Haberler

Aydın Kuyucak'ta Gojiberry Yetiştiren Çift, Talebe Yetişemiyor-2

Aydın Kuyucak'ta gojiberry yetiştiren çift, talebe yetişemiyor-2Kuyucak'ta gojiberry yetiştiren çift, talebe yetişemiyorAYDIN'ın Kuyucak ilçesinde, halk arasında 'kurt üzümü' olarak bilinen, anavatanı Tibet olan gojiberry yetiştiren Kerim ve Gülperi Saatçioğlu çifti talebe yetişemiyor.

Aydın Kuyucak'ta gojiberry yetiştiren çift, talebe yetişemiyor-2 Kuyucak'ta gojiberry yetiştiren çift, talebe yetişemiyor

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde, halk arasında 'kurt üzümü' olarak bilinen, anavatanı Tibet olan gojiberry yetiştiren Kerim ve Gülperi Saatçioğlu çifti talebe yetişemiyor.

Fransa'da yaklaşık 15 yıl terzilik ve tercümanlık yapan 68 yaşındaki Kerim Saatçioğlu, 1988 yılında memleketi olan Aydın'ın Kuyucak ilçesine kesin dönüş yaptı. Mesleğine burada devam edip, konfeksiyon atölyesi kurmak isterken, bir anda kendini tarımın içinde bulundu. Kuyucak'ın kırsal Gencelli Mahallesi'nde önce tavuk çiftliği kurdu. Bu işi yaparken tarım fuarlarına katıldı. Bu süreçte dünyanın değişik ülkelerinden fidanlar getirip kendi arazisinde deneme üretimleri yaptı. Yetiştirdiği, mayhoş tadı olan erkenci dutlar büyük ilgi gördü. Bodur ağaçlarda yetişen bu dutların gerek dondurma, gerekse de reçel ve şurup üretiminde tercih edilen bir ürün olması ile kazanç sağlayan Saatçioğlu, bölge üreticisine örnek olmak ve bu işi de sevmesi nedeniyle alternatif ürün üretimlerini sürdürüp, 7 yıl önce kayın mantarı ve gojiberry yetiştirmeye başladı. Eşi 56 yaşındaki Gülperi Saatçioğlu ile 7 yıl önce Tibet'ten gojiberrytohumunlarından elde ettikleri fidanları sulama kolaylığı olması için 6 dönümlük zeytin bahçesindeki ağaçlarının arasına dikti. Şimdi 100 gojiberry ağacı olan Saatçioğlu çifti, bu ağaçlardan mayıs ayı sonuna başlayıp ekim ayına kadar hasadını yaptıkları meyvelerin bir bölümünü yaş olarak bir bölümü de evlerinin önünde oluşturdukları seralarda kurutup, kalitesine göre kilosunu 80 ila 100 lira arasında fiyatlarla pazarlarda satıyor.

Bu meyvenin fidanını da üretip, satışa sunduklarını belirten Kerim Saatçioğlu, "Gojiberry sağlık açısından da fayralı bir meyve. Geçen hafta Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü'ne bu meyvenin tanıtım için davet edildim. Üniversitede öğrencilere bu meyve ile ilgili bilgiler verdim. Gojiberry, verim oranı çok yüksek bir meyve. İlaç hiç kullanılmıyor. Bu meyve yendiği zaman vücuttaki yorgunluğu alıyor. Hücre yenileyici özellikleri var. Faydaları saymakla bitmez" dedi.

Saatçioğlu, gojiberry yetiştirmeye başlamasını hikayesini ise şöyle anlattı:

"Tibet'ten önce kilosu 35 liradan kuru gojiberry getirtip, Didim Pazaryeri'nde sattım. Gojiberrynin fiyatının önce 50, ardından da 70 TL'ye kadar çıkması üzerine bu bitkiyi kendim yetiştirmeye karar verdim. Tohumlarını getirtip, önce tüp poşetler içinde fidan haline getirdik. Sonra da bahçeye dikerek üretime başladık."

GülperiSaatçıoğlu da bahçelerinde yetiştirdikleri gojiberryleri toplayıp, özel yöntemlerle güneşte ve kendi özel makinelerinde kuruttuklarını, 10 gün içerisinde satışa hazır hale getirdiklerini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuyucak Gülperi Tibet Aydın Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title