Haberler

Akillerin Balıkesir Toplantısındaki Olaylara Soruşturma

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı, Akil İnsanlar Marmara Heyeti'nin ziyareti sırasında düzenlenen protesto gösterilerinde çıkan olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

Edinilen bilgiye göre, 2 Mayıs tarihinde Akil İnsanlar Marmara Heyeti'nden Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Levent Korkut Balıkesir'e gelerek kanaat önderleri ile bir toplantı yaptı. Memur-Sen Balıkesir Temsilciliğinin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı, katılım olarak her kesimi temsil etmediği gerekçesiyle eleştirilirken, Akil İnsanların Otel Basri'de düzenlenen toplantısı dışarıda toplanan bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler tarafından protesto edildi. Eyleme; MHP, CHP, İP, ADD, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği, Ülkü Ocaklarından yöneticiler ve üyeler katıldı.

Protesto sırasında Balıkesir'de ülkücü kimlikleriyle bilinen bazı isimlerin toplantıya katılmak üzere otele girerken ellerini kaldırıp Bozkurt selamı vermeleri, MHP'lileri kızdırınca gerginlik çıktı. Protesto gurubunun yoğun tepkileri üzerine polis cop kullanıp biber gazı sıkarak müdahalede bulununca tepkiler daha da arttı. Çıkan olaylarla biber gazından etkilenen MHP Merkez İlçe Başkanı Bayram Çılgın ve çok sayıda kişi, yakındaki Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Toplantıya katılanların yumurta yağmuruna tutulduğu, polisin gaz bombası ve biber gazı kullandığı olayların arasında gerçekleşen toplantının ardından, Akil İnsanlar Marmara Heyeti temsilcileri de Balıkesir'den ayrılıp Bursa'ya geçti.

2 Mayıs 2013 tarihindeki toplantı sırasında yaşanan olaylarla ilgili Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Olay günü yapılan eylemde polisin çektiği bütün video görüntüleri ve fotoğrafların ayrıntılı şekilde incelenerek çıkan olaylara karışan isimlerin tek tek tespit edildiği öğrenildi. Hazırlık soruşturmasında delil olarak değerlendirilen görüntü ve fotoğraflar ile polisin hazırladığı tutanaklar, soruşturma dosyasına dahil edildi. Kapsamlı şekilde yapılan incelemenin ardından tespit edilen isimler hakkında 26 gün sonra resmen soruşturma başlatıldı.

Haklarında soruşturma açılanlar arasında; Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yılmaz Kuran, MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Hüsnü Uçar, MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Başaran ile CHP, İP, ADD, Ülkü Ocaklarından bazı isimlerin yer aldığı iddia edildi.

SORUŞTURMAYA TEPKİ

Soruşturmayla ilgili açıklama yapan MHP İl Başkanı Mehmet Duran, "Akil İnsanlar asıl dinlenmesi gereken insanları değil, kendi yandaşlarını toplantıya çağırmış. Buna tepki amaçlı gösteri yaptık. Maalesef biber gazını tattık ve bununla ilgili savcılık tarafından soruşturmaya maruz kaldık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bunu da görmüş olduk. Biz tamamen demokratik hakkımızı kullandık ve tepki gösterdik ama biber gazı yedik" dedi.

MHP Merkez İlçe Başkanı Bayram Çılgın da soruşturmayla ilgili bir baskı, sindirme, korkutma politikası uygulanmak istendiğini ileri sürdü. Çılgın, "Polis devletinde yaşıyoruz, polis demokrasisi ile karşı karşıyayız. Suriyeli teröristlere gösterilen hoşgörü bize gösterilmedi. Ben 55 yaşındayım, kendimi bildim bileli devletim ve milletim için çalışıyorum. Bu yapılanlar zulüm, başka bir şey değil" diye konuştu.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğünden kendisine emniyete avukatıyla birlikte gelmesi istenen Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç da yaptığı açıklamada sivil toplum örgütü olarak demokratik haklarını kullanmalarından dolayı soruşturma açılmasını eleştirdi. Koç, Diyarbakır'daki BDP mitingini hatırlatıp orada polis hiçbir müdahalede bulunmazken, Balıkesir'de kendilerinin Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalar olarak ellerinde Türk bayraklarıyla yaptıkları protesto gösterisinde polisin biber gazlı, coplu, gaz bombalı müdahalesi ile karşılaşmalarını kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi. Mustafa Koç, "Türkiye Kamu-Sen olarak demokratik hakkımızı kullanıp sivil toplumun sesini duyurduk. Türkiye'de ileri demokrasiden söz edenler kapalı salonda kendi kendilerine toplanıp sözde çözüm sürecini anlatıyor. Sivil toplum örgütleri bu toplantıya çağrılmayıp, polis barikatıyla girmeleri de engelleniyor. Balıkesir ve Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Kamu-Sen'dir. Türkiye Kamu-Sen olarak sloganımız, 'Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız'. Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır diyen toplumun fertleriyiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, MHP İl Başkanı Mehmet Duran, gerek yönetimden gerekse o tarihteki toplantıyla ilgili demokratik hakkını kullanıp protesto gösterisine katılan 80 civarında ismin soruşturma kapsamında avukatları eşliğinde ifade vereceğini öğrendiğini, hatta MHP İl Başkanı olarak kendisinin de önümüzdeki günlerde bu kapsamda tebliğ alabileceğini kaydetti. Mehmet Duran, konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde geniş katılımlı ortak bir basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Öte yandan, Akil İnsanlar Heyeti Marmara Heyeti Başkanı Deniz Ülke Arıboğan yaptığı bir açıklama ile Marmara Gurubu olarak görevlerinin bu hafta sonu sona ereceğini bildirdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı BAYRAM ÇILGIN Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
title