla 3 Nisan 2013 tarihinde tersanelerin irtifa hakkı sistemini değiştirdiklerini hatırlattı.

Bu kapsamda daha önce maktu bir kira bedeli ile ciro üzerinden pay alındığını belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"2013 yılında bu sistemi kaldırdık. Sadece ciro üzerinden binde 1 kira alma sistemini getirdik. Fakat o dönemde bu kanun çıkmış olmasına rağmen Maliye Bakanlığı da içinde olmak üzere Maliye ve Ulaştırma bakanlıkları bu yönetmeliği çok geç çıkardılar. Bana göre tersaneler haklı olarak geldiler ve müracaat ettiler. Dediler ki 'Biz 3 Nisan 2013 tarihi itibarıyla bu kanun hükümlerinden yararlanmak istiyoruz.' Yönetmelik çıkmadığı için bu talepler bekletildi."

Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından yönetmeliğin yayımlandığı tarih ile kanunun yayımlandığı tarih arasındaki uygulamalar ilişkin tartışma yaşandığını anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar bu dönem için ecrimisil ödeyecekler mi yoksa kanun 2013 nisan ayında çıkmış, bu vatandaşın hakkı bu tarih itibariyle verilecek mi? Bizim değerlendirmemize göre bir kanunla bir yasal hak verilmişse bu herkes için bir kazanılmış haktır. Bir idarenin yönetmeliği kendisinin geç çıkarmış olmasından dolayı kanunla verilen hiçbir hak geri alınamaz. Böyle bir yönetmeliğin çıkabilmesi için Sayıştay Başkanlığından görüş alınması gerekiyor. Sayıştay Başkanlığı talebi haklı görüyor ama yönetmelik düzenlemesinin yeterli olmayacağını, mutlaka yasal düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi. Benim kanaatim bir yönetmelikle düzenleneceği yönündedir. Çünkü kanunla verilen hakkı siz idare olarak idari düzenleme ile geri alamazsınız. Anılan KHK ile yapılan düzenlemede Sayıştay'ın söylediği hususu yerine getirmek üzere 3 Nisan 2013 tarihinden sonra yapılan başvurulara kanunun aslında bana göre vermiş olduğu hakkı vermiş olduk. Dolayısıyla kimseye devletin ve milletin bir kuruş parasını asla peşkeş çekmedik, çekmemiz de mümkün değil."

"Müslüman Müslümana zanda bulunmadan önce savunmasını alır"

Ağbal'ın düzenlemenin bir "peşkeş çekme" anlamı taşımadığını ifadesi üzerine Kuşoğlu, "söylerim" dedi. Bunun üzerine Ağbal, "Söyleyemezsiniz. Buna katılmam. Dersiniz ki 'Hesap verin.' Dinlemeden, anlamadan 'peşkeş çekti' derseniz ben bunu kabul etmem." yanıtını verdi.

Bunun üzerine Kuşoğlu'nun "Allah korkusu var bizde" sözlerine karşılık olarak Ağbal, "Allah korkusu olsa önce bir Müslüman bir Müslümana zanda bulunmadan önce savunmasını alır." karşılığını verdi.

Ağbal, Kuşoğlu'na yönelik olarak, "Böyle duygusal davranarak mesneti olmayan şeyler üzerinden siyaset yapmak anlayışı kaliteli bir siyaset değildir. Lütfen siyasetin seviyesini düşürmeyelim." ifadelerini kullandı.

Kuşoğlu'nun düzenlemeden yararlanan firmaların isimlerini istemesi üzerine Ağbal, "Siz bizi gizli saklı iş yapan adamlar mı sanıyorsunuz? Hepsini veririz. Verince ne olacak? Hiç gizleyecek, saklayacak bir işimiz yok. Hepsinin hesabını tek tek veririz." diye konuştu.

Ağbal'ın "Firmaların isimlerini açıklayınca özür dileyecek misiniz?" sorusu üzerine Kuşoğlu, "Tabii" yanıtını verdi.

"Yapılandırmada son rakam 64 milyar lira"

Bütçe dengesi konusunda yıl sonu için dediklerinin gerçekleşeceğini belirten Ağbal, bütçenin iki yakasının bir arada olduğunun altını çizdi.

Yapılandırma ile ilgili 15,9 milyon liralık kampanya gideri olduğunu anlatan Ağbal, "Yapılandırmada son rakam 64 milyar liraydı. Pazartesi günü inşallah son rakamları söyleyeceğiz. Önceki yapılandırmalara göre başvuru sayısı ve tutarı son derece yüksek." dedi.

Ağbal, gazilerin ÖTV'siz araç alımlarına yönelik bir çalışmalarının bulunmadığını sözlerine ekledi.

Ağbal, konuşmasının sonunda katkı veren komisyon üyelerine teşekkür etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Kuşoğlu Naci Ağbal Sayıştay Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title