Haberler

Atatürk'ün Çanakkale'deki Karargahına Restorasyon

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan'ın röportajı

Bigalı köyünden ve Atatürk'ün evinden detaylar Atatürk'ün Çanakkale'deki karargahına restorasyon

Eceabat'a bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan ev, restore edilecek

Mustafa Kemal'in 19. Tümen Komutanlığı yaptığı dönemde kaldığı evi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret ediyor

Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Gürkan:

"Yapı bir süreliğine ziyarete kapandı. Buradaki restorasyon projeleri tarafımızca yapılıyor. Yaklaşık 1,5 ay içinde projeler tamamlandıktan sonra hemen onarımına başlayacağız"

MEHMET BAYER - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde bulunan ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları sırasında karargah olarak kullanılan tarihi "Atatürk Evi"nin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bigalı köyünde Mustafa Kemal'in savaş döneminde konakladığı bir ev bulunduğunu belirtti.

"Atatürk Evi" adıyla bilinen yapının "Atatürk Müzesi Evi" olarak kullanıldığını anlatan Gürkan, "Yapı bu zamana kadar restorasyon ve onarım görmemiş. İçerisindeki eşyalar gerçek eşya değil ama o evin kullanıldığı kesin olarak biliniyor. Resmi olarak belgelere dayanıyor" dedi.

Gürkan, evin restore edilmesi ihtiyacı karşısında proje çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Şu anda yapı bir süreliğine ziyarete kapandı. Buradaki restorasyon projeleri tarafımızca yapılıyor. Yaklaşık 1,5 ay içinde projeler tamamlandıktan sonra hemen onarımına başlayacağız. Yapıda hem statik hem yalıtım hem de teşhir problemleri var. Hepsini bir anda ele alıp, bu problemleri giderip, içerinin teşhir ve tanzimini de yapacağız" diye konuştu.

Çalışmaların yaklaşık 6-7 ayda, en fazla bir yıl içinde tamamlanmasının planlandığını aktaran Gürkan, şu bilgileri verdi:

"Evin tamamı yenilenecek. Projenin içerisindeki restorasyon tabii ciddi bir iş, riskleri olan bir iş. Yapıyı gördüğünüz şekliyle projelerini hazırlarsınız ama onarıma başladığınızda, sıvasını kaldırdığınızda içinden başka bir sorun çıkabilir. Bu sorunları yaşarsanız süre uzayabilir. Buna yönelik tedbirler almanız gerekir. İnşallah böyle bir riskle karşılaşmayız. Gördüğümüz gibi yapar, sonuçlandırırız."

"Atatürk Evi"

Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu tümen, 25 Şubat 1915'te Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere 57. ve 72'inci alayı alarak Eceabat'a geldi. Mustafa Kemal, köye geldikten sonra karargah binası olarak o dönemki muhtar Hacı Hüseyin'in evini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1973 yılında ziyarete açılan bina, iki katlı olup küçük bir avluya sahip. Alt katta biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki oda bulunuyor. Üst katta salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda, Atatürk'ün çalışma odası, sağdaki ise yatak odası. Diğer odanın, Mustafa Kemal'in yaverine ayrıldığı biliniyor. Odaların tavan ve döşemeleri ahşap.

Atatürk resimleri ve bazı eşyalarla düzenlenen Atatürk Evi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Gürkan Çanakkale Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title