Haberler

Aliağa'daki Termik Santralde 2'nci Ünitenin Çed Kararına Dava

İzmir'in Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi'nde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santralin ikinci ünitesiyle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararının iptali için, 14 kişi ve oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı.

İzmir'in Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi'nde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santralin ikinci ünitesiyle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararının iptali için, 14 kişi ve oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtı. Davacı avukatlardan Arif Ali Cangı, "Bu dava Aliağa'nın daha fazla kirlenmemesi için bir dönüm noktası olabilir" dedi.

İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yaptırılan termik santralin birinci ünitesi tartışmalar arasında 4 Nisan 2014 tarihinden itibaren faaliyetini yürütürken, bu kez yapılması planlanan ikinci ünite dava konusu oldu. Ekoloji Kolektifi Derneği adına avukatlar Hülya Yıldırı ve Hande Atay, Foça Belediyesi, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Barosu adına Avukat Enis Dinçeroğlu, Ege Çevre ve Kültür Platformu adına avukatlar Arif Ali Cangı ve Berrin Esin Kaya, Şehir Plancıları Odası adına avukat Koray Cengiz, Ziraat Mühendisleri Odası adına avukat Zuhal Sirkecioğlu Dönmez, Kimya Mühendisleri Odası adına avukatlar Mahmut Fevzi Özlüer ve Cömert Uygar Erdem, Çevre Mühendisleri Odası adına avukat Emre Baturay Altınok, avukatlar Arif Ali Cangı, Berrin Esin Kaya, Orhan Bahadır Doğutürk, Recep Hisar, Fırat Korkmaz da bireysel olarak termik santralin yapılabilmesiyle ilgili verilen ÇED olumlu kararının iptali için İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Birinci üniteyle ilgili açtıkları davanın henüz sonuçlanmadığını hatırlatan avukat Arif Ali Cangı, "İlk aşamada yerel mahkeme davayı reddetti, ancak temyiz ettik ve Danıştay alınan bilirkişi raporunun eksik olduğunu gerekçe göstererek kararı bozdu. Şu an yargılama devam diyor. Faaliyette olan 1'inci ünitenin ÇED raporunun hukuka uygun olup olmadığı henüz belli değil. Bizdeki bilgiye göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden alınması gereken işyeri açma ruhsatı olmadan termik santral birinci ünitesinde faaliyetini sürdürüyor. Öğrendiğimiz kadarıyla geçici ruhsatla faaliyetini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi ruhsat vermediği tesisi mühürlemesi gerekirken, geçici ruhsat formülasyonlarıyla termik santralin faaliyetine göz yumması, bölgenin çevre sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır" dedi.

ÇED OLUMLU KARARINA TEPKİ

İkinci üniteyle ilgili ÇED toplantısının yapılmadığını buna rağmen ÇED olumlu kararı verildiğini iddia eden avukat Cangı, "Halkın karşı çıkması nedeniyle 12 Şubat 2015 tarihinde toplantı yapılamadı. Buna rağmen Çevresel Etki Değerlendirme süreci tamamlandı ve ÇED olumlu belgesi verildi. Biz de bu işlemin iptali için dava açtık. Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen termik santralin cüruf ve kül deposu alanına ilişkin imar plan değişikliği Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada, Danıştay tarafından yürütmesi durduruldu. Yani şu anda gerek faaliyette olan termik santralin gerekse ÇED raporu onaylanan ikinci ünitenin kül ve cüruflarına ilişkin atık deposunun yerini belirleyen bir imar planı mevcut değil. Bu dava Aliağa'nın daha fazla kirlenmemesi için bir dönüm noktası olabilir" diye konuştu.

Davaya Foça Belediyesi, İzmir Barosu ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği'nin vekili olarak katılan avukat Enis Dinçeroğlu, "Birinci ünite için dava zaten devam ediyor. Şimdi ikinci bölüm için izin almışlar. Bu dava da birinci ünitenin devamı niteliğinde. Danıştay'ın, oradaki bütün bölgede Foça Belediyesi'nin talebi üzerine dava konusu edilen yer de dahil edilmek üzere 1/100000 ölçekli plan dahi inceleme konusu yapılmıştı. Davanın hem planlama hem de çevre yönü var. Artık herkes tarafından bilinen bir gerçek var ki Aliağa'daki zehirli gazlar, başta Menemen olmak üzere Karşıyaka ve Bornova'yı İzmir'in en kirli ilçeleri haline getirdi. Ek ünite bu kirliliği daha da arttıracak" dedi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arif Ali Aliağa Foça Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title